Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Тази година захарността на кабернето което взех.беше с процент по високо от нормалните нива досега 27%.Без да мисля за разреждане на мъстта се приготвих за обикновенните високоалкохолни вина които получавам след ферментация.Не съм имал проблем със зацикляне на ферментация,когато две от условията са спазени стриктно-темп на помещението и посяване на дрожди с активатор.Имах леко забавяне работата на дрождите(zymaflore rx60)на майското вино,но всичко мина без проблем.Фланкер спомена,че и при него е имало подобно нещо.Този път реших кабернето с 28% да ферментирам с три типа дрожди и със един и същ активатор Dynastart.Дрождите работят с алкохол до 16% ,за което мисля,че няма да имам никакъв проблем.Единственото безпокойство в случая,е за какво време единият щам който е zymaflore fx10 ще се пребори със захарта... .останалите два са red star Pasteur и lalvin ec1118,с които и преди съм ферментирал.Твърдо не съм привърженик на разреждането с вода...Доста хора във форума споделяха,че са взели грозде с захарност над 27%,така,че ще е интересно как вървят нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 21:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ъъъ кой пък освен теб е взел над 27% захарност?в бГ ли?
Като видях темата веднага се затичаах...ми много обичам вина с висок алкохол...
Моето грозде гравитира около 26% и ферментацията е завършена...13,2 до 13,7 алк% показват измерванията и сметките от вакуумната дестилация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Така де,ама съм останал с впечатление,че твоето беше 27 :D Бегло си спомням,че няко спомена за 28%.....ако е бухнал вода,няма смисъл да пише... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Всъщност аз имах случка тази година с кабарнето, което излезе ок.27 захарност. Много се чудех и питах, но не намерих категоричен отговор и намалих по пътя на опита с 1 градус захарността с дейонизирана вода и стартирах бурната ферментация от 26% средно. Както писах вече според моя опит споменатия щам дрожди Zymaflore RX60 се представи по-добре от Zymaflore FX10, като разбира се бяха подпомогнати от активатори за дрожди. Трябва да отбележа, че не постигнах оптималната според мен тем. режим - мъстта бе 21 градуса и вероятно това е причината единия щам да се представи по-добре от другия. Още не съм източил, ако смогна ще се опитам утре или вдруги ден да свърша тази работа, тогава ще мога да кажа окончателни данни за алкохола.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
При мен захарността беше поне 27% и ферментацията определено върви бавно, но може би причината е, че поради малкия ми опит се прекарах и купих недоказани дрожди - на "Ванков 2004". Та бурната ферментация почна сравнително бързо, но след 8 - 9 дни захаромера показваше около 8-9%. Преточих в бъчвата на воден клапан, ферментацията - колко и дали е "тиха" в този момент не може да се определи точно, си продължава пак доста мудно. Един от по-вещите колеги от форума ме успокои и каза, че въпреки все още високия процент захари всичко ще приключи успешно, макар и по-бавно, но само ако поддържам необходимата температура. В момента съм на етап наблюдение и изчакване. Не съм разреждал с вода и не мисля някога въобще да го правя - предпочитам леко сладникава жилка, пък догодина ще препоръчате най-добрите дрожди при много висока захарност..... Успех...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 10:04 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Хонда, само имай предвид че ползването на Dynastart не изключва ползването на храна!!! Dynastart подготвя дрождите при "събуждането" им, но е важно и снабдяването с храна (както се казва гладна мечка...). ИМа проста методиока за определяне на стартовото количество азот в мъстта и е добре това да се прави за да се знае с колко трябва да се коригира началното съдържание.

Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Прав си,не съм мерил началното съдържание на азот в гроздето,но предполагам,предвид високата налична захар,ще ми трябва количество в порядъка на 400ррм или 40 гр на л азот в мъстта.Късно е да взимам подходящите за тази цел Go-Ferm,Superfood,Fermaid K,и се учудя обикновен диамониев фосфат,дали няма да запуши дупката при необходимост.Илюша,казвай ти,щото гледам Ламбри отдавна не свети... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
аз ползвам Thiazote PH и задължително го слагам на две порции-в началото и средата на ферментацията по 25гр на 100кг

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:53 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
така е ! Най правилно е разделянето на две части на храната иначе може да имаш повече дертове от колкото плюсове... и все пак дегустация с цел хващането на запарване си е остава...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
lambri написа:
така е ! Най правилно е разделянето на две части на храната иначе може да имаш повече дертове от колкото плюсове... и все пак дегустация с цел хващането на запарване си е остава...

Хм,чудех се друго,ако азота си е в нормите,какъв е смисъла от добавянето на храна.....дрождите ще си папкат в процеса на ферментация и няма да зациклят.обратното,ако сложиш тиазот при положение,че нормите са ок.....мисля,че е безсмислено,само се застраховаш....при високи нива на първоначална захарност нивата няма да са нормални,но при дрожди с ниска консумация на азот може да прескочиш трапа.....При мен всичко върви ОК,няма странични миризми и по всичко личи,че до ден ,два нещата ще са приключили.Съжалявам,че не мерих колко е азота в началото,за което ще взема поука следващият път който ще е другата седмица.Едно я ясно,колкото по висока е захарността в началото,толкова е вероятноста,азота да не е в нормите,от което дрождите на следващ етап след стартиране,ще го изразходват и резултата е налице.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Нещата закономерно вървят към края си,вчера пети ден от започване на ферментацията-SG-lalvin 1118-1005 Red star-1010 Zymaflore fx10 -1000.Не вярвах Zymaflore да изядат захарта първи,но е факт,следвани от lalvin с около 2% остатъчна захар и Red star накрая с около 4-5 .Lalvin беше с потопена шапка,и може би това е причината за забавянето им.Чиста и нормална бурна ферментация,без странични миризми протекла при околна темп-22-25гр .днес или утре оттакам и слагам на тиха ферментация.спорно е меренето на алкохола....едни умножават по 0.51,други препоръчват по 0.55,трети споменават за 0.58....ясно е,че ще е над 14.5,а за прецизност само лаб.тест :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
0.51 е вярното, но то е за тегловни проценти, а ние със спиртомер бихме измерили обемен процент.
За обемен процент константата е чак 0.64, аз лично съм приел по-вярното да е 0.58 не за друго, а защото на практика има загуби - излита алкохол заедно с въглеродния двуокис.
Напоследък много колеги правят лабораторни измервания и аз все се взирам за да хвана вярната константа - земи и ти дай малко за изследване когато спре ферментацията - тъкмо ще знаем с точност - започнал си да кажем от 27% довел си я докрай и след това от лаборатория са дали алкохол едиколко си и захари 0.
Разделяме алкохола на 27 и получаваме вярната константа (за съответния щам дрожди)
Айде Наско - ти си :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Така ще е,само проба,ще трябва да давам 4 проби...дявол знае колко ще ме одрусат тук :) Чакам да дойде скъпото грозде......като направя и него,давам за проби...но истината е там някъде,между 0.55 и 0.58


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Вече споменах в моята тема, но ще напиша и тук. Новия виномер отсече около 15, а захарността беше около 26. Дрожди зимофлор или нещо подобно. Ако е важно да се знае ще проверя за точното име на латински.

Все се каня да ида и до даскала да видим той какво ще каже за киселинност, алкохол и там каквото има да се казва. Нищо, то когато и да ида няма да е късно предполагам. Мисля след първото откаляване да не отлагам повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
15/26=0.5769 :cooler: :cooler: :cooler:
Аз нали заложих на 0.58 та ...
Ама искам и Наско да даде точни данни от неговия опит с високата захарност.
Абе аз искам и от виното му да тествам , ама ... ще чакам някакви си 100 гр. да ме раздразнят само :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима