Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
И така да започна от начало:
Купих 100кг. каберне и около 35кг. мискет,които ми ги смляха,отнесох си ги вкъщи и в бидона имах около 100л. мъст-24,6%захарност,която сулфитирах с 2мг/л-6% серниста киселина.Изчаках около 12 часа и сложих дрождите,които бях активирал по време на сулфитирането .Сложих 4л.глюкозо-фруктозен сироп с презумцията,че виното ще стане по силно и с някаква остатъчна захарност,защото жената го харесва по-сладко.11 дни след като заложих виното имах брикс 10,70 и киселинност 0,708.За 4 дни брикс-а беше паднал с 1 еденица и реших,че бурната ферментация е стихнала.Ще го вадя(викам си аз),да го слагам на воден клапан.
Обаче не било толкова просто.Още от самото начало допуснах грешка,че вместо да потопя шапката с нещо реших да го бъркам по 3 пъти на ден.Като тръгнах да го вадя с маркуч на самоток,както съм чувал,че се прави,от единия бидон просто го прехвърлих в другия в същия вид,нямаше утайка нямаше плаваща шапка,нищо. Една боза.Хванах си голяма беля,първо реших да го прецедя през тензух,ама не-веднага се запушиха порите.После намерих една цедка,ама и с нея не стана,най-накрая намерих едно сито и за около 3 часа го прецедих.Сега имам 80л. нещо,което прилича на боза и половин бидон с изтискани люспи и семена,на които сложих 24 литра глюкозо-фруктозен сироп и долях до около 100л за второ вино(не,че първото стана,ама мерак да му се не види).Та въпроса ми е какво да правя бозата?На воден клапан ли или нещо др.?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Какви бяха дрождите ?
Как точно ги активира, че нещо подозирам че си ги уморил.
Колко е сега температурата в бидона с бозата.
Другото ще ферментира, не се безпокой.
Не мога да разбера защо му викаш боза - гъсто ли ли е или е мътно, защото е нормално да е мътно докато ферментира.
Дрождите ти дали са високоалкохолни ?
Щото на 24% захарност ти си сложил още захар във вид на глюкоза.
Снимай ако можеш "бозата", и гледай да е над 20гр. температурата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Ами точно боза е,гъсто и мътно все едно съм източил кръвта на едно прасе в бидона.Дрождите са купени от селскостопански магазин на Женския пазар в София,на пликчето пишеше,че са за червени вина и ракия,че са опаковани от незнам си кой и че са произведени в европейския съюз.Активирах ги като сложих в 1л. хладка вода 200гр. глюкозо-фруктозен сироп и престояха така 12 часа.След 24 часа ферментацията беше като ураган,след 48 ч. брикса беше паднал с 10 единици.Бидона беше на остъклен балкон,като се има предвид,
че времето беше топло и под 20 градуса едва ли е било.Сега бозата е на топло в банята,където е около 24 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ми грешка нямаш, колко показва сега захаромера ?
И според тебе дали протича ферментация ?
Ако не протича - я удари едно органолептично замерване на пеха - с език - дали не е много кисело.
Ако протича - чакай да свърши ...
Ако дрождите са ти на Ванков - ще чакаш доста, аз миналата година ги ползвах и пих вино след месец, но стана много добро.
Т.е. бавни са,ама си бачкат.
Сравни показанията на захаромера за два три дена разлика - има ли спадане, значи има ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Според мен има ферментация,ама не знам как да продължа.Тая боза дали ще се фрагментира или..?За брикса ще пиша в понеделник,че тогава съм на работа и там го меря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
"Този свят е пълен със сарказми,хем се дразни,хем се празни"
Поради что слагаш допълнително захари и то глюкоза,която е със стабилизатори против ферментация? Каква е тая мода да се слагат дрожди в прясно грозде? Единственото правилно нещо е това дето си бъркал,но високата захарност+дрожди +глюкоза е = каша без ферментация! Какво му трябва на домашното вино: чист съд,24-25 захарност,малко серниста и бъркане по мин.2 пъти на ден с много любов! И ако искаш да има блага жила го изваждаш на 13ден при,което минава през меден съд и отива в буренцето да втасва! Сега си намери една кофа джибри от комшията на,който виното още ври ,слагай ги вътре и доливай по малко водица до като му върнеш душицата да заври!

ПП. и как от 100кила каберне и 30кила мискет измъкна 100 литра мъст ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Днес съм малко обнадежден,защото "бозата" се е разделила на 2 слоя,отгоре е почти бистро около 40% от обема,а втория слой си е пак "боза",но има ферментация и то не слаба.Запечатах бидона със силикон на капака и сложих воден клапан пък ще видим.Второто вино има изразена начална ферментация,като се има предвид,че още не са минали и 24ч.,предполагам ще е доста бурна и между другото не изглежда никак лошо(има си и цвят и мирис).Това,което съм сложил е HFCS-55(фруктозо-глюкозен сироп получен от царевица),с гарантиран произход без никакви примеси.Както писах от 135 кг.грозде,в момента имам 80л. бидон с "боза" и сигурно 15 кг. семки и люспи заложени за втори път,вода не съм доливал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 01:29 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Виноградец написа:
"Този свят е пълен със сарказми,хем се дразни,хем се празни"
Поради что слагаш допълнително захари и то глюкоза,която е със стабилизатори против ферментация? Каква е тая мода да се слагат дрожди в прясно грозде? Единственото правилно нещо е това дето си бъркал,но високата захарност+дрожди +глюкоза е = каша без ферментация! Какво му трябва на домашното вино: чист съд,24-25 захарност,малко серниста и бъркане по мин.2 пъти на ден с много любов! И ако искаш да има блага жила го изваждаш на 13ден при,което минава през меден съд и отива в буренцето да втасва! Сега си намери една кофа джибри от комшията на,който виното още ври ,слагай ги вътре и доливай по малко водица до като му върнеш душицата да заври!

ПП. и как от 100кила каберне и 30кила мискет измъкна 100 литра мъст ???

Извинявай...но твърденията ти биха били добри преди 120г...душици..мед...вода...
Тук правим неща различни от на баба и дЕдо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
:klatsch:
Така е.
Технологията на виното поне в общи линии е много проста.
И немога да разбера защо не вземат хората да я научат и да не правят грешки, за които после да пишат "Абе аз знам че не направих добре, ама вие помогнете".
За червено вино:
1.Ронкане и мачкане.
2.Сулфитиране.
3.След 2часа посяване с дрожди купени за конкретното грозде и вино. (активатор също)
4.Поддържане на температура и хигиена.
5. Оттакане на 5-6-7-8-9.. ден според конкретната ситуация.
6. Тиха ферментация в съд с воден клапан. И пак поддържане на температура и хигиена.
7. Откаляване с претакане, пак откаляване с претакане.
8. Бистрене със студ и/или бентонит.
9. Преди бутилиране - сулфитиране с малка доза, бутилиране.
10. Отлежаване докато свърши.

Туй то, няма тън мън, няма псевдохимии - така го правят хората по света, пък който иска бабини и дедови рецепти - да си кара по тях, ама после да не вика "помогнете"
Щото - вижте подписа на админа :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
И така:В събота откалих въпросната боза,която толкова ме беше изплашила(вижте първия пост от темата).Извадих 40л.вино,което е чудно(не,че е мое и ми е първо),много наситен почти черен цвят,приятен аромат,добро на вкус без да киселее и изключително силно,само още малко може да се избистри от студа. Много съм щастлив и горд с постигнатото(дегустирах вече няколко домашни вина,ама бледнеят в сравнение с моето).Второто вино излезна около 60л. и то не е лошо(по-лекичко,но с добър аромат,цвят и вкус).С него имах малко проблем,защото,както беше тръгнала ферментацията и спря.Поръчах Thiazote,Активатор Fermactive и винени дрожди Actiflore BO213 и нещата се оправиха.Сега имам 50л.кал(без люспи и семки) и се чудя дали ще пусне ракия.
П.П.Още същата вечер злоупотребих много лошо,изпих литър и нещо и изведнъж така се отрязах,че не знаех къде се намирам,като станах от масата паднах и си ударих главата в един ръб :wallbash: ,като шурна една кръв.Падах,ставах,бърсах се,мих се :saufen: и след като реших,че е спряла кръвта си легнах.Като станах на другия ден и се погледнах ми стана лошо-засъхнала кръв по челото,възглавницата все едно,че съм клал прасе :lol: .Добре,че жената не ме видя. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batboby, fisher, stinger и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима