Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 08:10 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Здравейте,на 26-ти септември сложих виното за тихата ферментация, под воден клапан е. На 20-тия ден от тази дата или на 40-тия е преливането, с цел махане на утайки и снабдяване с кислород? Питам, защото още има мехурчета и си ферментира, да не го разваля нещо ако го пипам? Ако е сега преточването, пак ли после трябва да го запушвам с тапите с водния клапан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом ферментира - пак воден клапан докато спре, че и след това да е така не му пречи.
А кислород по време на тихата ферментация изобщо не му трябва, даже му вреди.
Особено за ЯМКФ.
Както казваш че са минали 40 дена от началото - може и да има нужда от претакане/откаляване, но и да не го направиш сега няма да сбъркаш. Има вина които целенасочено се оставят да отлежават върху утайките. Разбира се с подходящи за целта дрожди.
Аз съм възприел тактика да не го пипам поне месец след изтакането, пък ако ще да ферментира , ако ще да не ферментира (в момента нямам активност от водния клапан) Ще го отворя да видя как е на 1.ноември, ще го откаля и ще го оставя за още един месец на воден клапан. И след това ще му приложа една изпитана методика :megagrin: (пиене)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 08:10 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Е как без кислород, то затова при претакването се изсипва отвисоко, за да се обогати с кислород след мътилката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Кислород трябва само за началото на ферментацията - за бурната говорим, развият ли се веднъж дрождите - никакъв кислород - те превключват на анаеробен метаболизъм и именно тогава разграждат най-много захари и произвеждат най-много алкохол.
При претакането по време на бурната ферментация има смисъл обогатяване с кислород само в началото.
После не.
За ЯМКФ изобщо няма нужда от кислород, даже напротив.
Единствен смисъл да се пуска отвисоко е само да избяга въглеродния двуокис разтворен във виното.
Колкото повече кислород вкарваш на полуготовото вино, толкова по-зле за него.
Не случайно и бутилирането го дават да се прави с маркуч и директно в бутилката, никакво обогатяване с кислород да няма.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
"Има вина които целенасочено се оставят да отлежават върху утайките."



От кои сортове грозде са тези вина?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 11:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Честа практика е при белите вина...дава леко усещане за масло във виното
Т.н дрождена автолиза е разграждането на дрождите по време на съхранението на виното върху утайката и е свързано с отделяне на вещества, които подобряват сензорните качества и комплексността.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 09:50 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Тогава въобще да не го преточвам, като спре да бълбука - направо в шишета?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами има два варианта - ако има много утайка - преточи веднъж колкото да я намалиш. После преточи още веднъж след като е свършила ферментацията и тогава бутилирай. Ако ще го държиш повече от един два месеца в бутилки - добави и малко серен двуокис, ако ще го пиеш бързо - недей. Ако има нужда - бистри с бентонит, ако няма - чакай само студа да го избистри.
Другия вариант е - претакай чак когато спре ферментацията, изчакай още седмица две и бутилирай или бистри и бутилирай.
Аз моето засега не го пипам, макар че отдавна спря да бълбука. На 1.ноември ще го видя как е, ще откаля веднъж и почвам да пия, а голямата част - още за месец и пак ще откаля и ще решавам за бентонита.
Имам още 5 бутилки от миналогодишното - идеални са.
Даже мисля да ги оставя още да отлежават.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 18:29 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
какво точно значи откаляване


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да се извади виното без да се разбута калта под него (утайката). Да се почисти бурето или бидона и да се върне виното на чисто.
Аз днес го направих, утайката я хвърлих. Може да се събира за варене за ракия, но аз предпочитам да не си развалям ракията.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 20:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
вчера и аз хвърлих 50л кал)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Днес и аз преточих и затапих 80л вино , и изхвърлих 3 см утайка от трупове на милиони дрожди, винарки и винена кал , направо ми олекна . :D
( винарки нямаше , шегичка :D )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 09:33 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
чудя се дали да го правя, утайката ми е около 1 см на дъното но съда е 100 литров


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 09:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Да махни я-грубата утайка се маха...
Като се казва, че виното е лежало на утайката се има предвид по-фината вторична утайка ,която при отлежаване се вдига чрез бъркане.т.нар батонаж...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 14:21 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
а утайката променя вкуса ли? вкисва ли от нея


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима