Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 14:28 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Искам да попитам - след тихата ферменатция (при която е добре температурата да е ок. 22 градуса) - след като напълно спре да бълбука през клапана и се откали - виното при каква температура се държи?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 13:33 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
batence81 написа:
а утайката променя вкуса ли? вкисва ли от нея

Променя, Не вкисва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Каква тема вдигна бе, приятелю от Враца?
Това го бистрихме миналата година.
Не гледаш ли датите? Пък и компетентно си се изказал... :megagrin:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
victoryvt написа:
Единствен смисъл да се пуска отвисоко е само да избяга въглеродния двуокис разтворен във виното.


Точно така Викторе, кислорода не спомага за полимеризиране на фенолните съединения и не участва в множество комплексни реакции, които всъщност представляват самото стареене на виното (промяната във виното в следствие на отлежаване).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Тези количества кислород които са нужни за полимеризирането едва ли са големи, и без това в домашни условия кислорода май винаги е повече отколкото трябва. Пускането от високо според мен ще окисли виното и е много повече вредно отколото полезно.
Между другото, Виктор е писал поста преди една година :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 20:54 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
lhristov написа:
Каква тема вдигна бе, приятелю от Враца?
Това го бистрихме миналата година.

Ко се пънеш па ти като глис на буца?
Или ще чакаш същата тема от тая година- ми нали всяка година се питат индентични въпроси- отговори на човека ако знаеш(аз не знам) ако не ти е под достойнството да разговаряш с нас, плебеите, ако не знаеш- карай да е весело. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2013, 23:05
Мнения: 3
От 124 кг (65 сира 35 мерло и 25 мавруд) след бурна ферментация която протече за 5 дена прехвърлих 70литра за тиха ферментация.След 25 дена и поне 8 без никаква активност на водния клапан реших да го прехвърля в дамаджана за бистрене на студено.За мое учудване намерих около 20 литра кал в бидона.
Въпроса ми е дали да се мъча да го филтрирам по някъкав начин или да го изхвърля а и нормално ли е да имам толкова много кал?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
За мен е нормално. При 124 кг грозде принципно е нормално да се отдели самоток около 55-60 л, а ти си отделил 70. Или гроздето е било по-чорбесто или си приложил дзверска преса, при всички случаи не си изтеглил само самоток, поради което във виното е попаднала и доста утайка, която иначе си остава в джибрите от които отделяш виното. Отдели сега чистото, а утайката я сложи в тесни и високи съдове(освен ако нямаш филтри) и я изнеси някъде на студено вечерта да се пресече и утаи съвсем и пак отдели бистрата част, която ще е огрубена от утайката, но се предполага че смесена към другото по-голямо количество няма да навреди.
Това дето остава на дъното на бидона като кал - директно го хвърляй.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
stefannankov написа:
За мен е нормално. При 124 кг грозде принципно е нормално да се отдели самоток около 55-60 л, а ти си отделил 70. Или гроздето е било по-чорбесто или си приложил дзверска преса, при всички случаи не си изтеглил само самоток, поради което във виното е попаднала и доста утайка, която иначе си остава в джибрите от които отделяш виното. Отдели сега чистото, а утайката я сложи в тесни и високи съдове(освен ако нямаш филтри) и я изнеси някъде на студено вечерта да се пресече и утаи съвсем и пак отдели бистрата част, която ще е огрубена от утайката, но се предполага че смесена към другото по-голямо количество няма да навреди.
Това дето остава на дъното на бидона като кал - директно го хвърляй.


Много важно, и полезно изказване , затова го цитирам !

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 11:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Това, която се отдели от слягането на утайката ,съветвам да не слагате към общото количество тъй като е възможна освен грубия вкус но и мирис да пренесе...
Най-добре си го отдели и подготви за дестилиране...с някоя друга джибра.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Така по указания без възможност да се помирише и опита с тия утайки нищо не може да се каже. И аз съм на мнение че отделеното от утайката може да навреди, но пък не знаем тези 20 л. утайка колко са били клатени или размътвани преди преточването та затова му давам тоя съвет пък той да си прецени - ако мирише на вкиснато зеле и е много "твърдо" на вкус да не го слага естествено, но аз за едно бяло вино наскоро така направих и въпреки че първоначално бях я отписал утайката, то се оказа че от "Мътното" горе-долу 50 на 50 се оказа бистра фракция и негодна утайка, просто не ми сработи технологията при преточването с маркучите и при претакването малко поразмътих източника.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2013, 23:05
Мнения: 3
Благодаря за съвета ще те послушам и аз бях стигнал до там сам но все пак да попитам хора с повече опит от мен.С мътилката която остана ще си направя следния експеримент ще я мина през филтър с вакум помпа пък да видим какво ще излезе.Според мен носи доста неприятен дъх на чепки и семки както колегата каза втвърдява вкуса.
Прелях бистри 45 литра в шишета от минерална вода пълни до горе и ги оставих на балкона на студа.
За колко време горе долу ще се утаи като се има в предвид че май ще си е студено от тук нататък и дали да ползвам някакви допълнителни утаители?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Само да допълня - на виното му е противопоказна светлината. Неслучайно дадох съвет за изнасяне (една)вечер на ограничено количество утайка. Това което си затворил бистро го сложи някъде на тъмно и студено, но не и на дневна светлина. За утайката ти явно имаш друго решение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2013, 23:05
Мнения: 3
Благодаря ти отново за съвета ако ги покрия дали ще има смисъл или директно да си ги сваля в мазето което не е толкова студено може би около 15-16 градуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
В мазата е по-добре. И там температурите ще паднат след няколко седмици.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима