Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Окт 2017, 07:05 Дата и час: 19 Окт 2017, 07:05

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 10:16 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 203
Здравейте

За първи път правя вино. Сложих малко димят (само шира + дрожди + активатор). Мина бурната ферментация. Днес заложих за тихата (вижте снимка). Та въпроса ми е - като се натрупа утайка - как да откаля така че утайката да не премине в течността - просто да преливам внимателно или да ползвам друг подход?

Мерси предварително


Прикачени файлове:
PICT0068.JPG
PICT0068.JPG [ 125.27 KiB | Прегледано 1279 пъти ]

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 761
Местожителство: около Пловдив
Откаляваш с маркуч фиксиран малко над утайката - примерно прикрепен към някаква пръчка или летва или подобно. И може да вдигнеш буркана с вода на нивото на виното.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 08:13 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 203
Мерси за съвета!
Малко пояснение за клапана:
Практически надналягането в бидоните е пропорцилано само на водния стълб в клапана, докъдето е потопен маркуча или p(налягане) = ρ(плътност).g.h . Разликата от един метър въздушен стълб е пренебрежима. Налягането от 1 см воден стълб се равнява на това на 10 метра въздушен (разлика 1000 пъти в плътностите).
В смисъл все едно е дали клапана е на пода или на тавана, важно е до къде е потопен маркуча вътре.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 09:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6427
Местожителство: София
Joro Polimera написа:
В смисъл все едно е дали клапана е на пода или на тавана, важно е до къде е потопен маркуча вътре.

Точно така!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Тия дебели маркучи , за какво са , да не е да тече Руски газ? :(


Прикачени файлове:
DSC03816ee.jpg
DSC03816ee.jpg [ 43.84 KiB | Прегледано 1126 пъти ]

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 12:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6427
Местожителство: София
Добре ееее беееее!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 514
Joro Polimera написа:
В смисъл все едно е дали клапана е на пода или на тавана, важно е до къде е потопен маркуча вътре.

А до къде трябва да е потопен маркуча?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 12:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6427
Местожителство: София
Да не е на дъното на напълнена бутилка например...,а ако пл.шише пълно до половината то маркуча потопен наполовина и той)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 12:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 514
Аз що ли питам. :datz: Сега се сетих, че когато пускам маркучето с камък за въздух в аквариума, колкото по дълбоко, толкова по трудно излизат балончета.
Ако успея да закрепя маркуча на сантиметър под нивото на водата, май ще е най-хубаво, нали? :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 12:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6427
Местожителство: София
примерно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Откаляване?
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 12:50 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 203
Сега маркучите са на 2-3 см под водата и е добре, бълбука. Вече 2 ден тиха ферментация и почнаха едни утайки да се образуват на дъната... Това със спринцовката ми хареса, други години може да го пробвам, ама и с маркучите работи и е херметично.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
  
 
 [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Трифон и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима