Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Здравейте,
ще пусна темата тук ако модераторите преценят да я преместят.
За втори път правя вино и за първи път по технология на винопроизводството ако може така да се каже :)
Сложих един бидон мерло и един бидон каберне. И двата сорта грозде са от един масив със захарност 25 %
Мерлото не го сулфитирах и го оставих на дивите дрожди, на кабернето направих посадка ЧКД, "Зимафлор ЕФХИКС-10" след сулфитиране и изчакване 3 часа.
Кабернето направи шапка и завря бурно още на сутринта, 8 часа след посаждането на дрождите. Мерлото имаше 4 дни аванс защото беше сложено по-рано през седмицата и завря бурно 12-14 часа след кабернето.
На 13-я ден оттаках виното от джибрите преместих го в бидончета, на които направих клапани с маркуч и шише вода. На 14-я ден взех проби от двете вина и рефрактомера показа 7.5 % за мерлото и 6% за кабернето... ЧКД вече водеха с една крачка !

Ето резултатите от днес на 20 тия ден от началото :

Каберне (ЧКД): алкохол - 14.4% об ; Захар - 2.2 г/л ; т.к. - 6.9 г/л

Мерло : алкохол - 14.0% об ; Захар - 3.8 г/л ; т.к. - 6.3 г/л

Мисля че момента идеален за посаждане на малолактичните бактерии, остава само температурата в мазето, която е 16 градуса и май съм малко на ръба.
Вече съм ги сложил, след 9 дни ще направя отново изследване на двете вина и вероятно след това ако всичко е наред ще пристъпя към сулфитиране и избистряне.
На повърхността на бидона с каберне има нещо като мазно петно съвсем лекичко е четох че това са първите симптоми на вкисването незнам дали имам повод да се притеснявам при стойностите към момента от това, но се надявам да не....

Много е интересно като цяло ... :)

Поздрави!

ПП
Специални благодарности за консултациите и учебните материали!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Опа..... :wallbash: 2.2 г/л захар не е 2 % май момента за посаждане на бактериите е подминат :( колко грама захар се събират в един литър ...?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 23:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
с такъв алкохол няма какво да мислиш за ацетобактерите....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ровейки за инфо относно едни дрожди Ред Стар (Ферментис) попаднах на интересна информация относно връзката между захарност по Брикс (това което ние лаиците наричаме просто захарност) , мярката г/литър захари и съответно коефициента на преобразуване на въпросните дрожди на Ред Стар - които между другото са подходящи за мерло, каберне и сира от захари към алкохол в обемни проценти (% alcohol by volume, или просто алкохолен градус)
http://www.fermentis.com/SHARED/DocProd_164132.pdf
В друг винарски сайт http://vinoenology.com/calculators/fermentation/ видях калкулатор за смятане от Брикс в гр./литър захарност.
И ето резултата :
За конкретните дрожди е дадено че имат нужда от 17.6гр./литър захари за да произведат 1% обемен алкохол.
Следователно за 10% алкохол им трябват 176гр./литър , а това прави почти точно 16.5% Брикс.
От там и 16.5% Брикс дават 10% алкохол.
Или коефициента с който трябва да умножим захарността, определена чрез захаромер или рефрактомер и да получим очаквания алкохол е :
10/16.5=0.61 приблизително

Именно тази стойност съм виждал да се споменава в руски сайт за алкохол, даже стигаща и до 0.64
Аз за себе си бях приел за реална 0.57-0.58 , което се базира на данните на няколко колеги които бяха така добри да споделят лабораторните си измервания на вината си.

Убеден съм че подобно тестване на ферментация на един и същ материал с диви и културни дрожди ще покаже значително спадане на въпросния коефициент при дивите.

А ето и как се получава от 176гр. захари в литър мъст - 16.5% захарност по Брикс :
Тази мярка гр.захар на литър мъст е нито масова , нито обемна, а Брикс е масова.
Следователно трябва да намерим колко гр. вода остават в този литър мъст в който знаем че има 176гр. захари.
Знаем че 1 кг. захар заема обем от 0.625л. (или иначе казано 1л. захар тежи 1.6кг.)
Тогава 176гр. захар са 0.11 л. и до 1 л. остава още 0.89 л. вода (която тежи точно толкова в кг. 0.89кг.)
И следва че този 1л. мъст тежи 0.176 + 0.89 = 1.066 кг. (което е и показанието на хидрометър в SG единици т.е. плътността на мъстта е = 1.066)
тогава за % Брикс се получава : 0.176/1.066=0.165 или 16.5%

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Аз съм слаб по математика ще ми сметнеш ли 25 % захарност колко грама на литър е за пресметнем разликата между работата на дивите и работата на ЧКД в моя случай ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
276.45 гр./литър ---> 25% Брикс
Няма нужда да се смята - на този линк има он-лайн калкулатор :
http://vinoenology.com/calculators/fermentation/

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима