Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
Здравейте колеги отдавна само чета тук днес реших да се регистрирам и да споделя моят опит с виното в мазето на апартамента.Живея във Варна от три години си правя вино.Досега няма проблем да не се е получило.Мисля ,че моят метод е най-лесния за правене на вино в малко мазе.Мерлото ми от миналата година е "елексир".Тази година купих каберне и мискет виното се получи пак ,но аз съм любител на силните вина ,а таз годишното ми се вижда малко тънко.И така ще опиша технологията си.За махане на чепките ползвам дрелката с една бъркалка за боя.Изсипвам в една голяма тенджера 1 кофа грозде пускам бъркалката за около 1 минута и 80% от чепките се отделят.за около 200 кг. грозде това ми отнема около 3 часа.Захарността я меря да е около 24%.Тази година добавих по 1кг. захар.Слагам мъстта в бидон и го пълня около 3/4.След това серниста киселина 1гр. на литър мъст.Оставям го една вечер.На другият ден слагам дрожди както е описано на пакета.И толкова.На капака на бидона съм пробил дупка вкарал съм едно тънко маркуче и го слагам в буркан с вода.оставям виното да преседи 20 дена така.След това го източвам в туби от минерална вода на капачките също по един маркуч и пак в буркан вода.Оставям го до нова година така за вторичната ферментация.До сега не съм слага бистрители избистря се само ,но тази година ще пробвам с бентонит.След нова година го източвам с помпа за мин. вода отязал съм тръбичката до там до където е утайката.бутилирам го в пластмасови бутилки от 2-литрова бира доста съм си събрал от лято :D.На всяка бутилка слагам по 1 супена лъжица ракия за стабилизатор.И това е не е мръднало от миналата година.Мисля, че това е най-мързеланският начин за правене на вино не го бъркам, не го затискам първата година ходех всяка вечер да го слушам сега не го поглеждам 20 дена.За второ и трето вино рецептата е тази.Колкото вино източа толкова вода слагам като на 10л. вода слагам 2,5 кг. захар или ако ви е по-лесно на 4л. вода-1 кг. захар.Не топля водата пак с бъркалката за боя в кофата я разтварям става много бързо.Миналата година от 200 кг. мерло изкарах 80 л. първо вино ,80л. второ вино,50 л. трето и последното зареждане сварих ракия 30 л.Това е някои може и да ми се смеят ,но в къщи доста си пийваме, а мястото за джибри е ограничено.Забравих да кажа как мачкам гроздето Нямам мелачка ,няма къде да я държа а за един ден в годината не ми трябва.Изрязал съм си една кръгла дъска с около 20 см. диаметър набих и малки пирончета и им изрязах главите сложих и нагоре една дръжка и това е.В тенджерата след като махна чепките го смачквам.

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
valko написа:
Нямам мелачка ,няма къде да я държа а за един ден в годината не ми трябва.Изрязал съм си една кръгла дъска с около 20 см. диаметър набих и малки пирончета и им изрязах главите сложих и нагоре една дръжка и това е.В тенджерата след като махна чепките го смачквам.

Възможно ли е една снимчица на това приспособление /дъска с малки пирончета/,;
Ще ти бъда много благодарен защото и аз виждам трудности с чепки, мачкане и др.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
да ще направя тия дни няколко снимки

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
" :D.На всяка бутилка слагам по 1 супена лъжица ракия за стабилизатор.И това е не е мръднало от миналата година.Мисля, че това е най-мързеланският начин за правене на вино не го бъркам, не го затискам първата година ходех всяка вечер да"

Toва с ракията за стабилизатор е мн интересно за мен , но ми се иска да го коментират и др хора .
Ясно е че вдигането на градуса етилът - консервира ,но дали де променя вкусът , или нещо друго ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 21:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
разбира се ,че вкус и аромат отиват в посока ,която не би допаднала на хора търсещи във виното аромати и удоволствие ,а не само пиячка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
Нищо не се променя във вкуса и аромата от лъжица ракия на 2 литра вино давал съм на доста познавачи да го опитват.Тяхното мнение е положително,което само може да ме радва.

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
За мен определението -
ilu6a написа:
хора търсещи във виното аромати и удоволствие ,а не само пиячка...

Означава хора имащи поне2-3 книжки за дегустацията, опитали 2-300 вина...дегустационни курсове има и т.н.-при това, това са любители...
Познавач не знам какво е...
Опитвам се да кажа ,че знания и опит в дегустациите се трупат с бройки , видове вина ,а не с литри.
То в оцет да сложиш ракия ще си проличи,какво остава във вино...
Иначе ,че консервиращ ефект ще има..спор няма

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
[quote="ilu6a" ок кажи твоята рецепта за вино, коментари без да си опитал.... мисля, че не са реални.Ако си такъв специалист заповядай опитай миналогодишната ми реколта.O sancta simplicitas!!!

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Аз специално няма да усетя малкото ракия във вино , но от тези които попитах някои ( 50%) са категорични , че ще го промени .
Но е съблазнително прост начин за стабилизация , не знам дали се ползва в професионалното производство на вино , мисля , че не се ползва , не знам , не го пише и по книгите ...
Няма място за обиди , въпросът не е личен .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 07:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
ОК тук не сме се събрали световно известни сомелиери ,а сме хора които си произвеждаме домашно винце в мазета и бидони. Виното не се променя с една супена лъжица ракия това са го казват 100% от хората които са го опитали.Аз не съм открил "топлата вода".Преди три години когато реших да правя вино за един месец изчетох почти всичко което намерих за домашното вино.Избрах си това ,което ми беше най-лесно от всичко прочетено ,направих си виното и се получи реших да споделя опита си, не искам на никой да казвам какво и как да прави.

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 08:57 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Това с ракията ще взема да го пробвам! По груби сметки се падат 1 л. ракия на 100 л. вино. Интересува ме, дали този начин на косервиране важи и за големи съдове-бурета, бидони-т.е. там където има повече кислород? Защото определено предпочитам ракията като консервант пред сернистата киселина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 09:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Нека сернистата не ви притеснява толкова.
Действието и се обуславя в унищожаване на живите бактерии ,дрожди и т.н. във виното,като по този начин прави средата един вид"стерилна"...тя е силно летлива и при съхранение на виното примерно в буре...след около 48 часа практически е напуснала съда...При наливане също голяма част от останалите сулфити напускат обема...Виж консервантите като натриев бензоат (Е211) и калиев бензоат (Е212) забавят развитието на бактериите и действат като широкоспектърни антибиотицин но не напускат обема. В комбинация с витамин С (Е300) те могат да образуват бензен – известен карциноген.
Ако имате малко по-завишени критерии по отношение на виното и неговите вкусови и ароматни характеристики то сулфитите са за предпочитане като средство за консервиране...
valko извинявай но не
всички, които пишат тук влизат в определението "мазета и бидони" -все си мисля че ,форума е място където могат да се научат и споделят неща които качват т.нар. домашно производство на по-високи нива...
Да ракията върши работа като консервант,но за мен това би похабило едно добро вино ,а да не говорим, че качествените вина нямат и нужда от консерванти.
Пиенето на вино си е малко хоби, малко наука ,много страст и бъди уверен ,че ако ти се дадат насоки в дегустирането няма да представлява проблем да усетиш и ти наличието на допълнителен алкохол във виното-разбира се не коментирам дали ще ти хареса или не...просто казвам,че ще го регистрираш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
1 супена лъжица е 10-15 мл. (който е давал лекарства на малките знае :) )
я да посмятаме малко :
10мл. ракия ако е на 50% алкохол е точно 5 мл. спирт
Едно нормално червено вино е около 14% алкохолно или поне там е целта.
2л по 0.14 = 0.28л спирт
като добавим още 5мл. спирт от ракията се получава 0.285 л. спирт в 2 л. вино
или новият процент на алкохола ще е 0.285/2=14.25%
Т.е. цялата тупурдия е за някакви си 0.25 от процента.
Едва ли това би се усетило, още по-малко пък би повлияло значително на стабилността на виното.
Дори и виното да е някакво много слабо (11%) увеличението е пак 0.25 от процента или ще се получи 11.25%-но вино. Разлика няма !
По-скоро трябва още преди ферментацията да се нагласят нещата така че крайното вино да е с 14 - 14.5 % алкохол - тогава то само ще се е консервирало достатъчно.
Т.е. да се търси грозде добре узряло и с високо съдържание на захар. Ако не - да се добави захар до 24% поне ... (това последното не е прието в еноложките среди, но да кажем че ние сме любители)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 10:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
А, има и такава практика в някакви норми...:
Чл. 4. (1) Повишаване на естественото обемно алкохолно съдържание може да се извърши чрез следните манипулации:

1. на прясното грозде, частично ферментиралата гроздова мъст или на младото вино в процес на ферментация - чрез добавка на захароза, на концентрирана гроздова мъст или на ректифицирана концентрирана гроздова мъст;

2. на гроздовата мъст - чрез добавка на захароза или на концентрирана гроздова мъст, или на ректифицирана концентрирана гроздова мъст, или чрез частична концентрация, включително чрез обратна осмоза;


За ракията във виното-да вярно едва 0,25% нищо особено, но алкохола като усет органолептичен има и други аспекти...не само чисто спиртния...първото за което се сещам е сладост..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
MONI BARONA Здравей колега обещах да ти кача няколко снимки днес ми остана време.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hards, numitori83, slaw и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима