Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 13:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ронкано или не?
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
За втора година правя вино от мерло и каберне 50/50. И двете години го слагам с чепките. Освен, че става по-грубо виното, което за мен не е недостатък, има ли нещо друго, което да прави разликата смущаваща! Има ли вредни вещества в чепките, които да се отделят във виното?

П.С. Благодарение и на споделено от вас тук във форума . . . Винцето миналата година, въпреки че превря бавно, стана страхотно. Тази година също се очертава да изпием 90 литра прекрасно червено винце!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
В чепките няма нищо полезно, няма и вредно (за хората).
Просто ако искаш качествено вино - махай ги, няма да загубиш нищо освен че са един добър дренаж при оттакане, но това да е кусура.
Ще спечелиш вкус, няма да е тръпчиво, стипчиво и още не знам си какви вкусове. На количество виното ще е пак толкова.
Не го мисли, ами ронкай.
А ако вече е смачкано с чепките - още по-лесно се махат - бъркаш вътре с ръце, вадиш чепките и ги отръскваш и така докато свършат.
Или поне не го дръж в джибрата много - колкото по-бързо се премести за тиха ферментация, толкова по-нежен вкус ще има.
Да не говорим че има мнения да се държи до Коледа, до Иванов ден, до незнам си коий ден - една седмица или 10 дена му стигат в джибрите - после отделно. По някое време да се откали и така ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ще използвам темата на колегата, ако позволи разбира се. ;)
Отдавна се каня да попитам за танина, и тъй като не намерих подходяща тема, все го отлагах. Преди няколко седмици, с един приятел се заразправяхме за това, кой как правил виното. Той сподели, че не махал чепките, и не вижда смисъл да ги маха - защо е нужно да добавя/купува танин, след като в тях се съдържа достатъчно. Разбира се, нямаше как да го конфронтирам, защото не бях подготвен по въпроса, а и след щателно търсене в форума не намерих отговор.
Някой би ли обяснил. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Танините от чепките и тези дето си ги купуваш не са еднакви, аз това знам.
А точния смисъл от добавяне на танин на вече готовото вино не мога да го коментирам. И то там е определен вид танин с определена цел.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 19:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Всичко на всичко в чепките няма много ценни неща: в тях има целулоза около 30%, която не е желателна; има хемицелулоза 10-12%, която е желана, има танини около 2-8%, захари около 10гр/кг, има органични киселини под формата на соли 4-12гр, които са нежелани, има азотни вещества, които са и желани и нежелани- по скоро можем и без тях, има вода, има и минерални вещества. Най-нежеланото което дават чепките е привкуса на "зелено" , които дават на виното. Танините от чепките не са най-големия проблем. Проблема с танините идва от това, че са два основни вида с няколко подвида и всеки се изполва в различен етап на винификация, с различна цел.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Към професионалното мнение на hellreiser искам да добавя че :
За ракия чепките дават един плодов дървесен привкус които е нежелан.
Не случайно има машинки за отделяне на чепките.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
hellreiser написа:
Танините от чепките не са най-големия проблем. Проблема с танините идва от това, че са два основни вида с няколко подвида и всеки се изполва в различен етап на винификация, с различна цел.

В крайна сметка, достатъчно ли е да се ползват чепките или трябва да се добавя допълнително танин?
Двата основи вида танин, съдържа ли се в чепките или само единия от тях (или друго яче)? Ако се съдържа достатъчен ли е или трябва допълнително?
Опитвам се да получа отговор (ако може смлян) за да знам какво да отговоря на своя приятел. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
hellreiser написа:
Всичко на всичко в чепките няма много ценни неща: в тях има целулоза около 30%, която не е желателна; има хемицелулоза 10-12%, която е желана, има танини около 2-8%, захари около 10гр/кг, има органични киселини под формата на соли 4-12гр, които са нежелани, има азотни вещества, които са и желани и нежелани- по скоро можем и без тях, има вода, има и минерални вещества. Най-нежеланото което дават чепките е привкуса на "зелено" , които дават на виното. Танините от чепките не са най-големия проблем. Проблема с танините идва от това, че са два основни вида с няколко подвида и всеки се изполва в различен етап на винификация, с различна цел.

:respekt:

Да разбирам ли, че според теб чепките трябва да се отстранят!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
vinito, нуждата от отстраняване на чепките е установена сигурно преди стотици години и се спазва по цял свят, във всяка страна уважаваща своето винопроизводство, включително и в нашата ... въпреки че със самоуважението сме далеч назад. Щом вино от неронкано грозде ти се струва прекрасно, прави си го така. Вреда няма да си навлечеш, най-много да се отървеш от навлеци ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
vinito написа:
За втора година правя вино от мерло и каберне 50/50. И двете години го слагам с чепките. Освен, че става по-грубо виното, което за мен не е недостатък, има ли нещо друго, което да прави разликата смущаваща! Има ли вредни вещества в чепките, които да се отделят във виното?


Както си написал сам имаш дългогодишен стаж във винопроизводството (цели две години).
Щом така ти харесва прави го по твоя начин (нали си чувал приказката за вкуса, оная дето кучето си облизало ...). Тук хората се опитват да внесат известна изтънченост, ама ти си знаеш. Желая ти успех с начинанието производство на вино за домашно ползуване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Само да добавя към мнението на Хелрейзър,който е споменал бегло че в чепките има вода, която допълнително влошава (разводнява) вкуса. Пък изтръпването на зъбите, небцето и езика, може да направи така че да не усетиш някои недостатъци ( за съжаление и повечето положителни вкусове) във виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
Flanker, благодаря за отговора, понеже съм абсолютен лаик във винопроизводството, в което не виждам нищо срамно, съм склонен да подобрявам всичко, постепенно всяка година. Ако знаеш само как започнах, ще ме заклеймите тук разбирачите във форума! Ако исках да си пия така винцето без значение какво става, нямаше да вися и да чета форума! :) Бъди сигурен, че ще се стремя към съвършенство дори и в домашни условия! ;)

Към idealist : Звучиш леко подигравателно, което не ми хареса! Това, че си харесвам виното, означава ли, че трябва да го правя така всяка година! Мисля, че с времето и опита ще успея да правя не само по-хубаво вино, но и ще възпитам у себе си и изтънчен вкус към тази божествена напитка!

Бъдете Здрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, zevvs и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима