Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2008, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Сложих 150 кг. грозде -мерло.24 захарност,вода не съм слагал. На двайстиа ден го отточих и го запечатих,с маркуче в буркан с вода.Сега направи точно 2 месеца,а все още е сладко. :oops: Има страхотен аромат и е бистро.Слагах му и печка да го топли. Възможно ли е да му е била висока захарноста и затова да е спряла ферментацията . Ако му сложа допълнитено вода,ще стартирам ли ферментация отново? :?: :idea:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 08:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Според мен захарността е била висока, но оттук насетне какво трябва да правиш не знам

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
И при мен е почти същия случай,посъветваха ме да го преточвам т.е. да му вкарвам повече въздух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: а
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 11:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
доколкото разбирам вината ви са сладки още,вода не се слага във вино/ако наистина е 24 захарноста трябва ло е тогава да я свалиш малко/ сега освен да го подгрееш/ източваш 10 литра и с бързовара до около 35 ,40 градуса/ изсипваш и изчакваш отново да се възбуди ферментацията. сега колко му е захарноста.
пробвай и пиши пак. анализ правил ли си алкохолният градус колко е.
и съдът да е пълен до горе. бъркането е добре но не винаги. подгрей и пиши дали има отново ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: а
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
ika написа:
доколкото разбирам вината ви са сладки още,вода не се слага във вино/ако наистина е 24 захарноста трябва ло е тогава да я свалиш малко/ сега освен да го подгрееш/ източваш 10 литра и с бързовара до около 35 ,40 градуса/ изсипваш и изчакваш отново да се възбуди ферментацията. сега колко му е захарноста.
пробвай и пиши пак. анализ правил ли си алкохолният градус колко е.
и съдът да е пълен до горе. бъркането е добре но не винаги. подгрей и пиши дали има отново ферментация
В момента захарноста му е около 3-4.

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: а
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 19:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ами не му мисли ами подгрявай както ти казах и да се поднови ферментацията,това е голяма захарност за този етап. внимавай да не го прегрееш много до 40 градуса с бързоварчето и така.......дано преври. успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Сложих на 30.09 почти като колегата 150 кг мерло с 25 захарност но се притеснявам да не се получи същия проблем. С вината нямам опит, това ми е втора година, миналата стана чудесно. Въпроса е колко вода да му долея сега за да не се чудя после какво да го правя и да го докарам до 24 процента? Вече му сложих към 3л но захарния процент не пада.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 11:45 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
От 150 кг.грозде - 55% рандеман - 83 литра мъст
83л х 25% захар - 2075(20.75 кг захар )
Х литра х 23 % захар - 2075(20.75 кг захар)
2075/23 % = 90 литра
налични 83 - добавяш 7 литра вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Благодаря за сметката и формулата. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 08:02 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2009, 15:42
Мнения: 6
Местожителство: Skala
mushmurok написа:
Сложих на 30.09 почти като колегата 150 кг мерло с 25 захарност но се притеснявам да не се получи същия проблем. С вината нямам опит, това ми е втора година, миналата стана чудесно. Въпроса е колко вода да му долея сега за да не се чудя после какво да го правя и да го докарам до 24 процента? Вече му сложих към 3л но захарния процент не пада.


Като правиш вино запомни следното: Бяло вино 21-22% максимум. Червено 22-23% Слагай вода и ще стане ама за догодина да си знаеш ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
keraca написа:
mushmurok написа:
Сложих на 30.09 почти като колегата 150 кг мерло с 25 захарност но се притеснявам да не се получи същия проблем. С вината нямам опит, това ми е втора година, миналата стана чудесно. Въпроса е колко вода да му долея сега за да не се чудя после какво да го правя и да го докарам до 24 процента? Вече му сложих към 3л но захарния процент не пада.


Като правиш вино запомни следното: Бяло вино 21-22% максимум. Червено 22-23% Слагай вода и ще стане ама за догодина да си знаеш ;)

По-добре е да се сложи кисело(с малка захарност)грозде вместо вода,и аз имах същият проблем-не ножах да намеря кисело грозде.Догодина ще знам -да го бера по-рано. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 14:00 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
аз имам същия проблем с едно от самоточните бурета...грездето е мерло 24-25% ...без захар и вода и както ти казваш вече около 2 месеца и е сладко
дали ще е добре да му сложа лимонена киселина ?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 14:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не слагайте вода във ширата.При такава захарност използвайте културни дрожди,те ще съумеят да довършат ферментацията-дивите дрожди при достигане на определен алк.% (около 8-9алк.%)престават да работят,докато има дрожди които могат да доведат ферментиращата мъст до 16-18алк.%-ето тези например
http://www.copper-alembic.com/products_ ... 19&lang=en
на бг пазара също се предлагат дрожди и то за определени сортове...
http://www.vinproekt.com/drozdi.htm#field5
Има и обикновени културни дрожди-т.е. дрожди на които не е написано до колко могат да докарат алк.съд. но пък могат да възбудят отново ферментация...,те се предлагат в повечето агроаптеки

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Jack Daniel'S написа:
аз имам същия проблем с едно от самоточните бурета...грездето е мерло 24-25% ...без захар и вода и както ти казваш вече около 2 месеца и е сладко
дали ще е добре да му сложа лимонена киселина ?!

Про самотока(сирак вино-без джибра) това си е нормално,макар че е било добре да сложиш дрожди.
Ще го пиеш след коледа.За лим. киселина не си и помисляй,винен сорт грозде си има достатъчно титруема киселинност,така че чакане му е майката. ;) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 13:15 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
не бързам за никаде,по начало не см по виното...обаче направих една простотия и ме беше страх че няма да преври,слажих му някаква добавка и е започнало отново да шуми(не се сещам за името й)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима