Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Така понеже вече премина тихата ферментация и след доста четене и питане пак изникват въпроси относно съдовете за съхранение ще пусна тема за виното, което правя тази година.

За втори път правя вино и за първи път по технология на винопроизводството ако може така да се каже
Сложих един бидон мерло и един бидон каберне. И двата сорта грозде са от един масив със захарност 25 %
Мерлото не го сулфитирах и го оставих на дивите дрожди, на кабернето направих посадка ЧКД, "Зимафлор ЕФХИКС-10" след сулфитиране и изчакване 3 часа.
Кабернето направи шапка и завря бурно още на сутринта, 8 часа след посаждането на дрождите. Мерлото имаше 4 дни аванс защото беше сложено по-рано през седмицата и завря бурно 12-14 часа след кабернето.
На 13-я ден оттаках виното от джибрите преместих го в бидончета, на които направих клапани с маркуч и шише вода. На 14-я ден взех проби от двете вина и рефрактомера показа 7.5 % за мерлото и 6% за кабернето...

Ето резултатите от днес на 20 тия ден от началото :

Каберне (ЧКД): алкохол - 14.4% об ; Захар - 2.2 г/л ; т.к. - 6.9 г/л

Мерло : алкохол - 14.0% об ; Захар - 3.8 г/л ; т.к. - 6.3 г/л


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
След което посадих малолактичните бактерии изчаках 7 дни и понеже и в двата съда имах доста празно разстояние реших да претакам и да продължа съхранението в бутилки.
Резултати от пробите за да видя до къде съм го докарал с киселинността ще имам в понеделник мисля, че е паднала но все пак ..ще видим.

Та наслагах го поради липса на читави съдове в туби по 10 литра и бутилки по два литра, напълних ги догоре и затегнах всички капачки и тук е въпроса, хем чета, кислорода трябва да се ограничи, хем че трябва контролирано да се подава, хем че капачките трябва да са леко стегнати!?
Ако може някой да ме посъветва, знам че не е най-правилния вариант в пластамасови туби и бутилки но все пак....тая година ще е така


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом няма признаци на ферментация - няма проблем с капачките - затваряш и това е.
Обаче ми се струва че прибързваш - като застудее ще падне още една утайка в бутилките, а ти няма да можеш да я махнеш (освен ако не решиш да го прелееш в други, или поне с една и да миеш старите)
И още нещо - имам чувството че с рефрактомер не може да се мери вино - защото той показва сухо вещество, а не само захар.
При мен например на вино на което захаромера потъва на 5% под 0-та - рефрактомера показва 7-8%. Мисля че и някой друг се беше оплаквал че виното му не щяло да свърши ферментацията уж, а той мереше с рефрактомер.
Да не говорим че на ракията ми показа 13% захар :lol: - пък аз се чудя защо ми влиза толкоз лесно тая ракия.
Т.е. - рефрактомер - преди ферментацията, след нея - захаромер, а най-добре ебулиометър.

Та ей тъй за спорта (спирта) би ли измерил готовото вино пак с рефрактомера ?
Залагам една бутилка от старото мерло, че ще покаже поне 7% захарност дето всъщност я няма.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
И аз така направих , без м л бактерийте ,( видяха ми се скъпи , като за 60л вино )

Пълня тубата на 2-3 см под гърлото , после я стискам докато виното се вдигне до горе - и въртя капачката .
Така си мисля , че и теоретично не може да се газира , , тихата ф. ми е минала и нямам газоотделяне .
Кажи как " посади" бактерийте , четох на едно място , и гледам се добавят активатори , ... и малко сложно ми се видя .... ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Според мен не трябва да затягаш капачките до края, защото края на ферментацията не е края на процесите във виното.Момента в ,който виното се съгласи с атмосферното налягане може да се бутилира и тихичко свеждаш глава с компромиса ,че т.н. процес 'стареене/втасване/ е прекратен ! Аз ползвам бурета и е невъзможно да сложа тапите (изкачат) преди да мине сравнително толкова време,колкото е траела самата ферментация,иначе при зверски забита тапа може да скъса обръч! Твърденията ми са от лично наблюдение в "селската" технология и не е задължително да се съобразиш с тях!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
И аз след много четене и препрочитане стигам до извода, че капачките не трябва да се стягат до края защото след преминаване на тихата ферментация виното тепърва започва да се оформя и това се състои главно в два процеса отаяване на всички твърди частици ...да не ги изброявам и отделяне на летвливите та все нещо трябва да излиза през капачката и се чудя каква система да измисля май ще сложа тънка марля под капачките и ще затегна леко върху нея.

Относно рефрактометъра нямам такъв и не меря с него поже доколкото знам вече има ли алкохол в във виното показва грешно, мерят ми киселинноста и захарността в лаборатория на ....ех как се казваше уреда не мога да се сетя но ми дават захар грам за литър, титруема киселинност грам за литър и алкохол %.....

Голям проблем с тия съдове, почвам да отделя от закуски и догодина живот и здраве инвестиция ... :)


За бактериите е малко тъмна индия, няма много информация и малко хора знаят какво правят да не говорим че най-добре се проследява целия процес чрез хроматограф което за мене е невъзможно каквото и да означава.
Самото посаждане на бактериите е лементарно и си е описано на опаковката..... От Винарко.ком са много коректи и изпращат за всеки продукт ако ще и за 1.80 да се лист с описание характеристики и начин на употреба.
Обаче проблема идва след това в материалите, които ми даде Илия пише че ЯМКФ притича за до 10-на дни стига да не са нарушени условията главно температурата и след приключването и виното трябва да се сулфитира .. а сега де да сулфитирам ли или не след десет дни и сулфитирането ще попречи ли на отделянето на летливите части след това да се отделят от виното !? Другото важно нещо е бактериите да се посадят в момента в който захарността достигне 2-3 % аз този момент го пропуснах много сериозно посадих на 0.3 % захарност някъде ....та сега чакам резултати от лабораторията и ще видя колко е паднала киселинността иначе на вкус разликата е осезаема.

Другото е че Мерлото макари неоформено вече загатва за много хубаво вино (да не му е оруки :) Страхотен послевкус добро плодово начало и доста среден финал :megagrin: ( ако знам за какво говоря ....)
Докато кабернето на този етап е на абсолютната 0 мътно безвкусно дано да се пооправи нанякъде ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
borisgp написа:
На 14-я ден взех проби от двете вина и рефрактомера показа 7.5 % за мерлото и 6% за кабернето...


Може би си искал да напишеш захаромер, знам ли ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
victoryvt написа:
borisgp написа:
На 14-я ден взех проби от двете вина и рефрактомера показа 7.5 % за мерлото и 6% за кабернето...


Може би си искал да напишеш захаромер, знам ли ...



А да това беше първата проба и си беше с рефрактометър следващите вече са правени в лабораторията :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Сложих в една двулитрова бутилка 5 грама чипс демек по 2.5 на литър за 2 дни вече има ефект голям кеф е тоя чипс :) ще видя за колко време ще ми хареса и направо оразмерявам и зареждам всичкото вино с чипс...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
emil emilov написа:
И аз така направих , без м л бактерийте ,( видяха ми се скъпи , като за 60л вино )

Пълня тубата на 2-3 см под гърлото , после я стискам докато виното се вдигне до горе - и въртя капачката .
Така си мисля , че и теоретично не може да се газира , , тихата ф. ми е минала и нямам газоотделяне .
Кажи как " посади" бактерийте , четох на едно място , и гледам се добавят активатори , ... и малко сложно ми се видя .... ?


Забелязал ли си нивото на виното да пада и да трябва да стягаш още тубата ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
"--о не може да се газира , , тихата ф. ми е минала и нямам газоотделяне . --"

Ne мърда нищо , проверил съм го с воден клапан преди това , и абс не се отделят мехурчета СО2

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ами значи днес ми излезнаха пробите 14 дни след посаждане на бактериите за ЯМКФ.
Кабернето беше с т.киселинност 6.9 г/л преди посаждане в момента е с 6.3, което е спад от 0.6 за 14 дни.
Мерлото беше с т.киселинност 6.3 г/л преди ................ в момента е с 6.08, което е спад от 0.22 за 14 дни.
Температурата при посаждането беше 16-17 градуса захарността обаче прекалено ниска 2.2 за едното и 3.8 г/л за другото вино. Предполагам, че това е основната причина за непълноценното протичане на ЯМКФ.
Ако не се бях объркал от бързане, че 2.2 г/л не е 2 % захар щях да ги посадя 15-30 дни след приключване на тихата когато средата се обогатила н ахранителни вещества ама... и това остава за догодина. Като за сефте доста грешки и не съм доволен, като го задържа в предната част на устата се усеща леко кисела жилка като го прекарам отзад леко горчива (предполагам че това са танини, тъй като не отделих всички чепки и държах виното 14 дни при тях) иначе останалото е горе долу добре цвят и аромат та ще си го изпия с кеф.
Все пак би трябвало да се пооправи още малко ама се съмянвам че ще има кой знае колко промяна ....

ПП

Все пак посаждането има значение тъй като на кабернето му посадих точната доза необходима за съответното количество, а на мерлото сложих останалото което беше на 50% от необходимото и както се вижда 100% посадка е повече от два пъти по-ефективна ...

забравих да добавя, при оптимални условия и правилно протекла ЯМКФ т.к. пада с 1-2 г/л


Последна промяна borisgp на 30 Окт 2012, 16:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 15:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
е това като РН как се изразява?Много ми е чудно как пък тази лаборатория намери моларните маси на сбор от киселини в р-р...
намерих едни цифри...:
в книжки разни...нормална киселинност 5-7г/л...
Общи киселини- 6.32 г/л-pH = 3.52 това пък е написано на етикета на вино на изба Драгомир...
така че си добре

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ilu6a написа:
е това като РН как се изразява?Много ми е чудно как пък тази лаборатория намери моларните маси на сбор от киселини в р-р...
намерих едни цифри...:
в книжки разни...нормална киселинност 5-7г/л...
Общи киселини- 6.32 г/л-pH = 3.52 това пък е написано на етикета на вино на изба Драгомир...
така че си добре


Ами аз съм в норми и виното не е лошо ама целите ми бяха по - високи за добро вино се счита такова със захарност 1-2 гр/л и киселинност 4гр/л. С киселинността съм в повече и в двете вина иначе захарта я докараха ЧКД за разлика от другите където остана 3.8


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 18:19 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
borisgp написа:
целите ми бяха по - високи за добро вино се счита такова със захарност 1-2 гр/л и киселинност 4гр/л.

От къде тази информация?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, vnnaidenov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима