Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 07:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здравейте, искам и аз да кажа две думи за pH-то и общата (титруема) киселинност.
pH-то, общо казано ви дава силата на киселината в разтвора, но не и нейното количество.
Количеството на общите киселини се дава в грама на литър или проценти.
Ако разредите разтвора да кажем двойно, pH-то почти няма да ви се промени, но количеството киселини ще падне два пъти.
Аз титрувам по подобен начин, както описа victoryvt, само че с NaOH 0,1N, слагам 15 мл мъст, 40 мл вода и с една спринцовка от 5 мл почвам да капя по малко разтвор на NaOH. Титрувам докато pH-то стане 8.2, което при червеното вино го определям с Ph метър, иначе за бялото може да се определи с фенолфталейн по спомен. Той си променя цвета към розов при такова pH, но при червеното вино няма как да се види.
Киселинноста най-общо може да се премери с формулата
TA=75*V*C/S
TA е титруемата киселинност
C е концентрацията на NaOH, с други думи сложете 0,1 ако сте използвали 0,1N, съответно 0,2 за 0,2N
S е обема на виното/мъст
V е обема разтвор на NaOH използвана за да се достинге pH на целия разтвор от 8,2

В повечето книжки където четох, пишеше че е желателно pH да е 3-3,5, а киселинността 5,5 до 8,5 грама на литър. Като гледах данни за готови вина, стойностите винаги бяха pH към 4, и по-ниска киселинност от сорта на 3-4-5 грама на литър. Нямам идея кое от двете в същност е по-вярното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 07:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
ilu6a написа:
Следователно е едно и също изразено по различен начин...всичко идва от пресмятането но логъритъма от грамовете и моларната маса на киселината ,което се получава отрицателно число,за това колкото са повече граммовете на литър толкова е по-малко като число РН-то,а изразява по-висока киселинност и обратно...по-малко грамове на литър ,по-голямо число РН , а изразява по-ниска киселинност ...

Някои вещества отделят 1 H, а други два H и т.н. а именно това мери pH-то, с други думи едно и също количество различни вещества може да променят повече или по-малко pH-то. Като сложиш и факта, че има няколко вида киселини във виното, затова и се получава че след някакви манипулации PH-то може да падне (киселината да е по-силна), а количеството титруема киселинност да не се качи, а също да падне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Само това 0.1N , 0.2N какво значи в % натриева основа (воден разтвор на нея) ?
Или пък кажи от де го вземаш точния разтвор.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Кабернето се е газирало всичкото :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Разтвора го взех от Валерус в Дружба до борсата. 0,1N в случая е същото като моларна концентрация и означава че в разтвора има 0,1 мола на литър натриева основа. В същност си купих голяма пластмасова ампула (около 150 мл), която се разтваря в дестилирана вода така че общо да се получи 0,5 литра разтвор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И все пак нямали някой който да знае как се превежда това 0.1 0.2 в проста концентрация, щото няма начин да няма начин :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
borisgp написа:
Кабернето се е газирало всичкото :(

Това пък как стана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Naskohondata1 написа:
borisgp написа:
Кабернето се е газирало всичкото :(

Това пък как стана?


Нямам представа! Предполагам, че от това, че бутилките бяха със стегнати капачки макари стиснати и не е само кабернето ами и мерлото всичкото само това в 2-литровите е по малко, но и там се усеща леко. В 5 и 10 литровите туби яка газировка.
Преди малко преточих през глатка повърхност като стигне тубата до средата спирам и почвам друсане ...голямо фъшкане беше и сега всичкото е купаж в бидона на воден клапан. Друго незнам какво мога да направя приготвил съм и бентонит и серниста ама чакам съвети ... :)

..абе пълен провал..... да се надявам че догодина ще съм с повече опит, читави съдове и няма да избързвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Не се коси,бъркане му е майката...виж ако можеш да намериш нещо такова или да направиш подобно http://www.highgravitybrew.com/productc ... -p2730.htm И бъркаш докато не се оправи :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Naskohondata1 написа:
Не се коси,бъркане му е майката...виж ако можеш да намериш нещо такова или да направиш подобно http://www.highgravitybrew.com/productc ... -p2730.htm И бъркаш докато не се оправи :thumbs1:


:gott: Ще го мъча, а иначе да попитам как се образува таз газировка и по важното като я изкарам или поне колкото мога ще продължи ли да се самосъздава или изкарам ли ще и кажа чао ... :skeptisch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Ако тече ферментация,същото се получава и при слагане на серниста киселина и калиев метабисулфит преди края на ферментацията,в момент когато протича Ямкф,също при промяна на темп в помещението.Аз не разбрах,ти виното на тиха ли си сложил и колко беше остатъчната захар...много малко остатъчна е причина за много голяма газировка,тъй като протича ферментация.Ако си отточил на 0.996 е възможно да тече ферментация и да става тази газировка.
http://youtu.be/9MhMwXfLj7g


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 08:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
victoryvt написа:
И все пак нямали някой който да знае как се превежда това 0.1 0.2 в проста концентрация, щото няма начин да няма начин :)

Ако ти трябва в гр/литър, можеш да ползваш формулата:
m=c*V*M
c е моларната концентрация която искаш да получиш, да кажем 0,1N (Н е нормалност, но тук е същото като моларност)
V е обема на разтвора, да кажем 0,5 литра
M е моларната маса, за NaOH е 40 g/mol
m=0,1*0,5*40=2 g
С други думи 0,1N ти е 4 грама на литър разтвор на NaOH
Ако търсиш готов разтвор, във всички магазини за лабораторни химии и т.н. разтворите гледам че ги дават само в N, не намерих в концентрация в проценти или нещо друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Naskohondata1 написа:
Ако тече ферментация,същото се получава и при слагане на серниста киселина и калиев метабисулфит преди края на ферментацията,в момент когато протича Ямкф,също при промяна на темп в помещението.Аз не разбрах,ти виното на тиха ли си сложил и колко беше остатъчната захар...много малко остатъчна е причина за много голяма газировка,тъй като протича ферментация.Ако си отточил на 0.996 е възможно да тече ферментация и да става тази газировка.
http://youtu.be/9MhMwXfLj7g


Значи на 20-я ден вече го бях докарал до заханрност 2.2. на едното и 3.8 на другото г/л.
Така или иначе беше късно за бактериите, но ги посадих.
7дни мисля че изчаках и понеже лаборантката ми каза че захарта повече няма да се променя само киселинността ще пада го преместих в бутилки.
след още 3 дни лабораторния тест показа че са паднали киселините но захар не са ми мерили незнам защо.
И вчера като се прибрах някъде 12 дни след преместването в бутилки, туби и дамаджани се беше газирало.
Не съм го сулфитирал нито съм му слагал бентонит след претакването в бутилки.

Значи ето как мина целия процес:

Ден 1 : Мачкане, сулфитиране посаждане на дрожди.
Ден 14: Претакване при широк достъп на въздух и оставяне за тиха ферментация на клапан.
Ден 20: Захар 2.2 и 3.8 г/л, Посадих малолактични бактерии за ЯМКФ.
ден 27: Прехвърляне в пласмасови бутилки по 2 л. туби по 10 и стклени дамаджани по 5л
Ден 30: Лабораторен тест показва падане на киселинността.
Ден 33: Вече е газирано.
Ден 33: Връщане при яко джуркане и преточване при широка повърхност обратно в бидона на воден клапан.

Къде са грешките и как бихте продължили, благодаря предварително! Температурата в мазето се променя от 16 до 14-15 градуса при промени на времето както тези вчера иначе постоянна 16 при топло и 15 при по -студено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
ден 27: Прехвърляне в пласмасови бутилки

Според мен единственият проблем е, че виното е било затворено плътно, без клапан. Така СО2 не е имало как да напусне обема.

Предполагам в момента нещата се подобряват, клапанът работи.
Просто му трябва още време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Цитат:
Преди малко преточих през глатка повърхност ...

А защо гладка? Напротив, трябва да е грапава и с малък наклон. Течноста да върви бавно и да среща препятствия! Иначе по ''пързалката'' ефекта е минимален.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима