Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ivobal написа:
Цитат:
Преди малко преточих през глатка повърхност ...

А защо гладка? Напротив, трябва да е грапава и с малък наклон. Течноста да върви бавно и да среща препятствия! Иначе по ''пързалката'' ефекта е минимален.


E явно не съм разбрал, така или иначе пак ще трябва да го преточвам иначе гооставих да се плъзга по цялата стена на бидона и слизаше на тънък филм надолу ама следващия път ще намеря някоя рошава дъска и през нея.
Иначе ми дойде една идея да говърна обратно в бутилките и всяка бутилка докато е половина пълна да я разджуркам хубаво докато излезе всичко и така ама незнам дали няма да му дойде много контакта с кислорода ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не го тормози повече, остави го да си доизферментира на воден клапан ( в пълен до горе съд ). Тепърва ще става студено, виното ще се утаи. Ще завали някой хубав пухкав сняг, ще пречисти въздуха и тогава вече... :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 22:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
vsd написа:
ilu6a написа:
Следователно е едно и също изразено по различен начин...всичко идва от пресмятането но логъритъма от грамовете и моларната маса на киселината ,което се получава отрицателно число,за това колкото са повече граммовете на литър толкова е по-малко като число РН-то,а изразява по-висока киселинност и обратно...по-малко грамове на литър ,по-голямо число РН , а изразява по-ниска киселинност ...

Някои вещества отделят 1 H, а други два H и т.н. а именно това мери pH-то, с други думи едно и също количество различни вещества може да променят повече или по-малко pH-то. Като сложиш и факта, че има няколко вида киселини във виното, затова и се получава че след някакви манипулации PH-то може да падне (киселината да е по-силна), а количеството титруема киселинност да не се качи, а също да падне.

Точно това и имах предвид...,че да се определи като г/л р-р от няколко киселини си е сериозна лабораторна работа...далеч не по силите на всекиго.
Борис...много се вглеждаш,спокойно виното ще стане добре просто рано го позатвори из разни бутилки...
Нека дойсдат студовете ...и да искаш това вино което опитах не можеш да го скапеш.
Алкохол ,добри танини,нормална киселинност, няма захар...спокойно :thumbs1:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Двулитровите бутилки нали не са газирани и онзи ден оставих една в стаята на две трети пълна ... така я забравих промяната е невероятна, много ми хареса виното станало е уникално, да се надяваме, че и това в бидона ще успее да се развие :)

Благогодаря за помоща колеги и наздраве !

Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Относно измерването на титруема киселинност видях как става и ми обясниха, като цяло ми се видяха прекалено бързо да се случват нещата но ще се опитам да обясня това което видях и ми обясниха :)

10 мл вино се смесва с 22 мл дистилирана вода и се слага в бехерова чаша, загрява се до преди кипене точно в момента в който почват да се надигат малките мехурчета спираш и слагаш чашата в купа с вода и лед и се охлажда до 20 градуса и после се тритрува на PH метър със натриева основа. В чашата се слага едно магнитче за което е закрепена част от PH-метъра, което почва да върти течността вътре. Капе се натриева основа докато ПХ метъра покаже някви стойности, но тука точно не разбрах до кога се капе и след това тази стойност се умножава по 0.75 и това дава титруема киселинност :) .... а не всъщност нещо ми се омотаха нещата накрая имаше значение колко натриева основа е поела течността ама кое се умножаваше по 0.75...... и числото 7 беше намесено ха наредете пъзела :megagrin: пак ще питам

За определяне на захарите е малко сложно и някой друг път ще ми показват....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
на захарите е по-лесно...
Да се измери грам на литър си е е...ло мамата особено що се касае смес от няколко киселини какъвто е случая с виното...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Газировката изчезна напълно след претакването и слагането в бидона на воден клапан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Вече съм във фаза усилени и често провеждащи се тестове на таз годишното вино с приятели и самостоятелно, търся грешки недостатъци допуснати тази година както и плюсове и минуси които да постигна или да избегна до година.

Това, което се замислям е, че таз годишното вино което оставих на дивите дрожди е с малко по висока остатъчна захар 3.8 г/л и малко по нисък алкохол 14%! Точно това обаче го прави много меко и пивко и всички го харесват доста повече включително и аз от това, което постигнах с ЧКД, а именно 2.2 г/л остатъчна захар и 14.5 % алкохол. Това направи виното на ЧКД малко по-сухо и по силно алкохолно, та купажирането беше задължително.
Та много се чудя за догодина дали да посаждам дрожди и също така има ли вариант да си избера дрожди, които да не изяждат чак толкова много от захарта и изобщо този процес може ли по някакъв начин да се контролира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 16:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Боби...правиш крачка назад с дивите дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
При всички положения няма да ги оставя дивите дрожди да се размножават, мисълта ми беше дали да не пробвам да отида една седмица преди закупуването на виното в лозето да си набера необходимото количество грозде и да си направя закваска културни дрожди от самото грозде. Най-вероятно ще експериментирам и ще сравня резултатите, макар, че дотогава толкова време има.
Понеже тая година сравнявам резултати Диви и Културни дрожди, но от различно грозде и предвид, че ЧКД бяха посадени в дивото Каберне Совиньон при всички положения няма база за сравнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 17:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Това ще е наистина интересно и полезно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:) Почваме ли ежегодното обсъждане на темата за и против (жалко че няма емонтиконче с потриване на ръчички). Борис вкара нов нюанс в темата, който отдавна чакам и досега (поне аз не можах да открия) не е развита добре във форума: собствена селекция на културни дрожди от дивата природа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ivobal написа:
:) Почваме ли ежегодното обсъждане на темата за и против (жалко че няма емонтиконче с потриване на ръчички). Борис вкара нов нюанс в темата, който отдавна чакам и досега (поне аз не можах да открия) не е развита добре във форума: собствена селекция на културни дрожди от дивата природа.


"От дивата природа" :) личи си вече от коя страна барикадата ще застанеш. Работата е там, че културните дрожди в мерлото ми тази година макари 10 % поради липса на лоши условия си свършиха работата меко казано отлично. И това е причината догодина да искам 100% същия резултат! (100%съвсем условно имайки предвид, че реколта с реколта се отличават)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Определено ще е интересно, само че на чий гръб? Кой ще си жертва виното за неясни експерименти? За селекция ще е трудно, да не кажа невъзможно да се говори. За закваска да, определено. Мисля че го обсъждахме преди 1 - 2 години. Ще има твърде много неизвестни обаче и те ще са ключови. Ще е поредното почесване покрай скучните зимни дни. Никой няма да може твърдо да защити позицията си и отново ще се стигне до метла.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nikivelinov и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима