Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 02:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: помощ за виното
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 18:48
Мнения: 9
Здравейте на всички ако можете да ми помогнете ще съм ви много благодарен.Започвам от начало гроздето е 300кг мерло смачках го на 07.10 сложих 10л вода и захарноста стана 26 сложих 130гр серниста киселина и дрожди които разтворих с топла вода и захар.всеки ден по 3 пъти точих шара и я наливах отгоре защото беше почти невъзможно да се бърка.след втората седмица поомекна и започнах да бъркам и да точа и така до днес 30.10.и резултата днес е захаромера не отчита захарност обаче не пада и на дъното джибрите не са паднали но са доста меки горе ph-то 1-2 какво да правя нататък и ще стане ли на вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
:wallbash: Толкова ли е трудно да се опита това което се крие по тези толкова упорити и непотъващи джибри? Колега, направил си каквото трябва и както си могъл. Дотук си ОК, но не се доверявай на щуротиите за потъване на шапката и т.н. Очевидно ползваш или си ползвал съвети и от "стари майстори" ... по тях може да дочакаш и новата реколта. С рН 1-2 както началника се беше изразил - ще си прогориш кацата, че и покрива на къртиците :megagrin:
Това pH вече толкова много се използва и то без разбиране, че белите като нищо ще станат точно от него. Не бъркайте титруема с действителна киселинност!
petiolov, не се впрягай толкова ;) я просто опитай виното. Имам предусещане какво ще е, но все пак ти си кажи.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 18:48
Мнения: 9
виното на вкус не е много лошо и не се усеща силна киселинност няма и миризма на кисело даже малко като че ли сладни.забравих да кажа че го държа в мазето където не пада под 20градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Това вече е друго ;) Като начало го отдели от джибрите, че сигурно вече е доста грубичко и го остави да си доферментира, ако не е приключило. Постарай се да няма достъп на въздух, освен при отделянето. И просто опитвай, няма по-добър съветник от собственото обоняние! Успех :thumbs1:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 18:48
Мнения: 9
изтоках виното данните са същите като вчера премерих и алкохолен градус който е 20 .сега мога ли да сложа захар в джибрите да преврат за ракия? трябва ли да се добави нещо във виното и в джибрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 21:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
може да е 20% ако гроздето е имало захарност около 43%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ilu6a написа:
може да е 20% ако гроздето е имало захарност около 43%...

:megagrin: ами то гледам че и колегите тука мерят по 28 захарност масово, какво остава за човека като му е за сефте :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Това е странно, алкохолен градус 20 - аз от години си правя вино и общо взето при 24 градуса захарност, виното става с алкохолен градус - 12. Все ми се струва, че 26 захарност е много и щом още сладни, значи не е на добре работата. При 20 градуса температура в мазето, отдавна трябваше да е прекипяло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 18:48
Мнения: 9
ако уреда лъже и аз лъжа купих го преди 4 дни.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Според мен това е уред за мерене на захарност,трябвало е да разредиш с още вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Този тип прибори могат да отчитат що-годе коректно само при сухи вина. Това ще рече, вина с преминали ферментации и порядъчно избистрени (и тогава не е сигурно). При една капилярна тръбичка повърхностното напрежение е определящо, така че всички излишни частици пречат т.е. това е прибор с най-много условности и неточности. За междинни измервания в ранна или късна ферментация е напълно неприложим. Това е най-елементарния начин да се отчете алкохолно съдържание в готово вино, но и най-неточен. Другите начини са още по-неприложими в домашни условия, просто си искат лаборатория. Така че 20% алкохол са ... меко казано - нереални.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Рефрактометъра също ли дава драстично отклонение при наличието на алкохол и всъщност има ли достъпен уред, с който може да се следи намаляването на захарността в домашни условия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Всеки прибор би дал отклонение при пречещ фактор. Няма елементарен прибор, който да ни даде всичко което искаме. Всеки си има компромиси. За мен рефрактометърът е незаменим преди гроздобер, по време на гроздобер и малко след началото на ферментация. Захаромерът пък си има предимството, че очертава тенденцията при самата ферментация, въпреки че и той греши. Идеален прибор за всичко и за домашни условия аз поне не знам.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима