Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Ice wine..Леденото вино се прави по уникален начин. Гроздето се оставя необрано на лозите, понякога в продължение на месеци. С настъпването на зимния сезон температурите спадат и в зърната на гроздето се образуват ледени кристали, които на практика го обезводняват и оставят единствено концентрираните захари и киселини.........http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0% ... 0%BD%D0%BE
Някой правил ли е такова вино в домашни условия???

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 04:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Единствено знам от една публикация преди около 10-ина години че винпром Димят - Варна са го правели от ркацители гледано в землището на две-три села със специфичен микроклимат, който е позволявал стафидирането на гроздето на корена.
Аз не вярвам някой да го направи в домашни условия -първо, ако е на лозе ще ти го оберат, второ -рандемана на такова грозде ще бъде убийствено малък.Трето - според мен трябва да се прави в планински райони с голямо слънцегреене - хем да узрее добре, хем снега да дойде относително рано - ноември например. Защото тук във Варна сняг може и въобще да не видим, да не говорим че три последователни дни с температури под -6 във Варна може да се случат чак през януари. То дотогава я камилата я камиларя. Ся като се замисля евентуално да е в землища около Стара планина , но на 40-50 км поне от морето може и да стане работата....хм... Хан Крум?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 19:34 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
http://www.dnevnik.bg/na_put/2013/01/24 ... o/?ref=rss


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
<< Снег до кръста, ние косим>> :megagrin: ТаЯ година, аа малко и аз да направя. Както почнаха да продават Септември, така последното го продаваха Ноемри при минус 2-3 градуса. За съжаление беше "зряло" доста време в касетките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Вила Винифера бяха правили доста добро от Мавруд. Едно птиченце каза, че са сгъстявали мъстта чрез подлагане на -6 гр и отделяли леда.
Чувал съм за сгъстяване и по обратния път - чрез изпаряване, но дали няма да се загубят ароматите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А това с леда, е много стара манастирска практика в България (прави се в дървени корита като за водопой), предполагам заимствана от други западноевропейски свещенослужители.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Така де, щом монасите са му хванали чалъма, значи не е невъзможно ;) . Eiswein по класическата немска технология едва ли ще успеем да направим /ако щете и заради крадливите мангали/. Не случайно близо 170 г. тайната си е останала в Германия. Предугадили са хората, че рано или късно ще ги прецакат чрез модерните технологии. Та, след като ледено вино се произвежда вече дори в страни без зима, какво пречи и в домашни условия? Подходящ фризер, по-яка винарска преса и мерак -криоекстракция. Или криоконцентрация /без преса/ - номерът на монасите.
Сега като се замисля, дали няма да стане криоконцентрация на готово вино? Някои пробвал ли е да замразява вино? Да кажат технолозите, вероятно често се използва в ХВП концентрация чрез замразяване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 21:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Тук е редно да се помисли и какви дрожди ще се ползват при такова повишено съдържание на захари...
А за замразяването...по северните народи даже правят и концентрати по този начин...така че е напълно възможно да концентрираш вино с помощта на фризер примерно...Аз охлаждам бели вина почти до точка на замръзване-7-8градуса...тогава почват да плава лед по малко...но го правя с цел бистрене..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:lab: Експеримент за криоконцентрация на вино и доклад 2 в 1.
Част 1. Изходен материал - мускат. Целта беше да се "дебне" замръзването и да се отделя леда. 2,5 часа след поставяне във фризера, почти нямаше лед. Непредвидени обстоятелства наложиха прекъсване на наблюдението :wallbash: . След близо 7 часа, почти всичко беше замръзнало. Но не плътна буца лед, а по-скоро ледени кристали, в които стъклен термометър влезе без проблем. Отчете около -14 гр. Имаше и все още незамръзнала фракция - от две по 0,5 л пусна 60 - 70 g. Достатъчно за експеримента. Цвят - по-наситен. Интензивен нос. Алкохол - охо. Вкус - плътен и дори малко натрапчив. Продължителен послевкус. Всичко - като при изходния материал, но доста по-концентрирано. (Дано не ми се смеят корифеите в дегустацията). Определено става за дижестив. Но... далеч е от ледено вино, няма плътност и сладост. По-скоро отива малко към коняк. А бе, сгъстено вино. Напитката, която се получава след стопяване на ледените кристали, също става за пиене - има си аромати, но е с малко алкохол. Разредено вино.
Част 2. (офтопик) Нарочно използвах бяло вино, за да наблюдавам по-лесно и други процеси. Мислех, че това вино е вече доста бистро :datz: . Ами... лъгал съм се. Това, което остана след декантирането, ме досрамя да го снимам. Методът е перфектен за бистрене на малки количества. Или поне за тест на основното количество.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Това със замръзването на виното се прави по друг начин.
Взима се по широк съд термоизолиран в долната част, за да може виното да замръзва от горе надолу за да се получи желания ефект на сгъстяване и избистряне на виното.
А ма това е друга технология различна от темата 'ледено вино'.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
stefannankov написа:
Единствено знам от една публикация преди около 10-ина години че винпром Димят - Варна са го правели от ркацители гледано в землището на две-три села със специфичен микроклимат, който е позволявал стафидирането на гроздето на корена.
Аз не вярвам някой да го направи в домашни условия -първо, ако е на лозе ще ти го оберат, второ -рандемана на такова грозде ще бъде убийствено малък.Трето - според мен трябва да се прави в планински райони с голямо слънцегреене - хем да узрее добре, хем снега да дойде относително рано - ноември например. Защото тук във Варна сняг може и въобще да не видим, да не говорим че три последователни дни с температури под -6 във Варна може да се случат чак през януари. То дотогава я камилата я камиларя. Ся като се замисля евентуално да е в землища около Стара планина , но на 40-50 км поне от морето може и да стане работата....хм... Хан Крум?


Аз разбрах за това вино от радиопредаване, от което успях да чуя само, че "изба "Владиславово" във Варна е произвеждала вино само за износ, затворено в сини бутилки". Запитах един колега (занимаващ се с търговия на вино) какво е това вино в сини бутилки и той ми разказа за снежното вино. За сорта като че ли ми каза димят, но не съм сигурен. В едно обаче съм съвсем сигурен: от 50 г. живея във Варна и никога, никъде не съм виждал вино бутилирано в сини бутилки (което не означава, че не го е имало или има и още).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
Домъкнах една бутилка от Австрия - хубаво е за финал на добро хапване:
50-60 мл охладено - сладък вкус и много приятен после вкус на сухо вино

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Мислех си да замразя с настъпването на студовете едно джибре пресовано
дали ще излезе нещо?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 21:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами не...идеята на това бране по -студ е извличането на богата н азахари и аромат мъст при леко пресоване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Ами не...идеята на това бране по -студ е извличането на богата н азахари и аромат мъст при леко пресоване.

'Таблетките' от пресован материал нямат шанс :cry: така ли?...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима