Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 276 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2013, 21:21
Мнения: 31
Съжелявам за off-а, но някой може ли да ми обясни разликата между мускат и мискет в търговските названия на продаваното вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Мискет , като възприятие е по лек аромат от муската- а бе с една дума муската е нещо по наситено,и по тежко като аромат, ама това зависи от този който го пие (как ще го определи сам за себе си).

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Мускат и мискет е едно и също


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Добре ,че ме светна- може ли да на се съглася.!!!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
баджо написа:
Мискет , като възприятие е по лек аромат от муската- а бе с една дума муската е нещо по наситено,и по тежко като аромат, ама това зависи от този който го пие (как ще го определи сам за себе си).

баджо,

Мискет и мускат са наименования на някои от десертните сортове
грозде- има и бели и червени те са над 30 вида и
даже някои от тях не съдържат в името си "Мискет или мускат",
наложила се е традиция тези наименования да
се използват и за изтъкване на вкус при дегустации, когато искаш да отбележиш
аромата от десертно грозде във виното. Точка на спора. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
баджо написа:
Добре ,че ме светна- може ли да на се съглася.!!!

Писано е и преди за това....погрешно наименование в тази част на света.там му казват мускат,а тук мискет


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 21:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
баджо написа:
Мискет , като възприятие е по лек аромат от муската- а бе с една дума муската е нещо по наситено,и по тежко като аромат, ама това зависи от този който го пие (как ще го определи сам за себе си).

Нищо вярно... :buch:
banichkata написа:
се използват и за изтъкване на вкус при дегустации, когато искаш да отбележиш
аромата от десертно грозде във виното. Точка на спора. :prost:

Както и тук нищо вярно.- :D десертни... :megagrin: Кой отбелязва аромат на десертни сортове във вино...и какво ще правят там тези сортове?
Има едни книжки..Ампелография...Също така и Държавен вестник-Класификация на винените сортове по лозарски райони ...
Кашата си е пак чисто българска...а да и турска...и там имат този "проблем"-мискет -мускат
Има цяла група сортове, които се наричат "мускатови" те имат характерен мускатов аромат. На български думата за аромата е "мискетов" - просто са синоними, съответно така се наричат доста сортове. Названието "мискет" се използва и в други страни (напр. Турция). Мускат Отонел (Muscat Ottonel)е отделен сорт, който е от групата "мускатови" или "мискетови" сортове, но правилното му название е "Мускат Отонел". Грешно е да се нарича "Мискет Отонел".Сорта "Мускат от Хамбург" (Muscat de/of Hambourgh) се нарича още Black Hamburg, Black Muscat или Хамбургски Мискет в България. Това са синоними, които се използват в различните държави. Не е грешно да се използва, който и да е от синонимите.Друг пример е сорта Червен Мискет-не е десертен :D , който си е типично български сорт и не е допустимо да се нарече, например "Червен Мускат".

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2013, 21:21
Мнения: 31
Благодаря за разяснението! И за да не е чист спам, от вчера да споделя едно недобро решение да се пробвам с една бутилка червено - PAZVA! Плоско като вкус и аромат вино без какъвто и да е послевкус - с еда дума "греда"!?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Попадна ми това ....

Прикачени файлове:
Снимка0354.jpg


мезето беше телешки стек ... някъде и снимки има ,но думата е за винцето .
Внимателно изливане с последващо 15 мин декантиране ... и по чашите .Невероятно беше силно изразен и наситен вкус на горски плодове и аромат на тамян .... дълъг последвкус леко загатната сушена слива .... но след още около 30 тина мин ....последните 2 глътки :( нищо общо с еликсира в началото
Историята е мн интересна човека който го донесе и заради който приготвих стека има почти кашонче в мазата си .... наследство от баща му ...ще мисля как да го примама да ми хариже една бутилка :)

ПП цвета вече беше светло кафяв .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
1980 г. ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 13:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
caribi написа:
1980 г. ???


ИМЕННО ! :)
не ми вдъхна доверие НО ..... се оказа превъзходно

Винпром СУХИНДОЛ .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
hanibal написа:

ИМЕННО ! :)
не ми вдъхна доверие НО ..... се оказа превъзходно

Винпром СУХИНДОЛ .


Но в рамките на 30 минути. Аз също съм съм имал такива случай с много стари бутилирани вина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 20:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Кафявото не е признак на добро вино...Виж керемидено е нещо друго.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
ilu6a написа:
Кафявото не е признак на добро вино...Виж керемидено е нещо друго.

Тъмно керемидено .... цвета няма как да го предам цвета не е като оформлението на форума по скоро такъв примерно но прозрачен не мътен

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2014, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2013, 21:21
Мнения: 31
Отново се върнах към Северна Б-я и се пробвах с един Совиньон Блан от Шато Бургозон и не сбърках! И въпреки,че ШАРДОНЕ-то им е отличено от "ДЕКНТЕР" мога да кажа, че совиньона бе просто перфектен- изключителна свежест гарнирана с лек подов вкус и аромат и изключително балансиран послевкус! Това вино заслужава 9/10!
За момента според мен само бялото КЮВЕ на " Братя Минкови" може да се мери с това вино!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 276 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима