Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 276 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 22:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
2013 е виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Благодаря [b]ilu6a [/b]. Въпроса не беше къмто теб. Но благодаря.
Ще се погрижа и аз да получи поне 2 бутилки от ...
Поздрави. И Лека нощ.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Последна промяна lhristov на 18 Фев 2014, 19:15, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 08:03 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 204
Местожителство: София
Христов, това за различните усещания, които аз не усещам, беше просто шега. Явно неуместна, но по никакъв начин обидна! Аз почти не пия вино. Не го харесвам като напитка, но рядко и с хубаво мезе, се напъвам над някоя чаша. Факт е, че това на Илюша ми хареса. Пак няма да стана силен привърженик на виното, но когато нещо е хубаво-то е хубаво. Тези дни ще дам по една бутилка на приятели разбирачи, те ще дадат по-подходящ коментар от мен. Иначе виното е каберне и мерло, съотношение 45/55%.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
MAPU. CABERNET SAUVIGNON/CARMENERE
Baron Philippe de Rothschild. Подарък от приятел/явно защо/ :D
Превъзходно вино, спокойно може да удари в земята всички БГ. вина в този клас....


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
[quote="lhristov"]Етикета безспорно е важен.
Колега [b]kolonal [/b], колегата [b]ilu6a[/b] от кое вино ти е пратил? (Какво?). Защото той има много.
[/quote]

Баси! Това не съм бил Аз. Това е било "другото ми Аз". Извинявам се. Така написано, въобще не си личи, НО... май трябва да си слагам спирачки и да гася компа навреме.
Извинявам се пак. На всички Вас и на колегата Колонал. Ще изтрия втората част от поста си. Тук и в предишния. Дано да не нарушавам правилата така.

И... не е ли 60/40. Поне така съм си записал.
И... втори път. Колонал, дай начин за връзка. Обещах две бутилки. Знам за колекцията ти. Пиши на лични или в темата си за клуба. Всъщност, къде отиде ТЯ? И какво става с клуба?

И понеже съм в абсолютен Off - Мони, това вино въобще не съм го виждал дори. Има ли го в БГ?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 19:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
55-45 % ,60/40% в полза на кабернето...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
[quote="ilu6a"]55-45 % ,60/40% в полза на кабернето...[/quote]
Илюша, май ти ще триеш утре и ще се извиняваш.
60% CS/ 40% Merlot. Това съм записал аз.

Какво искаш да кажеш с "55-45 %" Не разбирам. В момента спамим.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
rosbal написа:
Най-вероятно през март ще посетя едно изложение на вино в Белгия, на което ще участват следните български изби:
- Zagreus
- Angelus Estate
- Black Sea Gold Pomorie
- Logodaj Winery
- Telish
- Chateau Burgozone
- Rossidi
- Bratanovi
- Orbelus

Търся препоръки за вина на тези производители, като приемам и отрицателни такива :D


Здравейте, ето моите впечатления от тези винарни-

- Zagreus - изба Загрей е много приятно явление на нашият пазар. Не предлагат богат избор като сортове или купажи, но пък човек знае, че при тях може да намери добра Сира и Мавруд. До колко мавруда е напълно 100% мавруд - това не мога да бъда сигурен, но вярвам, че Загрей се опитват да предлагат качествени вина от тези два сорта+каберне совиньон. Сега виждам на сайта им, че реализират и нов Био-проект, който включва био вина именно от въпросните сортове + едно купажно. Това ще си заслужава да се тества. Опитвал съм нялкото пъти и белия мавруд - интересно вино е, което ми хареса в топлите дни.

- Angelus Estate - един път съм опитвал STALLION CLASSIC, имам много добри спомени, но и едновременно недостатъчни за да кажа нещо конкретно и полезно.

- Black Sea Gold Pomorie - от вината, окито съм опитвал, по-скоро съм разочарован и оставам със смесени впечатления. Признавам, не съм тествал рекламираното им бутиково вино Salty Hills, може и да е хубаво.

- Logodaj Winery - много симпатична изба, с хубави вина в раличните класове. Определно се позиционира много добре в сътоношение цена-качество и врявам, че има доста фенове. Според мен, специално внимание заслужава тяхното розе НОБИЛЕ Мелник Розе, разбира се, направено от широка мелнишка лоза.

- Telish/Кастра рубра - до скоро се кълнях в тези изби, но напоследък попаднах на някои не толкова добри техни вина. Все пак, ако случайно на техния щанд мернеш Сира Нимбус Премиум 2009 г. - опитай задължително -фантастичен елексир!!! Едно от най-добрите вина, които съм пил. Надявам се също, че линията Виа Диагоналис поддържа все още високо качество.

- Chateau Burgozone - страхотна изба! Всички техни продукти имам усещането, че се правят с внимание и мисъл. Не е ясно обаче, кои вина ще предложат на изложението в Белгия, защото преди време останах с впечателине, че имат серии, които избощо не виждат роден пазар, а директно заминават към класни чужди пазари...Един път в Карфур именно Бургозоне бяха направили импровизиран тестови щанд, като интересното бе, че момичето, което представяше вината ми каза, че имам уникален шанс да тествам вина предназначени само за износ, но които погрешка/минимални количества/ са пуснати в родната мрежа :D Техни бег-ин-бокс предложения също са страхотни и с чудесно качество.

- Rossidi - нямам впечателиня

- Bratanovi - опитвал съм младото им мерло - много ми хареса.

- Orbelus - един път ми подариха една бутилка - не помня точно, но май беше ОРБЕЛУС ПРИМА - помня, че беше леко, пивко, стегнато. Знам, че произвеждат качествено био-вино и предимно работят с цел износ...


Последна промяна Здравко на 18 Фев 2014, 22:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 22:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
На Братанови младото мерло за мен като човек, който не обича мерло ...беше направо ново усещане...имаше една лееека тънкост на младото им мерло (на Дефиле на Младото Вино)беше с остатъчна захарност....нарочно...Тяхната винарна бутилира и на Иво Върбанов вината...Апропо на генерацията коятоа помни тамянката като бутилирано вино ще им харасат белите...За мен техен фарит е Сира и Каберне Фран серията Симбиоза
На Логодаж..има едно Нобиле Рубин 2007-аз лично по-добър Рубин не съм опитвал.
Black Sea Gold Pomorie -Солените хълмове си заслужават цената от 17лв...
Telish, Кастра Рубра,Катаржина,ит.н. Миролио, Карнобат и прочие милионери не ги тача...

Angelus Estate на тях слабо вино не съм пил...ъъъ 35левовия червен сив бленд не съм го опитвал още..
Шато Бургозон....няма тяхно вино което не съм опитвал...единствено серията Рондо не ме впечатлява...
Orbelus една Сира и Мерло ми допадна -всичко останало са купажи с Мелнинк55-мерси НЕ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
По-рано през деня видях, че темата зави в посока Гъмза, та се замислих, че нямам ясно изрезно мнение, защото спомените ми за този сорт за размити - пил съм няколко пъти не лоши гъмзи, но и доста кофти такива.
Близо до работата ми има фирмен магазин на изба Магура, та след работа реших да мина от там и избера за подарък, някоя ракия за приятел/рожден ден бе повода/. Между другото, избрах Врачанска Теменуга - 12,50лв за 500г. Не съм ракиджия, но съм чувал добри отзиви и се надявам да не съм сбъркал...Ще се радвам да споделетие две-три думи за тази ракия, вярвам тук има доста разбирачи по темата :) Утре рожденника ще ми каже дали му е харесала тази теменуга.

Докато разглеждах в магазинчето си избрах и една гъмза - "Тревите" 2012 -9,30лв

Изображение

Общо взето, приятно вино се оказва - тялото е леко, вкуса подчертано плодов, влиза меко, заоблено, като липсват груби танини, а финала е сравнително къс. Не знам дали такъв трябва да бъде характера на гъмзата, защото съм пил няколко пъти гъмза, включително и наливна от изба Новоселска гъмза Видин и помня, че беше доста по-мощна в аромата, с отчетливи землисти нотки, и с известна тръпчивост във вкуса. Гъмза "Тревите" на изба Магура определно изглежда по-фина и пипната, и може би е насочена към чужденци или онази част от родиня пазар, която харесва леки и пивки плодови вина. Мисля, че женската аудитория също би харесала доста тази гъмза "Тревите" от изба Магура. Откровено казано, гъзмата като сорт ми допада, но определно не е от любимите сортове.

Наздраве на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 22:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Характерно за гъмза е да се усети тон на индрише...мушкато.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2014, 11:33 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Снощи опитах Мавруд Виница на Загрей. Много интересно вино. Разви се в процеса на пиене, съжалявам, че не го декантирах предварително, а само отворих бутилката за около 30 мин. преди консумация. Първата глътка ме бутна от танини, но после продължи много добре. Типичен вкус на мавруд, много добър за тезо които харесват сорта. За първи път усетих много ясно влиянието на мезето върху вкуса на виното. Хареса ми. Въпреки по-високия алкохолен градус (14,5) виното е пивко и бутилчицата си замина неусетно, без последствия на място, нито на сутринта.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 00:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Днес се насладих на едно розе...от Казанлък направено с голямо внимание към детайла.Цвят ,малинов...бистротата -има какво да се желае би казал и lhristov...алкохол -доста...от към аромати-много приятно и сортово изявено,не мога много да коментирам тъй като розетата тепърва навлизат в полезрението ми...
За сетен път вино ,което трудно би оприличено на домашно...но факт, то е такова. :respekt:
Ще помоля най-любезно колегата с пресите да сподели как го е оформил така добре...тъй като розето е по-висш пилотаж изработка за дом.условия.
Наздраве!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Моля да не се приема като спам.
Свързах 2+2 и разгадах колегата от Казанлък.
Но защо ilu6a не казва от какъв сорт е гроздето? Казва "сортово". И снимка дори не е направил. Така трудно се ориентираме какво точно е дегустирал. Казва бистрота - колко бистро. Свежест? Като за бяло вино, или?
Утре, с Ваше позволение ще коригирам този пост, като разкажа нещо и сложа снимка на розе. Не че се гордея с това вино, но беше за проба.
Редактирам се днес. Нищо че Илюша е писал след мен.
И на мен розетата са ми леко странни. Нито риба, нито рак. Литературата казва охлаждане на 10°С. Като при леките бели вина и почти да шампанското. И някак не ми се връзва едно високо алкохолно вино да бъде толкова охладено, но, и аз не съм спец.
Друго исках да разкажа. Димята тази година, след като го изстисках, естествено зърната ги залях със захарен сироп и ги заквасих с 10-12 шепи от шапката на ферментиращото мерло. Идеята беше за дестилация. Но си го ферментирах и процедирах като червено вино. С всичките операции - преса, откаляване, тиха, бентонит и откисляване. Като преди последните две си отделих за проба. Както и очаквах, при бистренето и откисляването цвета падна. И то доста. Вкуса, ако мога да говоря за вкус на това вино също се промени към плоско някак си, безлично. Но татко го харесва, де. Аз му го закарах за дестилация, но може и да не стигне до куба. :megagrin:
Слагам снимки на този петиьот преди и след последните операции. Та, мисълта ми беше, че трябва да се внимава най-вече с откисляването.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Последна промяна lhristov на 07 Мар 2014, 11:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 00:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
lhristov написа:
Но защо ilu6a не казва от какъв сорт е гроздето? Казва "сортово".

E как защо...върти езуитски номера :megagrin:поста е от вчера,а днес го питах познал ли съм сорта(даже купажа познах :megagrin:основно каберне и мерло по-малка част ) та за това...А не съм описвал нищо...защото нямам опит с розетата, и с литературата(задълбочената) за тях също.
Но смело мога да кажа,че с едно такова вино лятно време една закуска към 10 сутринта...плавно може да премине във вечеря.... :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 276 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kajo и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима