Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 276 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Утре, дай боже, най-накрая се глася да опитам това.
Знам, че колегата препоръча да стане преди коледа, но зависех от госта ми. А за утре имам уверенията му, че ще е наличен. Верно е, че мина повече от една коледа, но нищо. Надявам се на по-добър ефект. Или дефект...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2014, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
Днес тествах ново, поне за мен, вино от Едоардо Миролио от линията Свети Илия - Совиньон Блан 2013

Изображение

Днес го видях за първи път и реших да го тествам - нова бутилка, етикет, реколта 2013, 13%.
Носа е типичен за Совиньон Блан - подчертано тревист. На вкус е свежо, приятно и пивко вино. Може би една идея по-недодялано и кратко завършва, но общо взето съм напълно доволен от това вино.
За цената си е чудесен избор - около 6 до 7 лв е бутилката. Добра работа от ЕМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2014, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
Здравейте отново винолюбители,
днес бях в пикадили и с интерес видях, че са започнали да продават бели вина, директен техен внос, като вината са от Франция, Испания, Южна Африка и тн. Цените са отлични 4,70 - 5,70лв за бутилка.
Избрах за тест някакво испанско -

Изображение

Етикета не казва ясно какво е виното или поне на мен не ми става ясно - бяло сухо, 11,5% - толкова.
Аромата е свеж, не особено интензивен, цвета е блед, а тялото - леко, като има изявена минералност, съчетана с лек цитрус - най-вече грейпфрут, а финала е относително кратък, но приятен, мек, оставящ отново усещане за микс между минералност и приглушени цитруси.

Общите ми впечатления са добри, като съм убеден, че няма българско вино за 4,70лв, което да е много по-добро.
Ще тествам от същата серия - Шардоне 2013 от Южна Африка за 5,69лв.

Наздраве на всички.

Редакция - след кратко търсене в интернет, намерих кой е сорта във виното - Airen/Айрен - бил типичен бял сорт за Испания.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2014, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
Здравейте отново приятели,
днес взех за тест едно вино от споменатата вече изба "Загрей" - този път избрах розе от мавруд, реколта 2013, 13% - цена 5,60лв

Изображение

Цвета на това розе ми направи впечеталение - може би от снимката не си личи, но е доста тъмен и наситен розов цвят, определено е инетересен и нетипичен. Аромата е по-скоро слаб, улавят се някакви свежи нюанси, но не мога да кажа какви точно - може би долавям нещо като аромат от цвят на вишна или череша. Тялото е леко към средно, като финала идва бързо и не оставя особено дълъг спомен, но пък завършва с доволна свежест.
Това розе от Мавруд определено се различава от розетата от Новия свят - тук липсва мекотата, плавните преходи, интензивния плодов нос, както и сметановия дълъг финал...Не казвам, че не ми харесва - напротив! Това розе на Загрей е любоптино, но предполагам, че ще се хареса предимно на любителите на по-силни, директни и опростени свежи вина.
Свежо, интензивно вино, но все пак смятам, че мавруд НЕ Е най-добрия сорт за правене на едносортови розета.
От розетата, които съм опитвал, смятам, че или купажи с доминиране на Каберне Совиньон или розета от чист Каберне Совиньон са най-сполучливи. Но всеки с вкуса си. Дори розета, правени от прелюбимата ми сира не са ми допадали...

Това, което ми харесва във вината на изба Загрей е, че си правят вината без да се съобразяват с тенденциите, а най-вече с техните виждания и възприятия за качествено вино...Прави ми впечателние, че етикетите им са написани ВИНАГИ на ТРИ езика - български, немски и английски, което говори, че вероятно част от същата продукция заминава за износ и притежава нужните качества...
Моята обща оценка е - не лошо, дори бих казъл интересно в някои аспекти розе, но до там. Ако се решите да го опитате, препоръчвам го много силно охладено!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2014, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
Здравейте,
преди всичко, днес на цветница ми се иска да поздравя всички именници, които празнуват или пък имат близки, с които ще празнуват :prost: Живи, здрави и само хубави мигове!

Тествах едно розе на Todoroff - 2011, от каберне совиньон и сира,13,5%, цена - 6 лв.
Изображение
Цвета му, подобно на мавруденото розе на Загрей е необичайно тъмен и наситен, аромата му е интензивен, но е приятен и свеж. Тялото е средно, като определно сирата дава сила, като предполагам, че водещ сорт е кабернето. Преходите са плавни, а финала е нещото, което не ми допадна - не мога да дам обяснение защо...Може би ми идва прекалено силен, липсва хармония и мекота накрая. Но това е мое мнение разбира се.

Като цяло ми хареса това розе, но да си призная очаквах доста повече, защото съм пил хубави червени и бели от Тодороф, вклюително и от серията "Фор Френдс". Ще излъжа, ако кажа, че с мъка го изпихме, но едва ли ще взема пак от същото розе реколта 2011.

Иначе, наредил съм 3 вина, които чакат тестове - едно българско свежо розе/каберне совиньон + мерло/ 2013 от изба Карабунар, както и две червени - на Катаржина 2012 - Шопен Ноктюрн - от мерло и каберне Фран, а третото е чилиско каберне 2011.
Изображение

Стига да не ви досаждам, ще напиша по-натам и за тях по 1-2 думи.
Наздраве на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2014, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Здравко написа:

Стига да не ви досаждам, ще напиша по-натам и за тях по 1-2 думи.
Наздраве на всички!


Продължавай, много са ти интересни коментарите. :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2014, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
5_kila :prost:

Докато сме на розе-вълна ето и 2 думи за Розе Карабунар 2013 – Мерло и Каберне совиньон, 14%, взех го на промоция за 5,90 лв, но цената му всъщност е около 7,50лв
Изображение

Много добро вино! Притяно съм изненадан – изцяло в духа на модерните розета.
Цвета му е блед, бих казъл - лучено розов, аромата е фин, свеж, но не твърде интезивен/което ми харесва/ – усещат се горски плодове, а най-много ми допада баланса между свежест и кремаво-сметановото усещане във вкуса...
Тялото е леко, много пивко и заоблено, а финала е мек, хармоничен и приятно дълъг.
Изба Карабунар мисля, че повече е позната като Бългериан Херитидж, така че не се учдвайте, ако не видите да пише някъде с големи букви Изба Карабунар.
Финални думи – много съм доволен от това розе и го препоръчвам с две ръце. Любителите на по-леките розета мисля, че ще го оценят положително.

Доколкото знам, изба Карабунар правят доста добри ракии, но не смея да го твърдя убедено, защото не съм ракиджия :)

Между другото, сега се сетих, че съм пил червен купаж бег-ин-бокс на Бългериан Херитидж-Сира и Кабрене Фран, който беше много приличен.

Наздраве на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2014, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Здравко, гледам много розета опитваш, разкажи ми малко за правилната дегустация на розе-
такива неща като температура, мезета, дали трябва задължително да е 2013 и т.н. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2014, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
5_kila написа:
Здравко, гледам много розета опитваш, разкажи ми малко за правилната дегустация на розе-
такива неща като температура, мезета, дали трябва задължително да е 2013 и т.н. :prost:
5_kila написа:
Здравко, гледам много розета опитваш, разкажи ми малко за правилната дегустация на розе-
такива неща като температура, мезета, дали трябва задължително да е 2013 и т.н. :prost:


5_kila - Ами цяла зима все червено вино взимам, та затъжил съм се за розета и бели вина :)
Не съм специалист, нито се възприемам за такъв за да давам съвети, но за мен правилата за розетата за същите, както при белите вина - приятно охладени, мезетата отново същите - предимно леки ястия - риба, по-леки сирена и кашкавали, пица, или пък някоя екзотична салата от рода айсберг и авокадо...Но всичко е до въпрос на личен вкус - за мен розето няма ограничения и всеки може да го пие както му е кеф, без да се притеснява, че ще се изложи или обърка някакъв етикет...
Лично аз харесвам бели вина и розе да комбинирам с кашкавал тип ементал.
За реколтата - смятам, че възможно най-последна реколта е за предпочитане. Правил съм експерименти да визмам уж хубави бели вина от по-стари реколти - над 3 реколти назад и в повечето случаи съм съжалявал...Предполагам същото е и с розето - възможно най-новата реколта следва да е най-свежа, пивка, сочна и жива, тя стои и най-близко до представата на създателите на виното за неговия образ в очите на клиентите. Разбира се, една година по-стара реколта няма да окаже фатално влияния върху качествата, но повече от 3 реколти назад не бих взел. Преди време мернах в голям хпермаркет розе 2007-ма година на Телиш?!?!- направо онемях от къде са намерили количества от такава стара реколта, но въпреки силното ми любопитство, не го взех.
Признавам, преди няколко години не харесвах особено розета и бели вина, но с времето ми се промени вкуса и сега най-вече лятото, с удоволствие ги пия. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2014, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Levunoyo Strymon Merlоt 2010.България
Анубис лимитирана серия от булвест 1300броя.
N;0979


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2014, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
Ето няколко думи за едно чилийско - Каберне 2011 - Casa Lapostolle - ALTITUDES Cabernet Sauvignon, 13,5% -
Изображение

Цвета е ярък, рубинено червен, но и прозрачен същевременно. Носа е много интезивен, комплексен и приканящ - усещам хубав микс от зрели червени плодове и аромати на някакви леко сладки и сочни плодове, такъв букет ми напомня за някои френски вина. Тялото е средно, много пивко, заоблено и сочно, като липсват мощни танини. Финала е най-силната му част според мен - много приятен, като загатва за дъб и известна сериозност, има и съвсем лека тръпчивост, но общото усещане си остава за сочно и пивко вино, което аха да си помисли човек, че е стояло поне 12 месеца в бъчви...
Взех го на промо цена 7,50лв, но нормалната му е около 14,50лв, което честно да си кажа, за мен е твърде много. За тези пари може да се намери доста по-добро вино от български изби като Санта Сара, Меди Вали, Мидалидаре Естейт, Логодаж и тн.
Не че това каберне не си струва, напротив, но въпреки, че е сочно, пивко без груби танини, според мен му липсва достатъчно дълбочина за този ценови диапазон 14-15лв, затова и смятам, че редовната му цена не трябва да е повече от 8-9лв. В този ред на мисли, с удоволстиве бих опитал някое друго чилийско вино, като например с марка Mapu. По-рано в темата, някой похвали Mapu и няма да се учудя, ако наистина е хубаво и то на по-добра цена до около 9-10 лв.

MONI BARONA – какви са ти впечатленията от това вино на Стримон? Виждал съм техни вина из магазините, но никога не съм тествал нещо тяхно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2014, 01:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Здравко написа:
Не че това каберне не си струва, напротив, но въпреки, че е сочно, пивко без груби танини, според мен му липсва достатъчно дълбочина за този ценови диапазон 14-15лв, затова и смятам, че редовната му цена не трябва да е повече от 8-9лв.


Здравко, дегустацийте са ти на ниво, явно си капацитет в тая област,
но искан да ми обясниш какво е "достатъчно дълбочина".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2014, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Здравко написа:
,
MONI BARONA – какви са ти впечатленията от това вино на Стримон? Виждал съм техни вина из магазините, но никога не съм тествал нещо тяхно...

Ягоди и ванилия, приятно леко вино,пил съм и по хубаво Мерло. ;)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2014, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
5_kila написа:
Здравко написа:
Не че това каберне не си струва, напротив, но въпреки, че е сочно, пивко без груби танини, според мен му липсва достатъчно дълбочина за този ценови диапазон 14-15лв, затова и смятам, че редовната му цена не трябва да е повече от 8-9лв.


Здравко, дегустацийте са ти на ниво, явно си капацитет в тая област,
но искан да ми обясниш какво е "достатъчно дълбочина".


5_kila - благодаря ти за високата оценка, но моето себеусещане е много далече от "капацитет", бих се самоопределил в най-добрия случай като обикновен любител :prost:

На питането ти за "достатъчна дълбочина" - за мен, дълбочината на червеното вино идва от отлежаването му в бъчви. Колкото и сочни, пивки и заоблени да са вината отлежавали в иноксови съоръжения, за моя вкус, те не могат да достигнат плътността и вкусовите качества на вина отлежавали поне 6 месеца в бъчви. Това отлежаване в бъчви прави виното мощно, комплексно не само в аромата, но и във вкуса, такова отлежало вино е богато на танини, които придават допълнителни качества, като например специфична тръпчива жилка...Най-крато и ясно казано, за мен дълбочината се изразява в плътния и най-вече кадифен вкус, наситен с многопластови нюанси, като в зависимост от времето за отлежаване, типа бъчви, също дали са нови или стари, може да да се постигнат невероятно разннобразни вина. За някои хора, такъв тип вина са тежки, за това смятам, че всеки трябва да се съобразява само с личните си предпочитания...Това, че едно вино не притежава достатъчно дълбочина/плътност и кадифен вкус/ ни най-малко не означава, че като цяло виното е лошо...Много от успешните масови червени вина от Новия свят са именно такива - по-леки и пивки, плодови и сочни, без груби танини. Мисля, че и българските изби се съобразяват с тази тенденция и последните години изкараха линии, в които целенасочено поставят акцента върху свежестта и плодовия характер.
Според мен, най-важното е всеки да намери своите предпочитания ;)


MONI BARONA написа:
Здравко написа:
,
MONI BARONA – какви са ти впечатленията от това вино на Стримон? Виждал съм техни вина из магазините, но никога не съм тествал нещо тяхно...

Ягоди и ванилия, приятно леко вино,пил съм и по хубаво Мерло. ;)


MONI BARONA - благодаря ти за споделеното мнение. Понякога ми се припиват точно такива по-леки вина като описаното от теб мерло на Стримон. Ако ми се отдаде шанс, ще го пробвам. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Фев 2014, 10:26
Мнения: 29
Здравейте отново, ето 2-3 думи и за Катаржина Естейт -купаж мерло и каберне фран "Шопен Ноктюрн" 2012 г., 18-20лв

Изображение

Цвета му тъмен, с красиви червени искрящи нюанси. Ароматът му е най-приятна част от цялото вино - интезивен, като се долавят нюанси на зрели полодове. Наистина носа е много приканящ, като се долавя и известна пикантност, за която ще стане дума след малко. Тялото е средно към леко, като се надявах на повече сила и мощ във вкуса, след чудесните първоначални впечатления от аромата...Истината е, че виното е по-леко от това, което очаквах. Да, определено е елегантно и пивко, но поне аз не усетих тази кадифена плътност и мекота, която съм опитвал от други вина на Катаржина. Друго, което бих искал да отбележа е, че има една изявена подправъчност в тялото, загатната още в носа, която придава интересен вкус, но признавам си, не ми допадна особено.
Финаланите акорди са приятни, доволно дълъги и оставят впечатление за изискано и фино вино. Предполагам, че с по-леки гозби и не толкова ароматни сирена ще си отива идеално.
Бих препоръчал този купаж от мерло и каберне фран на тези, които не са убедени какво им се пие или отиват на гости и не са неуверени какво би се харесало - в такива случи, това вино на Катаржина е чудесен избор, защото е пивко, с лесен за харасване характер. Предполагам, дамите биха го харесали особено. :)

Финални думи - приятно пивко вино, което като цяло ми хареса, но си го представях по друг начин докато четях етикета. Подозирам, че от тези два сорта - мерло и каб.фран не може да се желае кой знае колко много повече...

наздраве на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 276 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима