Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Сеп 2018, 22:04 Дата и час: 25 Сеп 2018, 22:04

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Евмолпия и Пино
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Миналия сезон направих вино от двата сорта горе долу 50 на 50%. Гроздето се пръкна над 700 м. надморска височина и даде 20 % захар по рефрактомер, а си беше 18% реално, както и показа "плувката".Титруема киселина 8,4. Докарах го до 21% със захар и повече не посмях. Киснах го пет дни на студено след смилането на 10 гр в хладилник щото не беше много. След това дрожди , 10 дни ферментация и оттакане. После в "маза" докато замяза на вино.Първия път му хвърлих калта около 15 декември защото имаше и студ. Втория път около месец по-късно. Там обаче повече от 5 градуса е рядкост. Не съм сулфитирал, защото няма от какво да се пазя в такива условия и около 40 литра вино.
Виното стана прилично, но си накиселяваше. От първоначалния дисбаланс, а не че е вкиснато.
Скоро имах гости, и всеки бе донесъл по нещо за пробване. Кое по-добро, кое по-лошо, но всички намекнаха,че моето си киселее. Така си и беше.
Винаги пълня стара двулитрова кана, бая тумбеста до половината. Поне половин час взима '' солук" преди да я наченем. Последната кана от моето така си и остана до половината. Стоя два дни докато жената сипа малко в това което готвеше, а аз допих останалото. Виното се беше променило невероятно в добрия смисъл.
Убедих се , че и виното и ракията си искат поне 5-6 часа да подишат свеж въздух.
Да държиш ракия на висок градус и да я разредиш непосредствено преди консумация си знаех, че е съсипия, за виното обаче се убедих, че един ден прави чудеса. Нищо не изфирясва като аромат, а на вкус омеква.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 22:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7121
Местожителство: София
Младо вино няма никакъв смисъл да го държиш да диша...нищо не може да отвори.Факт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
ilu6a написа:
Младо вино няма никакъв смисъл да го държиш да диша...нищо не може да отвори.Факт.
При теб един факт, при мен друг. :megagrin: Се факти...пък и аз обяснявам какво е станало, ти какво обясняваш?

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 682
Местожителство: София
Да попитам, това вино реколта 2016 или 2017 е?

На мен пък ми стана любопитно, това пино ноар как се справя на 700 м. надм. височина. Това в северна или в южна България? Кой район, koser?

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
lhristov написа:
Да попитам, това вино реколта 2016 или 2017 е?

На мен пък ми стана любопитно, това пино ноар как се справя на 700 м. надм. височина. Това в северна или в южна България? Кой район, koser?
Ми за да е точно в яката на Витоша. 715 м. по "джисйема" и Гуглето. Друго освен Пино трудно се справя. Евмолпията и тя се справя, ма трябва да не си лаком. Реших да видя какво ще направи без ограничение. Да бях намалил гроздовете на половина щеше да е по-добре. Бе експеримент...
Имам и Мускат Отонел. Той си е точно за там. Прави стабилно 18% захар и за ракия е идеален.
Друго в софийско са химери според моят опит.
Дайте вашият.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 23:08 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1298
Преди 2 год. мискет отонела в карнобатско също беше толкова захарност:lachtot: Ама там са зле с височината,много е ниско...та за това. ;)

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
vtv написа:
Преди 2 год. мискет отонела в карнобатско също беше толкова захарност:lachtot: Ама там са зле с височината,много е ниско...та за това.
Там ако е станало добро в края на Август, при мен бе в края на Септември. Щото сме зле с височините, както правилно си усетил- при нас е по-високо.Та затова чакаме още месец. Става обаче. Не бих чакал Мавруд в софийско. :lachtot:

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2018, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 398
Подкрепям горното мнение с факти - Радомирско, около 650м. надморска височина. Там имам четири годишна Евмолпия и да сега съм и се радвал само на листата, :mocken: особено есента стават едни такива червено-оранжеви...
Зимата мръзне и на пролет пак наново.
Колкото и да се пънеме и мераклисваме - козата си иска пръч, а лозята - условия.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2018, 11:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 367
itev написа:
... Зимата мръзне и на пролет пак наново.
Колкото и да се пънеме и мераклисваме - козата си иска пръч, а лозята - условия.

Леко отклклонение от винената тем, но няма как да не реагирам ... че ми стана интересно :lachtot: . Щото пък аз съм фен на Евмолпията. Вярно, че не я отглеждам на такава височина, но зимите там където се гледа са люти, а пък и тя като сорт си е издържлива на студ - над средното. Формировката е средностъблна и не заривам лозите. И моите тази пролет стават на 4 години (засадени при мен - първите 18 лози). И след миналогодишните студове - цяла седмица през нощитие до -18 , -20 оС и никакъв проблем със замръзването. Родиха си супер прилично, а и виното стана страхотно.
Ето тук има и снимки, и размери, и тегло, а ... и снимки на виното: viewtopic.php?f=27&t=2874&start=30

_________________
Усещам, че е дошло време да се уча от грешките на другите ;) ...


Последна промяна gogoh на 02 Мар 2018, 12:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2018, 11:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7121
Местожителство: София
Пино ноар клон 117 на подложка SO4 Ловешко 380 м надморска.Издържа на студове до -25,ноо едно пръскане от 15-18 да изпуснеш и всичко заминава...Баси и кекавия клон.Развиха се страхотно...но кел файда ,че са по 10см в диаметър.Тази година ги режа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2018, 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Моето е Пино Ноар-ST на Кобер 5 ВВ. На 5 години е и не е измръзвало, а е на асма. Миналата година е пръскано 4 пъти, но ми е в двора. Родовито е и трябва да се нормира при мен . Нарочно не го поливам, но тази година няма да е така.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2018, 14:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7121
Местожителство: София
Какво е това Пино- СТ?
Моето не измръзва...а при пропуск на пръскане всичко окапва.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2018, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
От Павликени е , така пишеше на малкия етикет с регистрацията на разсадника.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2018, 11:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 476
Местожителство: Zimbabwe
Австрийците ползват за подложка някаква много устойчива американска лоза и присаждат всичко върху нея. Освен това всичко е с капково, пускат го когато се наложи. Но се оплакват, че техните сортове бавно и славно се изместват от топлолюбиви южни сортове, които много по-добре се справят със затоплянето.
Иначе за пръскането, който иска да му пише БИО на бутилките само син камък и никакви химии, и се контролира!

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 19:34 
Offline

Регистриран на: 01 Юни 2018, 19:24
Мнения: 2
Здравейте! Аз съм начинаещ и искам да попитам по-опитните от мен за съвет относно засаждане на евмолпия в гр. Елин Пелин, наем. Височина 550 м.


Върнете се в началото
  
 
 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Boychev, Djonny, Feel free, gizdo007, gogoh, jpetrov, kocyo, Mirovarna, nikolaypetrov и 60 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима