Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 15:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Здравейте , днес научих следния начин за запазване на виното в съда за съхранение , ако има по-голямо въздушно пространство: в пластмасова паничка която плува по повърхноста на виното се поставя серниста киселина -5-6 мл, след което съда се запушва без достъп на кислород! Като намалее количеството на виното ще пробвам този начин. Прилагали са го при промишлено производство на вино. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Малко преди да херметизираш в паничката вече ще има чиста водичка ,която можеш да изпиеш спокойно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 16:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Предполагам че вместо да се палят серни ленти ,при които се отделя серен двуокис, се ползва серниста която се разгражда на серен двуокис и вода. Така че след известно време в паничката наистина ще има вода , но над виното - серен двуокис.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
С калиеф метабисолфит може ли да се постигне подобен ефект ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
borisgp написа:
С калиеф метабисолфит може ли да се постигне подобен ефект ?


В хоби книжките за домашна направа точно с него дават да се прави, но се поставя в тензух с винена или лимонена киселина, връзва се, потапя се за 1-2 мин. във виното и се оставя да виси над виното.Съотношението КМБС:лимонена/винена к-на пише да е 2:1 или за 100 л. 15 гр. КМБС и 7-8 гр. к-на.
До колко е правилен този метод не знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 18:49 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Здравейте колеги.Аз го съхранявам до поредното преточване,като в бидона при леко открехнат капак пускам въглероден двуокис от малка бутилка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 21:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Със съд с малко количество в него серниста , номера е че става бързо, лесно, удобно. И както казва технолога проверено в промишленото произвоство, като в същото време метода е от лесен ,по-лесен, да се прилага в домашното производство :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Да, лесно е. Обаче скоро наистина няма да има и помен от серния диоксид в сернистата. Това до някъде дава малко предимство на калиевия метабисулфит. Според мен обаче проблемът би бил съвсем друг. Серния диоксид, в една от целите си има бактерицидно действие и за да бъде полезен при предпазване на виното от вторични инфекции, то той трябва да бъде в свободна форма във виното, демек виното трябва да се досулфитира ако ще се съхранява за по-дълго време. В крайна сметка като източиш вино от съда, на негово място влиза въздух и ако самото вино не е защитено, всичко е възможно в топлите месеци. Може и да не съм прав, но това с висящите торбички ми изглежда малко като да пъдим таласъми с чесън.
Иначе като метод за предпазване от окисление, начинът на kaishev си е много практичен, същото става и с азот.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
caribi написа:
Със съд с малко количество в него серниста , номера е че става бързо, лесно, удобно. И както казва технолога проверено в промишленото произвоство, като в същото време метода е от лесен ,по-лесен, да се прилага в домашното производство :)

Колега, дали е удобно да го питаш този технолог, защо всеки ден си отливат по-малко винце от ферментатора, та после им се налага да пускат пластмасови лодчици с КМБС вътре. Пък и щом си пийват от това винце, значи вече е готово.Нямат ли си буренца(баричета), да си го претакат вътре. Е някои си го отлежават в неръждаеми съдове ма те май са височки и не са много удобни да мушкат чинийките вътре? Мислих, мислих и нищо не можах да измисля.
Гледам Фланкера е наоколо, може той да помогне нещо ?

П.П той пък вече писал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 22:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Е добре де, вместо да палим серни ленти когато намалее количеството вино в съда , не е ли по-лесно в паничка - серниста и плътно затваряне на съда, за това става въпрос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 22:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Технолога казва че точно в големите съдове от неръждавейка слагат, цитирам " ПЛАСТМАСОВИ КУТИИ ОТ МАРГАРИН" със серниста вътре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 22:22 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
извинявай но от къде е този технолог? къде работи?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами мисля че за вкъщи... O'K, въпрос на личен избор. Но не вдявам как в промишленото производство се прилага :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
В някои Винорими като този чиято лаборатория ползвам аз са тясно насочени към определен пазар и за този пазар правят точно определено вино. Примерно идва купувача от Монголия и казва искам цената да е 1 $ и алкохола да е 13 % нищо друго не ме интересува. ( може да звучи смешно, но е факт). Та примерно тези технолози с които аз контактувам не знаят нищо за ЯМКФ. "Казват ми ние не го правим това тук." Да не говорим, че същите ми казват "Не го сулфитирай при 25 захарност няма никаква нужда" Така че........... не че метода може и да работи, но в някои винпроми е като на село домашното вино, намери ли са му цаката, работи метода, продава се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
:lol: Това описание как ми напомня на един винпром в баня, ама не горна ... Какъвто продукта, такъв и пазара и обратно. Примерът с Монголия беше много добър ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, vnnaidenov и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима