Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 01:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
Някога 98 година си правехме прически с течен парафин (най евтиният гел за коса), а сега нямаме коси!!!! Но, на въпроса - май - не е прав колегата, че глицерина запечатва!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Глицерина не, Илиян говореше за течен парафин за винарски цели


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 20:14 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Тази година ми се наложи да сложа 70л вино в 120-литров бидон и измислих това от снимките по-долу. Номерът е да не се надува съвсем много гумата, защото в един момент се измята и всичко се облива с вино. А, да - и да се гледа гумата да не е някоя миризлива, зашото купих една която миришеше много и се отказах от нея. За клапана съм писал тук. Помпичката е от тия за херметизиране на започнати бутилки вино.
Прикачени файлове:
bidon.jpg
Прикачени файлове:
klapan.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 20:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
оо супер..това ще иде и в една друга тема.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Човешкият гений няма предел! Браво, Мърфи! И благодаря, че сподели.... :2thumbs:

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 10:41 
Offline

Регистриран на: 09 Ное 2013, 14:29
Мнения: 2
Това е интересно решение... А защо е все пак клапана? За воден клапан или да точим отгоре, в случай че нямаме канелка?

Аз имам и въпрос, първият ми засега :)
Ако вкараме около 4 литра обем въглероден диоксид в бидон с канелка и впоследствие си точим от него, какво ще се случи?
CO2 би трябвало да е по-тежък от O2 и да не взадимодейства с него при нормални условия (ако разбирам химията правилно), следователно въглеродния диоксид ще застане между виното и кислорода. Така ако си точим вино през канелката, дори и да пада нивото, въглеродния диоксид винаги ще е точно над виното - така ли би трябвало да стане? Ако е така, дори и да отворим леко бидона отгоре (за да засмуче малко въздух когато стане прекалено много вакум и виното спре да тече), пак не би трябвало да има проблем? Или нещо в тази логика куца.. Моля някой по-наясно с химията да сподели какво мисли по въпроса :_)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
ishristov написа:
... А защо е все пак клапана?

Клапана е невъзвратен, през него изсмуква въздуха и така виното остава без контакт с кислород.

ishristov написа:
Ако вкараме около 4 литра обем въглероден диоксид ...

По принцип някои имахме проблем с отделянето на СО2 от виното. Този вариант съм го пробвал, но препоръчвам аргон. Той не се свързва с виното по никакъв начин, за разлика от СО2. И периодично вкарване на допълнително количество аргон.
Това е мое мнение, базирано частично на скромния ми опит и четеното за инертните газове в нета. Нека и по-компетентните се изкажат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 14:34 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Ами да, клапанът е за да изкарам въздуха под найлона. Това е малка екстра, може и без клапан - не остава чак толкова много въздух. Мисля, че може и без помпичка, може да се смукне и с уста с по-дълъг шлаух. В момента обаче клапанът изпълнява и функция на воден клапан, тъй като все пак виното е на около 30 дни и има някаква вероятност да изпуска все още въглероден диоксид, има едва забележима газировка.
Освен това забравих да предупредя, че това съоръжение е все още набързо скалъпена "бета версия" и се "обслужва" от двама души. Следващият път мисля да отрежа найлона в кръг и да залепя някакви халки или уши по периферията и с някаква корда да го събера по гумата. Така няма да се налага един да държи гумата, друг - найлона. Трябват експерименти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 16:23 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
В една друга тема колегата lhristov обърна внимание на идеята ми за съхранение на вино, като я нарече "чувал в бидон", което автоматично го превръща в автор на съвсем нова идея, която е по-проста(опростена, не глупава :) ), което я прави по-лесна за изпълнение.

Моята идея(A) беше взаимствана по-скоро от плаващите капаци на неръждаемите ферментационни съдове. При нея виното е налято в бидон и директно върху него лежи/плува найлон, който е притиснат към стените на бидона от надута велосипедна гума. В средата найлонът е с изрязан отвор, който се обръща около отрязана гърловина от туба от минерална вода и над него се навива капачка с клапан. "Монтира" се като се опъва найлонът с клапана върху отвора на бидона и започва да се спуска внимателно надолу с надутата(но не напълно) гума. Недостатък е, че докато се сложи и донадуе гумата, виното може да подлизне и да намокри найлона от горната му страна - условие за мухъл или вкисване. Днес наглеждах виното, дали не се е издул найлона, и между найлона и долната страна на гумата необяснимо откъде е попаднало мъъъничко вино, въпреки че като го оставих всичко ми изглеждаше абсолютно сухо.

Идеята на lhristov, т.нар "чувал в бидон"(B) е близка до някаква Bag-in-Box технология. Мисля, че може да се изпълни с достатъчно висок чувал, който да излиза над гърлото на бидона, така че да се обърне над него. Чувала се пълни с вино, прекарва се през отрязаната гърловина, изрязва се излишното и се навива капачката със или без клапан. Тук недостатък виждам ако по някаква причина се скъса чувала по дъното му, или около гърловината - не знам как чувалът ще реагира на налягането, оказвано му от масата на виното в него.

Така че вече има разширено поле за експерименти и наблюдения. :)
Прикачени файлове:
sxema.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Впрочем, и аз за това се сетих, след като прочетох мнението на lhristov. :)
Обаче се замислих над въпроса, дали няма да мирише чувала? Тази година пренасях смляното грозде по подобен начин - в 50 литров бидон, бях напъхал чувал (от черните за смет, 120 л), в него сипах смяното грозде, и накрая завързах чувала. Един вид, бидона държеше чувала да не се изсипва/поляга. Обаче споменатия чувал миришеше страшно на пластмаса. Затова веднага след пренасянето, разрязах чувала на дъното и го издърпах така, че гроздето остана в бидона. ;) Имаше вариант и с прозрачен чувал, ама те са по твърди/дебели и по трудно заемат формата на бидона (искаше ми се да нахакам, колкото се може повече грозде). В твоя случай, ако решиш да ползваш от дебелите чували, ми се струва, че ще е трудно да прилегне около гърлото на изрязаната туба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 13:53 
Offline

Регистриран на: 09 Ное 2013, 14:29
Мнения: 2
krasy7 написа:
ishristov написа:
Ако вкараме около 4 литра обем въглероден диоксид ...

По принцип някои имахме проблем с отделянето на СО2 от виното. Този вариант съм го пробвал, но препоръчвам аргон. Той не се свързва с виното по никакъв начин, за разлика от СО2. И периодично вкарване на допълнително количество аргон.
Това е мое мнение, базирано частично на скромния ми опит и четеното за инертните газове в нета. Нека и по-компетентните се изкажат.


Какъв точно е проблемът с CO2 в съда с виното? По-напред в темата се споменваше именно той като добър вариант (или поне по-добър от SO2). Става дума за малко бидонче от 30 или 60 литра, ако това има някакво значение. При тихата ферментация, докато е сложен водния клапан, нали се отделя именно CO2, като една част от него със сигурност си седи в бидона.

Аргонът идва по-особен за търсене и на манипулация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
От скука :roll: започнах да разглеждам една книга на П. Славейков. Там пише, че виното може да се предпази от вкисване, като му се налее зехтин. Като изплува на повърхността, зехтина образува слой, който предпазва от окисление. После като се източи, зехтина се запазва за следващо ползване. Т.е. не става зян. :) Хубаво било, да се ползва съд с тясно гърло, за да няма нужда от много зехтин.
Не, че ще го правя, но ми е интересно вашето мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 23:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Петко Славейков или Пенчо Славейков? Първият (бащата) е поет, публицист, фолклорист и политик. Втория (синът) е поет. В тоя ред на мисли ми се струва, че тати трябва да е правил и вино. И двамата са си вадили парите с писане, а не с производство на вино. Така, чееее........


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Петко Славейков.
Не казвам, че са правели вина, явно са описали някакви рецепти от едно време. Впрочем, в Уикипедия за Виното, също се споменава, че ".....Финикийците...... използват и своя технология за защита на виното от оксидиране, заливайки го със слой зехтин, последван от запечатка от дърво и смола".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 07:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
виното докато отделя въг. дв. не е застрашено от присъствието на кислород.Даже първата седмица е добре да се претака по 1-2 кофи .След като сложиш ухото над бидона и установиш,че не шуми,след 3-4 дена се маха калта.Аз лично никога не съм вземал мерки срещу кислорода,даже нямам и кранче,и си гребвам отгоре с каничка.Най важно е КАЧЕСТВОТО на грозда. Но мога да дам една идея,на парче дъска,може и френски дъб или БГ мише да се закрепи парче свещ,която да плава запалена,на достатъчно разтояние,под купола на добре херметизирания капак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, zevvs и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима