Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
ilu6a написа:
от това стояло в ползван дървен съд на 100% ще го отлича и без да го опитвам.

Така де! статуквото на бидончето можеш да променяш ,когато си пожелаеш т.е. вадиш зелето и слагаш виното,после обратното ,но в дървения съд нестава! С дървения съд нямаш право на грешка иначе отива в печката.И не бъди такъв опозиционер на бъчвите,защото няма от къде да коригираш рецепторите си! :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 10:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
зеле ...това не знам какво е....
бъчва на повече от 3г...става само за саксия....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Виноградец , ако си мислиш че в бидон може да менкаш една година зеле една година вино ,ама в голяма заблуда си .Това не е сериозно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
ilu6a написа:
бъчва на повече от 3г...става само за саксия....

Ясен си ми като бял ден,мога да видя през теб ,ама айде ,че темата е друга!
Приятен ден.
ПП.caribi: ТОЧНО ТОВА ИСКАХ ДА КАЖА! ..бидона поема и отдава миризмите най-малкото.!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
С бъчвите нещата са ясни. Доста е скъпо за да ги ползваш както трябва тоест да ги сменяваш на 2 години дори е много и повечето хора си имат по една бъчва 10 - 20 години, която като се подписва върху виното, та го прави, че от натискане почти ще счупи химикала, а пък чисто нов бидон хубаво измит ако се подписва то е с финес и със съвсем скромно натискане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 11:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
има бидони за хранителни цели(повечето са бели))), които могат да се ползват без проблем ,без странични миризми от тях и т.н....друг е въпроса ,че който иска да дигне нивото на виното което прави се старае да вземе неръждавейка след 2-3 опита...добри бъчви-ако не добри то поне нови...и т.н.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
който иска да дигне нивото на виното което прави се старае да вземе неръждавейка

Неръждаемите съдове имат и херметичен капак, който може да се мести според нивото. Ако намерим начин да вкарваме CO2 /че с азота е по-трудно снабдяването/ на мястото на източеното вино, мисля че не е нужно и да местим капака. Така ще можем да си цоцаме младо вино, докато дойде време да се бутилира :2thumbs: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Вместо СО 2 , не става ли SO 2 ? Аз питам вече 2 месеца и отговор няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
caribi написа:
вече 2 месеца и отговор няма.

Мисля, че имаш професионален отговор още на 1 стр., колега. Прочети поста на Flanker :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Явно аз не мога да се изкажа по точния начин, който съм описал в първи пост. Пак повтарям , в бидона над виното се слага съд със серниста киселина . Същата се разпада на SO 2 и Н2О , SO 2 като по тежък стой над виното и не допуска контакт на виното с О2. Съдът с винто е затворен ,, ХЕРМЕТИЧЕСКИ ,, с капак. Става ли така ? :gott: :gott: :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Хм, никой не ще да отговори на човека… caribi, това, което описваш, наистина се практикува. И аз съм го правил /с КМБС и лимонтузу, заради по-продължителното действие/ когато съдът е голям, а виното по-малко. В големия обем над виното се предполага, че има болестотворни микроорганизми, затова е препоръчително третиране с SO2 . След време, при отваряне на съда, обаче, няма и помен от SO2 във въпросния обем. SO2 не е инертен газ!!! Явно е преминал в състава на виното. Изводът е, че помага само ако съдът е херметично затворен и не се точи от него, демек само за съхранение без да се пипа. Ако искаме да си точим, този метод няма да помогне много.
На мен ми хареса идеята на emil emilov :2thumbs: . Ама се чудя как да я ъпгрейдвам. Да избегна ферментатора. Примерно нещо като мех, пълен с CO2 :? . Аз си точа винце, а съдът се дърпа колкото му трябва CO2. Според мен няма смисъл отсега да се бутилира. Ама да не се опитва, не ме устройва. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Виж сега, имам бидон 120 л в който правя бялото вино, което се пие лятото. Когато налях ширата беше към 100 - 105 литра . След откаляването става към 95-100 литра. Имаме към 20 л въздух над винцето. Е няма да точа от виното , и става ли метода който описах в 1 пост? Вече се чувствам неудобно за въпроса който поставям .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Пробвал съм с червено. И добре се запази. Бялото не смея да го оставям с въздух. Някой с опит да каже :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 22:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Имам бели вина на 2-3-4-5 години...Но всичките са съхранявани в обеми почти запълнени-20-30 и 50л...след сулфитиране примерно с 1/3 от необходимата доза...Като през година обемите намаляват...примерно от 50л стават на 30л като разликата я бутилирам за консумация ..а остатъка отново сулфитирам с минимално ниска доза и затварям...
Такъв голям обем незает от вино....не е добре освен ако наистина гарантирано можеш да го затвориш херметично...
Тогава дори и нищо да не правиш при условие че виното ти е здраво и обработено ,то ще се запази...но такива големи обеми трудно се затварят херметично...за това съвета ми е да намериш алтернатива и да преместиш виното в по-малки и напълнени съдове.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колкото по-малко въздух в общия обем толково по-добре. По-малко ще диша при промяна на околната температура.
Колкото по-постянна е околната температура пак толкова по-малко ще диша затворения обем въздух. Нали се разширява и свива при промяна на температурата.
Колкото по-херметично по-добре. Но няма как да е херметично или да се вакумира при домашни условия.
Нищо не разбирам от винопроизводството. Само малко от физиката.
Поздрави! :lab:
П.П. Дано не ядосам някого... :afraid:

П.П. Бре, никой не пише и резила ми стои най-отгоре вече толкова време.
Сещам се за още един вариант. Голям полиетиленов мех с присадено кранче като на тези от виното, което се продава в кутии. Меха в бидона, който само да го държи. Компромиса от контакта с полиетилена все си го има - дали бидона или меха все тая. Буквално уголемено копие на кутиите. И няма да има достъп с въздуха, микроорганизмите и т.н.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима