Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
E да , ама откъде такъв голям полиетиленов плик ? И да е в такъв , пак е само за консумация, почнеш ли да консумираш вино, влиза въздух и пак коня в ряката :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 12:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Применрно:
продават се бег ин боксове 3-5 и 20л... тези пликове с кранче които са...при тях не влиза въздух.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 24 Яну 2013, 13:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Мехове се ползват откакто е направено първото вино, преди незнам си колко хиляди години. Как така в меха ще влиза въздух? Нали се свива този мех като се точи от него и не влиза въздух на мястото на виното. @ caribi , просто подхвърлям идеята. Ако има някакъв смисъл в нея, доразвийте я. В днешно време материали има за всичко. Не съм в час за вината и тяхното съхраняване. Нещата, които почти са ми ясни са основно в процесите на дестилацията. Затова и се чудех дали да пиша въобще в тази тема при положение, че има корифеи в тази област във форума.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 13:44 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
kaishev написа:
Здравейте колеги.Аз го съхранявам до поредното преточване,като в бидона при леко открехнат капак пускам въглероден двуокис от малка бутилка.


Това е най-добрият начин за запазване на вино в непълен съд-изолираш кислорода от повърхността на виното.
Плюс досулфитиране 1 път месечно
SO2, КМС или серниста действат дезинфекционно спрямо нежелана микрофлора, което е добра практика, стига да не се прекалява.
Или това - http://www.dalcin.com/eng/depliant/STAB_florstop.pdf http://www.dalcin.com/eng/news_detail.asp?id=90


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Добре де, хайде да уточним нещо. Навсякъде пише, че претакането на младите вина е открито, даже за червените се препоръчва "широк достъп" на кислород. Явно известно количество кислород е нужно за съзряването на виното. Тогава защо трябва толкова ревностно да го пазим от кислорода? Виж бактериите са друга работа.
:idea: Херметизираме съда като за тиха ферментация с воден клапан от тези S-образните http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F
Вероятно при застояване на водата в клапана, в нея ще се навъдят бактерии. Но-о-о! Потапяме тънко шлаухче в клапана и източваме по-голямата част от водата. На нейно място сипваме серниста к-на. Чак тогава точим от канелата. Клапанът барбутира в обратна посока. Много им здраве на гадинките. :fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
atz написа:
Мехове се ползват откакто е направено първото вино, преди незнам си колко хиляди години. Как така в меха ще влиза въздух? Нали се свива този мех като се точи от него и не влиза въздух на мястото на виното. @ caribi , просто подхвърлям идеята. Ако има някакъв смисъл в нея, доразвийте я. В днешно време материали има за всичко. Не съм в час за вината и тяхното съхраняване. Нещата, които почти са ми ясни са основно в процесите на дестилацията. Затова и се чудех дали да пиша въобще в тази тема при положение, че има корифеи в тази област във форума.
Поздрави! :lab:

Чакай колега , какво скромничиш ?
Пълен си с акъл като куче с бълхи , и тиква със семки .
До тук идеята ти с пликът като мех+ кранче е мн добра идея , най- добрата по- точно, според мен .
( Кранът може да е и от горе , мисля . )
Просто трябва да се помисли по материалът на плика , метализиране , както в фабричните кутии за вино, или нещо подобно .

Говорим , че това е отделен тип / клас ефтино съхранение .
Да не го бъркаме с качеството при съхранение в бурета , и доливане , или преливане в по- малки съдове .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 18:12 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Здравейте колеги.Да споделя и аз опита си със съхранението на готовото вече втори път преточено вино.Тази година опитах следния вариант с много добър резултат.В 10-11 литрови бутилки от минерална вода пълня виното до горе,слагам няколко тресчици чипс,притискам бутилката и затварям с капачката,така че да се получи лек вакум.В последствие отварям само 10 литра консумирам,а останалото количество е вакумирано,около 400л. превъзходно каберне.Наздраве!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Я, ilu6a и atz раздават идеи, а хората вече бизнес от това направили
Bag-in-Box http://www.youtube.com/watch?v=oOipLE1fFyY
Има и в BG http://prodavalnik.com/plnachna-mashina ... r-i5000895
Мен ако питате, затваряйте си в стъкло, чиста работа. И по-друго си е да скръцне тапата. Е те така:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
emil emilov написа:
Просто трябва да се помисли по материалът на плика , метализиране , както в фабричните кутии за вино, или нещо подобно .
Говорим , че това е отделен тип / клас ефтино съхранение .
Да не го бъркаме с качеството при съхранение в бурета , и доливане , или преливане в по- малки съдове .

Какво да го мислим, тя топлата вода... В ''Златната бъчва" се продават. Различни размери, примерно от 5 д0 20-30 литра(не помня точно но ако някой има интерес ще проверя) и струват по 2-3 лева средно. Аз пък пак ще обърна внимание на твоя пост за ферментиране на захар и отвеждане на СО2 в съда с виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е то всичко си дойде на място с Bag-in-Box. Щом се продават, пълненето, даже многократно е нищо работа.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 22:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Иво в Зл.Бъчва има само меховете с кранче)))...обаче няма кутии за тях...и кво правим...нищо)))от 2-3 години ми се търкалят няколко и не мога да ги използват защото нямат кутии.Пак на същото място ми казаха ,че кутии от обувки вършели работа ;)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ми прави са хората, за какво са ти кутии. Не ги ползваш защото имаш по добра алтернатива, иначе и в кашони ще ги слагаш ако имаш зор. Виж ако искаш да ги ползваш, може да отидеш в някоя печатница и да ти направят хубави кутии с твоя марка, по твой или техен проект. Мой приятел (споменавал съм го -пиенето му е хоби :) ) Си направи навес за напиване на двора (залепен за една барака) Навеса - камък, дърво, шарени черги, старовремски вещи... От стената към бараката, се подава предната част на буре с канелка. Отваряш канелката и потича елексир - страхотна гроздова. Бурето се пълни от към бараката... да ама не, в бараката няма и следа от буре, а само маркуч топнат в по-височко окачено шише ;) Така че всичко е декор: какво като е в кутия от обувки :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
vinoirakia написа:
...стига да не се прекалява. Или това -

Flor-Stop TM. На база Sinapis Nigra - черен синап. Това не заслужава ли внимание, ако наистина може да замени досулфитирането? :!: Чувал съм, че синапът е мн. полезна билка, предимно с външно приложение, за загряващи лапи, ама някои май и в туршиите го слагат и то точно за консервиране. Май има и приложение в хомеопатията. Ако става, тъкмо ще се оправдаваме, че се лекуваме ;)
vinoirakia, от мен мерси! Ето още един линк http://yug-kbf.ru/stuff/ingredienty_dlj ... /28-1-0-44


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Горчица


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Верно горчица, ама дали върши работа е въпроса. Ако caribi пусне едно такова хапче и си реши проблема, какво лошо има? Гледам, че е италианско, но почти навсякъде по Европа го използват точно за такива случаи http://www.interker-wein.hu/Bor%C3%A1sz ... fault.aspx


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима