Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Също и при консервирането на кисели краставички - от синапа стават твърди и хрупкави, в медицината за направата на лапи и така де :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 08:30 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
" ако наистина може да замени досулфитирането? "
Засега нищо не може да замени консервационните възможности на серния двуокис.
Това подтиска миклофората , която се образува по повърхността на вино в непълен съд.
Още няма измислено 3в1 за непълен съд, но поотделно: 1. СО2 във въздуха, 2. SO2 във виното, 3. Флор-стоп/или разновидност на серен/ на повърхността


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ОК, vinoirakia. Понеже самият ти казваш "или това". Сега май всичко си е на мястото. Така или иначе, информацията е интересна :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
Иво в Зл.Бъчва има само меховете с кранче)))...обаче няма кутии за тях...и кво правим...нищо)))от 2-3 години ми се търкалят няколко и не мога да ги използват защото нямат кутии.Пак на същото място ми казаха ,че кутии от обувки вършели работа ;)


А ако вместо кутия за обувки се използува красиво оформена дървена кутия? С подходящи дръжки, тя би могла да се използува и за екстравагантно разливане в чашите. :)

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2013, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Става даже ще бъде интересно :) Само без пирографии моля :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
caribi написа:
Става даже ще бъде интересно :) Само без пирографии моля :megagrin:


Ти пъъъък... къде без пирография на русалка, сърце прободено от стрела и т.н. :lachtot:

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Как мога да оползотворя СО2 от бутилка, за съхранение на вино?
Имам 6-литрова бутилка с СО2 предназначена за аквариум, която обаче едва ли ще използвам скоро време. Имам ел. магн. вентил и иглен вентил, т.е. подаването в съда с вино може да бъде настроено доста прецизно и без моя намеса. Става дума за бидон с второ вино, който има капак, но не е на винт. Чудя се как да го уплътня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Здравейте , мисля тази година да съхраня ( 100л вино имам ) виното в пликове за вино от златната бъчва по 20л от 2.4лв .

Кога да го сипя , понеже досега го откалявам поне 2 пъти и в тубите от мин вода виждам утайките когато откалявам ...
С тези пликове как се процедира?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 20:53 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Абе, ей- май ти сериозно обърна резбата в смисъл даваш се на тия които се мъчат години наред да направят заводско вино в домашни условия на цена около заводското вино, което:
1 няма как да стане
2.ще е по-скъпо. :megagrin:
3. мирише си на домашно вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Върхар , не знам нямам опит , и питам .
Тия кутии с пликове ... не си купувам такова вино ... гадно изглеждат наистина , което си не знам - не знам , дай ясни съображения ако ти се пише , ( използваеми и от други читатели ) .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
[b]stanilabg[/b], предполагам, идеята е да добавяш газа CO2 върху повърхността на виното, така щото да гониш въздуха, разбирай кислорода. Щом го имаш, лошо няма. Но съда, бидона пак трябва да е уплътнен хубаво. Не разбрах какви точно са тези съдове с двойно дъно и т.н., но ако са тези съдове за ферментацията, това са легени. Не бидони. Не виждам как ще затвориш плътно това нещо. Апропо, ти нали дамаджани използваше? Или са пълни още? :?

Емо, ти ли си изкупил големите пликове от Бъчвата? Последния път, като говорих с жената, тя притеснено ми се извиняваше, че има само един голям плик останал. :2thumbs:
Сега сериозно.
Наливането в такъв плик е все едно бутилираш в стъкло. Т.е. виното трябва да е съвсем готово. Откалено, избистрено, откислено, стабилизирано ит.н.
А ето и съвета ми: Дръж си виното в тубите от 10, 19 л. до март, тогава за последно прелей, без достъп на въздух разбира се в пликове. Но по-малки - от 2 или 5 литра и консумирай с удоволствие и мярка. И със сиренце. И измисли подходящи кутии за тези пликове. Иначе е мъка. И е опасно! Не за виното - за покъщината.
Разбра ли ме?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 22:08 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
аБЕ Емил че вино няма да му остаме за след Зарезан е ясно-
Аз рязко ще го нАтисна на пиеме ако той неще, защото във врачанско
си имаме уроки ПУ-ПУ да се не случва, ама всеки трябва да си е изпил виното до Нова година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 22:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
emil emilov написа:
Здравейте , мисля тази година да съхраня ( 100л вино имам ) виното в пликове за вино от златната бъчва по 20л от 2.4лв .

Кога да го сипя , понеже досега го откалявам поне 2 пъти и в тубите от мин вода виждам утайките когато откалявам ...
С тези пликове как се процедира?

Пликовете са чудесни...но няма кутии за тях в зл.бъчва,а така незащитени е опасно да се борави с тях-личен опит...

vyrhara написа:
Абе, ей- май ти сериозно обърна резбата в смисъл даваш се на тия които се мъчат години наред да направят заводско вино в домашни условия на цена около заводското вино, което:
1 няма как да стане
2.ще е по-скъпо. :megagrin:
3. мирише си на домашно вино

Ей...не ти омръзва да се излагаш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 23:05 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
ilu6a написа:
Ей...не ти омръзва да се излагаш.

Нали ми беше писал че си ми приятел и няма да ме наричаш "абич",
ти ми разби сърцето,
даже песен ти пуснах за поздрав...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
stanilabg, предполагам, идеята е да добавяш газа CO2 върху повърхността на виното, така щото да гониш въздуха, разбирай кислорода. Щом го имаш, лошо няма. Но съда, бидона пак трябва да е уплътнен хубаво. Не разбрах какви точно са тези съдове с двойно дъно и т.н., но ако са тези съдове за ферментацията, това са легени. Не бидони. Не виждам как ще затвориш плътно това нещо. Апропо, ти нали дамаджани използваше? Или са пълни още? :?

Да, точно това исках, да гоня кислорода с СО2. Иначе си прав, това са легени с капак. То ако имаше как да ги уплътня, нямаше да имам нужда от подаване на СО2 - щях да им сложа воден клапан. Впрочем, не беше ли по тежък от кислорода? :? То тогава не би трябвало да има значение, дали съда е уплътнен, нали? Някъде бях срещал (не съм сигурен, дали не в тази тема), че някой пуска СО2 от малка бутилка, от време на време, в съда с вино.

П.П. Дамаджаните са пълни с първо вино. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 137 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Diqn 81, hards и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима