Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 05:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
Здравейте,

Имам следният въпрос виното мина бурна и тиха ферментация, но сега леко киселее и е леко газирано. С pH метър електронен измерихме киселинност 3,25pH въпросът ми е колко Калиев бикарбонат да сложиме на 200-220л след това кога да сложиме сернистата киселина и да го почистиме от утайките. Сортовете на виното са Мерло, Каберне и Мавруд.

Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
3.25 не е много лошо за младо вино, даже си е съвсем добре. Моето в момента показва 3.3 и не забелязвам да киселее повече от нормално.
Въобще - киселеенето не винаги значи нещо лошо.
Според мен изчакай да застудее и да падне утайката от винен камък.
Тогава мери пеха , не че ще означава нещо, но поне ще видиш че ще покаже поне 3.4, ако не и още по-нагоре.
Ако обаче вървят процеси на вкисване - има цвят, цветясва, мирише на оцет - сулфитирай леко и мисли за откисляване.
Ако виното е здраво, няма какво да се откислява сега. Нека мине лечението със студ и тогава ще го мислиш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Здравейте, господа!!!
И аз имам един въпрос за откисляването на червено вино!
Днес е 35 ден, от когато заложих виното за тиха ферментация.
Според мен тихата ферментация е приключила.
Виното леко киселее.
За първа година правя вино и имам много въпроси, но засега ще започна с това !!!
Да откисля ли виното с калциев карбонат?
След което да избистрям с бентонит и след това да стабилизирам със серниста киселина?
Или ще ми предложите друга последователност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ами на 35-тия ден виното не е готово, единственото решение, което можеш да вземеш е да отидеш до магазина и да си купиш нещо за пиене ако не ти харесва младото вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ккаво означава накиселява???Колко,спрямо кое???
Въобще ...какви са тези откиселявания на нещо което още не може да бъде наречено вино...от къде черпите тази информация.
Не забравяйте-киселините са естествен консервант...
3,25РН може да е добре ама титруемата да е 7...тогава?
Стига сте бързали...
Само вина от разни памиди ,шефки,мелник и прочие слаби гроздета са т.нар трапезни вина и се консумират млади...същата година-нормално е виното да се пие на следващата,по-следваща и т.н година...тогава се отварят аромати омекват танини,падат киселини...
Това не е кисело зеле да се консумира 50 дена след слагането.
Не пипайте нищо ...изнесете на студено,бистрете...откалете...
shubarkov не е тази последователност...точно обратната е...не е лошо да се поразровиш из форума чрез търсачката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Ккаво означава накиселява???Колко,спрямо кое???
Въобще ...какви са тези откиселявания на нещо което още не може да бъде наречено вино...от къде черпите тази информация.
Не забравяйте-киселините са естествен консервант...
3,25РН може да е добре ама титруемата да е 7...тогава?
Стига сте бързали...
Само вина от разни памиди ,шефки,мелник и прочие слаби гроздета са т.нар трапезни вина и се консумират млади...същата година-нормално е виното да се пие на следващата,по-следваща и т.н година...тогава се отварят аромати омекват танини,падат киселини...
Това не е кисело зеле да се консумира 50 дена след слагането.
Не пипайте нищо ...изнесете на студено,бистрете...откалете...
shubarkov не е тази последователност...точно обратната е...не е лошо да се поразровиш из форума чрез търсачката.

Гледай ти каква била работата, те затова не ми харесва моето вино щото бързам.
А ма тази година съм решил твърдо да спазвам правилата които съм научил тук.За сега нещата вървят добре, след прочита на поста на Илия за киселинността вече съм по спокоен.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ако си направил некой киселаж ,нема какво да се успокояваш :evil:
Като отлежи по- кисело ше стане :(

Не че искам нещо да кажа , но когато мина през Плевен ще ти оставя от моето да видите там какво е вино . :evil:

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
emil emilov написа:
Ако си направил некой киселаж ,нема какво да се успокояваш :evil:
Като отлежи по- кисело ше стане :(

Не че искам нещо да кажа , но когато мина през Плевен ще ти оставя от моето да видите там какво е вино . :evil:

А'бе не е кисело виното ми,по скоро няма още характерния аромат на гроздето
от което е...
П.С. като дойдеш да ми донесеш виното да не забравиш да купиш и една
лимонатка :lachtot: :lol: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
:D :D :sauf:

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 00:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Като падне киселинността ще се отворят ароматите..
А за лимонадата... :lachtot:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1677751

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 09:55 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
Рано е още да се прави Мечка(вино/лимонада 3:1). Още не са се окиселили вината- някъде около Зарезан- може.
Аз засега го обичам с газирана вода бялото винце- научих се от италианците, когато работех там.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 10:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
престани с глупостите...като например окиселили????що за дивотия.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ами явно до там им стигат вината - до Трифон Зарезан :? след това киселеят и буаат линонада дорде видят дънце :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима