Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2012, 23:33
Мнения: 5
Имам проблем с червено вино.След като мина бурната мина и тихата ферментация.Може да се каже ,че виното стана годно за употреба но след около 3 седмици започна да става кисело.Може ли някой да ме посъветва дали ако го отделя от майката и му сложа сода бикарбонат дали ще се оправи и ако може някаква дозировка.Мерси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Спасението е бързо изпиване с добри приятели... :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Има си т.н. откислител за вино.
Ровни из нета и ще видиш какво предствалява и по колко се слага.
Обаче ако процесите по вкисване си вървят - ще иска и малко сулфитиране.
А толкова време в джибрата няма какво да търси - оттакането от там е трябвало да стане доста отдавна. И да се налее в съд с воден клапан да си доферментира, или в буре с хлабава тапа.
Достъпът на кислород до виното води до вкисване и други нежелани процеси.
Освен това сигурно е имало и остатъчна захар ...
Което предполага че е ферментирано с дивите дрожди по гроздето и не е било първоначално сулфитирано.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Radekkk написа:
Имам проблем с червено вино.След като мина бурната мина и тихата ферментация.Може да се каже ,че виното стана годно за употреба но след около 3 седмици започна да става кисело.Може ли някой да ме посъветва дали ако го отделя от майката и му сложа сода бикарбонат дали ще се оправи и ако може някаква дозировка.Мерси.


От майка му е трябвало да го отделиш отдавна,след бурната.Направи си тест...остави една чаша за 24 часа,ако си променя цвета и вкуса,значи е болно...за сода бикарбонат не съм чувал,но ако е болно сложи серниста (дозите са на опаковката),затвори го в съдове догоре и пий бързо,раздавай...ако става по-зле...за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2012, 23:33
Мнения: 5
Искам да Ви попитам, след като източа виното ако сложа захар на вече (не много) киселото грозде ще излезе ли нещо или само загуба на средства?Мерси...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ако имаш достатъчно време и търпение, а също и подходящ пазар за да пласираш такова голямо количество сносен но не много качествен оцет...давай.
Ако ли не, нищо не отточвай, слагай сода и бъркай докато спре да шупти и в казана още днес.
Хора не си играйте с тия работи, че после ни пишат по вестниците. Ако много ти се пие, ферментирай си чиста захар и пий. Недей прави неща опасни и за теб и за околните.
П.П. Препоръчвам след казана въглен и пак в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е може би малко избързах. Защо виното вече не е кисело, сложи му сода(или откислител) или си се объркал първия път че вкисва?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2012, 23:33
Мнения: 5
Виното е източено и откислено,все пак го хванах навреме да не стане на оцет.Въпроса ми е?Гроздето което остава(майката),ще ферментира ли нормално ако добавя захар или ще бъде напразно.Ако вкисне пак предполагам,че няма и ракия да излезе!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ако виното/джибрето ти е било започнало да вкисва, то в него вече има наличие на оцетно-кисели бактерии, както в течността която си отточил,така и в това което е останало в бидона. И за двете важи сода и казан. Ако виното ти се е сторило кисело от естествените киселини които има гроздето, то може да пиеш и вино и да заложиш захар в останалите джибри за втора ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Radekkk написа:
Виното е източено и откислено,все пак го хванах навреме да не стане на оцет...

Откислено, не значи стабилизирано, нито пък че в бъдеще няма да стане на оцет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело Вино
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2012, 23:33
Мнения: 5
Сега виното мисля да го стабилизирам със серниста киселина и ще видя, или ще стане или няма.А по повод киселото,не мога да определя дали е оцет или нормална киселинност на гроздето.Случва ми се за първа година така. :x


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима