Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 04:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Колеги,имам проблем със сернистата к-на,която не иска да си отиде.
Има дъх и дразни гърлото.
Хронология.
1.Сложих серниста преди ферментация.
2.След ферментация-преточване и пак сулфитиране.
3.На петнадесетият ден преточване.
4.След десет дена пак преточване,но с тънко маркуче течащо върху дъбова дъска.
И въпреки всичко дразни гърлото и има лек дъх.Какво може да се направи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 18:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Сподели колко и на какво количество си сложил...също така колко % е сернистата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Сигурен ли си че е на серниста (запален кибрит)? Или на развалени яйца (сероводород)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Грам - литър,но може и да съм сложил малко повече,
а за % трябва да видя какво пише на шишето,ако не съм го изхвърлил.
slice написа:
Сигурен ли си че е на серниста (запален кибрит)? Или на развалени яйца (сероводород)?

чак пък на развалени яйца,аз на мирис не го усещам,но други хора ми казват,че усещат сернистата к-на,а на мен само ми дразни гърлото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Няма кво да го търсиш шишето. Толкова пише. Но на тях им дреме дали трябва чак такава доза.Ако гроздето е прясно обрано, не е загнило,абе въобще" здраво " грозде, няма нужда от такива конски дози.Има хора които са чувствителни( аз съм такъв),и от предозиране могат да получат алергия.Имаше едино прословуто бяло" Карловски мискет"- от него ми се надуваха устните.Доктора каза, че е именно от това, и беше прав.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 20:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Нека не забравяме ,че е силно летлива...едно претакане ще свърши работа...
Това което ти дразни гърлото е нещо друго...Грам на литър не е предозиране.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Ако преточа виното още един,два пъти, дали няма да вкисне ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 21:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
1 път го преточи без много достъп на въздух и го остави да почина 3-4 дена...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 08:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Значи, освен тези два пъти дето съм го преточил,още въднъж да го прехвърля,ако правилно съм те разбрал ?
И ако пак дразни,има ли лек за това ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 09:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ако пак дразни значи проблема не е сернистата киселина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Казаха ми,че дразненето може да е от тиха ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 12:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ами не знам как точно ще е от нея...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Не знам дали съм запомнил правилно,но при сернистата се отделяло серен двуокис,а при ферментацията въглероден двуокис, именно той дразнел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Може и от газирано да е :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Днес напълних половин бутилка с вино и я оставих на стайна температура.
След 2-3 часа отвих капачката и леко изпухтя,значи има тиха ферментация,а не би трябвало,защото виното е в гараж,където температурата е почти като външната.
Как да я спра тази ферментация ? При минусови температури,няма ли да изпукат гадовете и да спре от самосебе си ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима