Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Колеги винари сгафих с една част от виното...

На единия от бидоните сложих дъбов чипс в тензух,но го вързах с връвка,която изкарах отвън,защото си мислех,че ще потъне.Постепенно по връвката започна да попива вино,но не му обърнах внимание.Това ,което излизаше започна да образува нещо като мухъл,също не му обърнах внимание.Виното редовно го проверявах на вкус (последно преди 1/2 дена),никакви признаци на болести.
Днес отварям бидона с чипса,отгоре една бяла пелена...преточих го веднага без пелената,измих бидона,дезинфекцирах,върнах виното обратно,сложих серниста 100мл на 50л.

Въпросите ми са това вино ще става ли за пиене!?Докога може да изкара така!?
Нещо друго може ли да се направи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
При цветясването основен проблем е разглагането на алкохола до вода и въглероден диоксид. Ще пиеш повече и няма да се напиваш. Често срещан случай технолоиите от едно време. Направили вино екстра, пили по 2 кила и не се напили, леко като водичка било, ама не казват , че отгоре е побеляло. Изпивай го овреме . :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Възможно ли е цветясването да е тръгнало навътре от тази връв или има други причини?

Бидона беше пълен догоре,не се затваря много плътно,но го облепих с една еластична залепваща лента.Виното не съм го сулфитирал след ферментация,само мъстта в началото.Имам още един бидон,който въобще няма такива признаци на болести.

Дали да не го сулфитирам и него за всеки случай!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако цветясалия бидон е пълен догоре и е в начален етап на цветясване може да долееш здраво вино, като вкараш фуния под пелената и сипваш в нея, така без да се разкъсва, ще прелее от бидона. Ако е в напреднала фаза мисля , че нямаш много варианти, освен да си го пиеш или да го вариш на ракия. Тези микроорганизми, които причиняват цветясвнето са доста корава гад. Издържат на много високи дози серен диоксид, както и на ниски температури.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Това вино няма да го бъде...пелената изчезна,но се е разводнило.Досега пих от здравото,оформят се аромати,кеф ти прави...с болното не искам да се мъча.

Може ли съвет как най-бързо да го сваря на ракия?

Никога не съм правил ракия,а пък от готово вино съвсем...затова питам какви стъпките.


Последна промяна kitaen на 10 Дек 2012, 21:59, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
kitaen написа:
Това вино няма да го бъде...пелената изчезна,но се е разводнило.Досега пих от здравото,оформят се аромати,кеф ти прави...с болното не искам да се мъча.

Може ли съвет как най-бързо да го сваря на ракия?

На първо време ако имаш патоки, хвърли ги вътре, ще забавят малко процеса....
после на казана.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Извинявай за въпроса,ама какво е "патоки"!?

Преди казана да му добавям ли нещо,защото въобще не съм наясно с ракията или направо да отивам с него.От 50л колко ракия ще излезе,дали има смисъл....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 10:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 11 Дек 2012, 10:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 10:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Мони иска да каже да повдигнеш градуса на болното с цел по-дълго запазване...ама при тази ситуация...няма нужда да се хаби алкохол...той се разгражда от тези гадове,ципести дрожди между които най-често се срещат Mucoderma vini...

hellreiser написа:
При цветясването основен проблем е разглагането на алкохола до вода и въглероден диоксид.

Като първо го превръщат в оцетен алдехид и оцетна киселина...
..вино с алкохол над 12% цветясва трудно-това като съвет за догодина...
Развитието на ципестите дрожди спира при над 34 и под 4гр...та единия вариант е да го изкараж навън...на -5, -6 градуса...така може и да го избистриш екстремно))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
:2thumbs:
Благодаря за всички съвети...ще го изкарам от мазата на терасата на по-студено.

Кажете как да действам,ако реша да го варя на ракия...направо да го нося на казана ли!?Не трябва ли да сложа захар още,дрожди....!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Захар и дрожди не му трябват !
Те трябват ако ще се прави втора ферментация на отцедени джибри, а ти имаш вино.
И освен да го закараш до казана друго няма какво.
Ако е много кисело - преди да затвориш капака на казана - сложи вътре малко сода бикарбонат , но не прекалявай. Около 100гр. на 100л. е максимума.
Иначе в ракията ти ще се появи етилацетат , който освен че мирише лошо е и много вреден.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 11:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
...махни ципата и действай...не вярвам да киселее много на този етап, но ако е така остави го 4-5 дена на студа...киселинността ще падне с образуването на винен камък.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ципата я махнах с преточване веднага,сложих серниста 2мл/л...виното не киселее наистина,но ми е блудкаво,воднисто...

Имам професионален въпрос: Сернистата влияе ли на ароматите на виното? т.е. подтиска ли ги по някакъв начин в първите дни след поставяне?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
А каква е историята на това вино? За да цветяса - нещо не му е било наред. Серният диоксид винаги влияе, но дали в положителна или отрицателна посока е въпрос на доза и предназначение. Приложената от теб доза е меко казано висока. В твоя случай сигурно аромата е доста остър, неприятен и подтиска усещането за вино?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Според мен цветясването тръгна от връвта с която вързах дъбовия чипс,както описах в първия пост започна да образува нещо като мухъл.Съседния бидон без чипс няма проблем.И двата са пълни до горе.
Сложих 2мл/л,защото така пише на шишето:при цветясване-2мл/л.
Аромата на това със сернистата не е остър,но е безличен,та затова се чудя дали не е от нея.Със сигурност не е кисело.Гледам и по чашата краката на виното си ги има както и при здравото,ако по това може да се отсъди нещо :?

Колко време като дни й трябва на сернистата да отлети,за да преценя дали да го пия това вино?
Защото не мога да се реша още да го метна в казана.Също съм оставил една чаша за 24ч. за тест-няма промяна на цвета или признаци наново да цветясва.
Ако тези бактерии са още вътре и работят трябва ли да се образува пак пелена!? :?


Последна промяна kitaen на 11 Дек 2012, 22:11, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима