Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 05:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Много са случаите на едно и също вино и различно поведение. В единия съд всичко е наред, а в другия има проблем. Аз затова и попитах каква е историята на виното, от какво грозде, обработки и т.н. От една връв или чипс едва ли ще се появи чак такъв проблем. Има нещо гнило в самото начало.
При теб явно цветясването е факт, връщане няма. Серният диоксид не отлита просто така, винаги част от него остава във виното. При твоята висока доза, ако дразни стомаха (или боли глава) изчакай още няколко дни. Иначе би трябвало да става за пиене.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 00:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Фланкер ти ме обърка съвсем...аз си мислех,че го съм се понаучил и го правя правилно...
Сорта е мерло (без гнили зърна),ронкане,мачкане,захарност 21/23 с два различни захаромера,добавена захар-1,2кг,сулфитиране (не с максималната доза),дрожди (Ванков),температура-20/22гр.,непотопена шапка,но обливане 2/3 пъти на ден,бурна за 9/10 дни,пресоване и прехвърляне за тиха с водни клапани в два бидона пълни догоре.След тихата в единия (въпросния болен)-40гр. дъбов чипс в тензух.
Спазвам максимална хигиена,мия всичко...е бидоните не знам дали ги мия правилно-с гореща вода и течен сапун.
Това е историята накратко.
Единствено имам спомен,че захарта я добавих вече при някаква начална ферментация,понеже се усъмних в захаромера (от малките-показваше 23) и купих друг-21 зах.
И друго-пресовката не я отделих,а смесих всичко.Не знам дали има някаква връзка с цветясването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Извинявай ако съм те объркал, не е било нарочно :) Не знам защо, но бях останал с впечатление че с виното не е процедирано както трябва, но явно съм се заблудил от друга тема. Така описано от теб изглежда че си работил правилно и би трябвало виното да е сравнително здраво. Единствено сравнително ниската захарност би могла да доведе до натрупване на по-малко алкохол и просто да си бил на границата на издържливост на микроорганизмите. Възможно е да е просто стечение на обстоятелствата, още повече че очевидно си се старал и с хигиената. При това сулфитиране би трябвало всичко да е стопирано. Щом намираш виното за безлично, как ти се струва виното от другия съд, в който всичко е наред? Може да пробваш да ги смесваш преди самото изпиване, например 1 литър от едното вино и 1 литър от другото, ако то наистина е по-добро. Така ще замаскираш малко от дефектите.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
:2thumbs: Дано да съм стопирал цветясването до някаква степен.
Сложих няколко бутилки във фризера,както ме посъветва Илюша да направя екстремно бистрене.
Има ли някаква вероятност част от гадините да паднат с утайката и да ги изхвърля??

Болното не го пробвах изобщо,като видях пелената направо го преточих и сулфитирах.
Пробвах го след това със сернистата,но затова питах дали сернистата влияе на ароматите,защото не го усещам като здравото,но и не ми киселее или мирише на вкиснато.
А здравото започва да си оформя много приятни аромати,още повече,че съм си купил голяма чаша за вино (750мл),за да осмисля цялата хамалогия дотук :) .
Ще изчакам няколко дни да отлети малко сернистата,пък идеята за смесване здраво/болно е добра :2thumbs: .
А за догодина ще гоня по-висок алкохолен %.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 07:35 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Можеш ли да дадеш да измерят рН някъде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ами не знам във Варна къде мога да го дам!?...единствено се сещам за ХЕИ-то.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 11:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
В някой сервиз за акумулатори...обикновено разполагат с РН-метри...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима