Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Ное 2017, 13:24 Дата и час: 24 Ное 2017, 13:24

Часова зона: Европа/София




 [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 679
Местожителство: Пловдив
Много са случаите на едно и също вино и различно поведение. В единия съд всичко е наред, а в другия има проблем. Аз затова и попитах каква е историята на виното, от какво грозде, обработки и т.н. От една връв или чипс едва ли ще се появи чак такъв проблем. Има нещо гнило в самото начало.
При теб явно цветясването е факт, връщане няма. Серният диоксид не отлита просто така, винаги част от него остава във виното. При твоята висока доза, ако дразни стомаха (или боли глава) изчакай още няколко дни. Иначе би трябвало да става за пиене.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 00:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Фланкер ти ме обърка съвсем...аз си мислех,че го съм се понаучил и го правя правилно...
Сорта е мерло (без гнили зърна),ронкане,мачкане,захарност 21/23 с два различни захаромера,добавена захар-1,2кг,сулфитиране (не с максималната доза),дрожди (Ванков),температура-20/22гр.,непотопена шапка,но обливане 2/3 пъти на ден,бурна за 9/10 дни,пресоване и прехвърляне за тиха с водни клапани в два бидона пълни догоре.След тихата в единия (въпросния болен)-40гр. дъбов чипс в тензух.
Спазвам максимална хигиена,мия всичко...е бидоните не знам дали ги мия правилно-с гореща вода и течен сапун.
Това е историята накратко.
Единствено имам спомен,че захарта я добавих вече при някаква начална ферментация,понеже се усъмних в захаромера (от малките-показваше 23) и купих друг-21 зах.
И друго-пресовката не я отделих,а смесих всичко.Не знам дали има някаква връзка с цветясването.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 679
Местожителство: Пловдив
Извинявай ако съм те объркал, не е било нарочно :) Не знам защо, но бях останал с впечатление че с виното не е процедирано както трябва, но явно съм се заблудил от друга тема. Така описано от теб изглежда че си работил правилно и би трябвало виното да е сравнително здраво. Единствено сравнително ниската захарност би могла да доведе до натрупване на по-малко алкохол и просто да си бил на границата на издържливост на микроорганизмите. Възможно е да е просто стечение на обстоятелствата, още повече че очевидно си се старал и с хигиената. При това сулфитиране би трябвало всичко да е стопирано. Щом намираш виното за безлично, как ти се струва виното от другия съд, в който всичко е наред? Може да пробваш да ги смесваш преди самото изпиване, например 1 литър от едното вино и 1 литър от другото, ако то наистина е по-добро. Така ще замаскираш малко от дефектите.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
:2thumbs: Дано да съм стопирал цветясването до някаква степен.
Сложих няколко бутилки във фризера,както ме посъветва Илюша да направя екстремно бистрене.
Има ли някаква вероятност част от гадините да паднат с утайката и да ги изхвърля??

Болното не го пробвах изобщо,като видях пелената направо го преточих и сулфитирах.
Пробвах го след това със сернистата,но затова питах дали сернистата влияе на ароматите,защото не го усещам като здравото,но и не ми киселее или мирише на вкиснато.
А здравото започва да си оформя много приятни аромати,още повече,че съм си купил голяма чаша за вино (750мл),за да осмисля цялата хамалогия дотук :) .
Ще изчакам няколко дни да отлети малко сернистата,пък идеята за смесване здраво/болно е добра :2thumbs: .
А за догодина ще гоня по-висок алкохолен %.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 07:35 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 156
Можеш ли да дадеш да измерят рН някъде?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ами не знам във Варна къде мога да го дам!?...единствено се сещам за ХЕИ-то.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 11:27 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6579
Местожителство: София
В някой сервиз за акумулатори...обикновено разполагат с РН-метри...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2017, 17:29 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 167
Ровя се няколко часа из темите и не намирам еднопосочни отговори, за това задавам няколко въпроса към опитните:
1. След като премине бурната ферментация и прехвърля неготовото вино в друг съд за тиха ферментация (с воден клапан), в случай, че съда е по голям и остава празнина (около 15 %) - необходимо ли е да се търси начин за премахване на въздуха? Ако "да" - удачен ли е начина със закрепване на тензухена торбичка, запълнена с две части калиев метабисулфид и една част лимонена киселина, която преди това да бъде потопена за кратко във виното?
2. Има ли опасност серния двуокис (ако се направи това в т. 1) да подтисне тихата ферментация и изобщо трябва ли да се прави в такъв случай?
3. Ако се остави само въздух в празното пространство и съдът е затворен плътно (но има воден клапан) има ли вероятност да възникне цветясване или отделящия се въглероден двуокис ще създаде защитенслой над винот (някъде четох, че е по-тежък от въздуха и така го измества)?
Предварително благодаря на тези, които ще "ударят едно рамо" с отговорите си!

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2017, 19:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1006
Не съм убеден напълно,но цветясването може да се дължи и на болестно състояние на гроздето.......

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2017, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 209
Местожителство: София
gogoh написа:
Ровя се няколко часа из темите и не намирам еднопосочни отговори....


Гледам си чел Цаков значи знаеш че "Вина с алкохолно съдържание над 12,5 об% цветясват трудно, а над 13 об% почти не цветясват". Изброените методи са за бъчви демек обемите не са малки. Какъв съд използваш за тихата? Ако е бидон сложи пълни бутилки с вода за да вдигнеш обема и си готов. ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 07:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 167
Цитат:
... Гледам си чел Цаков значи знаеш че "Вина с алкохолно съдържание над 12,5 об% цветясват трудно, а над 13 об% почти не цветясват". ...

Да, чел съм ... и не само него, но немога да определя алкохолното съдържание - скалата на купения спиртомер се оказа от 0 до 70 и са много "ситни" деленията - не мога точно да определя колко е. В бидон ще прехвърлям - светъл за да виждам нивото на утайките и в тъмно мазе ще стои. Това с шишетата е добра идея, за която благодаря. Какъв бидон е по-удачно да ползвам - с винтова капачка и по-малък отвор или с широк отвор и затягащ се с метален обръч? Като гледам и на двата уплътняването е еднакво калпаво та мислех да добавям силикон.
И все пак какъв празен обем над повърхността на виното може да остане? Не виждам как може да се напълни плътно - както се виждат тук на снимки отвори на бурета...

П.С. При мен бурната ферментация днес започна пети ден и като гледам не е толкова бурна, като в началото, но шапка си се образува. Пробвах малко вино - не е сладко, по-скоро киселее леко, но се усеща спирт, който блъска здраво в носната кухина. Всъщност кога е подходящият момент за измерване на алкохолното съдържание?

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 209
Местожителство: София
Купи си капилярен винометър/мостиметър, има ги в практикер/бриколаж или онлайн магазини за около 12лв. Измери след като приключи бурната за да добиеш представа. Какъвто съд искаш ползвай, аз предпочитам с голям отвор защото се обслужват мноооого по лесно. Напълни го над стеснението за да бъде по малък контакта с въздух и остави около 10см от ръба. Щом си се засилил толкова напуши го със серна лента или таблетка и слагай капака. Аз лично повече до живот не мисля да ползвам серни ленти и други подобни без противогаз!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 14:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6579
Местожителство: София
Виномери...не се занимавайте и давайте парите за глупости.
Нека ориентир да ви е началната захарност.
Ползвате ли дрожди,имате ли начална захарност 25-26,то виното ще е с алкохол поне 13%,ако и РН му е около 3,4 и сте спазвали хигиена-няма да се притеснявате за цветясване,което не е свързано с някакво състояние на гроздето.
По време на ферментацията няма нужда от никакви "хигиенизатори" на въздушната възглавница над него...без значение бъчви ли,шишета,бидони ли ...стига да се затварят така ,че само през водния клапан да е отворена система.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 14:30 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 167
Що се отнася до използването на серните ленти - да, отвратително е. Бях се поздаушил и то не малко, но ... меракът и тръпката са по-важни.
Мъстта ми беше със средна захарност малко над 23 % и понеже като количество е около 110 литра (след премахване на чепките), добавих един килограм захар разтворен в литър позатоплена трапезна вода. Захаромера отчете 24 % преди да сложа КМБС и всичко останало (ензим, активатор и дрожди).
Хигиената се опитвам да поддържам възможно на високо ниво. Сравнявайки със съседите - със сигурност е така. За съжаление не се консултирам с тях, защото правят виното ... по традициите на северозапада (на брега на голямата река), които не ми допадат - виното с джибрите след всичките ферментации, зареждане на второ (а някои и на трето) вино ... и от сорта.
По спомените ми от детството (1970 - 77 г.) баща ми (лека му ...) правеше вино (на брега на морето) по тогавашни правила и единствено самоток. Все оше помня цвета, бистротата и аромата му. Това беше една от причините да си спретна едно малко лозенце, да се занимавам с него и да започна да се опитвам да правя вино. Тази година първото количество е от лично мое грозде, от първите плододаващи 30 лози. Догодина ще бъдат три - четири пъти повече, а живот и здраве по-догодина почти 200 без асмите.
За това моля за съвети сега, а следващата есен - съветите ще са на млко по-друга основа - вече консултации :) надявам се.
Много литература изчетох, както и теми тук, но тънкостите са много разхвърляни и често си остават написани в отдавна неползвани теми, с които и търсачката се затормозява.
Та възникват въпроси - като след като спре тихата ферментаци и отворя да дегустирам, как да предпазя от постъпващия кислород? Или - как да източа малко вино за дегустация и проба за пресичане, така че да не влезе много кислород? Тогава ли се използва отново калиев МБС, опушване с ленти ... или се забърква дозата с КМБС и се прелива в други по-малки съдове?

_________________
Двама ... - чета. Трима ... - чета с предател.


Последна промяна gogoh на 25 Сеп 2017, 22:13, променена общо 4 пъти

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 14:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1386
Местожителство: Дупница
:respekt: Браво! Желая ти успех!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима