Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Болно бяло вино
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2013, 21:33 
Offline

Регистриран на: 06 Яну 2013, 20:56
Мнения: 2
Здравейте , шарата от която е направено виното я сложих октомври месецминалата ш дъбово измито с киселиназа бъчви буре. Захарността беше около 22 процента .Химия не съм слагал ,само претаквах в началото , след тово го оставих да си си.....действа. Бурето се намира в приземен етаж на къща , и на достатъчно проветрявано място.

В момента това ако мога да го нарека това вино има мътен цвят розе , гъсто стои, изстича от кранчето се едно точа олио....за пръв път вишдам такова нещо така да се точи. Светнах с фенерче вътре в бурето , отгоре не изглежда да е цъфнало. Примерих алкохола ,около 5-6 процента, на вкус леко киселее, лееко горчи, даже с залъгвам че и захар има.....а остатъчна захарност няма и нея я мерих.... абе едно такова блудкаво :verzweifelt:

За избистряне че да иска още време чух от тук от там че и на други познати не им са се избистрили вината още , ама на моето избистрянето май му е най малкия проблем .... вкуса му е кофти :skeptisch:

Та..какво да го правя от тук нататък какви химиии да му слагам, къде да ги търся тез химии , и каква последователност, как да го спасявам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Според мен нещо не се връзва 22 начална захарност,5/6% алкохол,а пък без остатъчна захарност. :?
Доколкото разбирам не си откалвал!?
Моя съвет е да го откалиш и пак да измериш захарността с различни уреди.
Възможно е да не е ферментирало докрай.


Последна промяна kitaen на 07 Яну 2013, 00:25, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 00:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
провлачване се нарича проблема...има писано доста във форума.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 00:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
провлачване се нарича проблема...има писано доста във форума.


Който си го знае,си го знае :respekt:

"Предпазна мярка срещу провлачването е прибавяне по 5-10 г танин на 100 л вино и повишаване на киселините чрез внасяне на лимонена или винена киселина - 1-2 г на литър. След това се сулфитира с по 5-10 г серен двуокис на 100 литра. След 1-2 дни се претака и се проветрява силно чрез пъргаво разбиване или като се остави да тече отвисоко."..........цитат от чичо :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 19:17 
Offline

Регистриран на: 06 Яну 2013, 20:56
Мнения: 2
Ще го мъча винцето па ще видим, ами кое е по-добро да използвам от двете серниста киселина или калиев метабисулфид ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 22:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
КМБС

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, stinger и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима