Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Яну 2013, 19:31
Мнения: 3
На някой да му е хрумвало или вече да е експериментирал да прави вина от ягодоплодни-малини,къпини,касис,арония,боровинки!?От тези култури стават чудесни десертни вина,при подходящи почвено-климатични условия в планинските райони,и от малко площи, биха могли да са печеливша бизнес идея,защо не!?С тая тема Ви провокирам за мнения,опит,въпроси,коментари!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 20:41 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
viewtopic.php?p=25688#p25688

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2013, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Гроздобера е далече, но пък е сезона на вишните. По рецепта от книгата на Николай Спиров "Домашното вино" реших да пробвам вино от вишни. Една кофа вишни смачкани на ръка в един бидон.
Прикачени файлове:
1.jpg

Захарност не съм мерил, че ми го няма захаромера, и приех че е 10%. Мацерация два дни и изцеждане на сока. Излезе 6 литра. От 8 литра вода и 2 кг. захар приготвих сироп, с който залях твърдите части. Мацерация три дни и отново изцеждане на сока, този път по-сериозно с една мрежа от старо перде и усукване. Смесих двата сока в една бутилка от минерална вода и добавих 2.7 кг. захар - колкото първоначалната захарност да се получи 28%
Прикачени файлове:
2.jpg

Сега ферментира бурно. Ще падне чакане, но ще информирам за резултата.

П.П За първи път ми е и всеки съвет ще е добре дошъл.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2013, 20:19 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Защо такава висока захарност-28%?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2013, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Искам високо алкохолно съдържание и остатъчна захарност. Забравих да кажа, че ползвах закваска от дрожди Actiflore F33. Добавих и активатор Fermactive Activateur 2 гр. в захарния сироп и 4 гр. после, при смесването на всичко.

Сега като се замислих, май няма да стане. Теоретично, ако приемем коефициент 0.58, при 28% стартова захарност може да се получи алкохолно съдържание 16.24 % и ако дрождите работят до 16 % алкохол, тогава няма да има почти никаква остатъчна захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 09:58 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
хммм, всъщност дрождите работят до 18%


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 12:40 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
HHristov написа:
Искам високо алкохолно съдържание и остатъчна захарност. Забравих да кажа, че ползвах закваска от дрожди Actiflore F33. Добавих и активатор Fermactive Activateur 2 гр. в захарния сироп и 4 гр. после, при смесването на всичко.

Сега като се замислих, май няма да стане. Теоретично, ако приемем коефициент 0.58, при 28% стартова захарност може да се получи алкохолно съдържание 16.24 % и ако дрождите работят до 16 % алкохол, тогава няма да има почти никаква остатъчна захар.

С тези дрожди ще постигнеш желания резултат.Просто в горния пост не бе споменал за ползването на този щам и за това попитах.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
lambri написа:
хммм, всъщност дрождите работят до 18%

Аз четох данните на Laffort:
"Excellent fermentation characteristics including good kinetics, low nitrogen requirements and alcohol tolerance of 16 % (v/v)."


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 09:02 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Упс, колега прав си - говорим за F33 - грешката е моя - заблудих се с друг щам... :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Яну 2013, 19:31
Мнения: 3
Поздравления за опита!Надявам се да се получи добро десертно винце!Информирай ни за крайният резултат!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Днес, 11 дни след началото на процеса и 6 дни след смесване на всички съставки и добавяне на последната захар, захаромера показва 6%. Ферментацията продължава, клапана бълбука през 2 секунди, температурата е 25 градуса - пълна идилия. :dance: На вкус обаче, е доста сладко (струва ми се доста над тези 6%). Във виното вече би трябвало да има доста алкохол и не знам това колко променя показанията на захаромера. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Яну 2013, 19:31
Мнения: 3
Тихата ферментация може да продължи седмици,при тия стойности на алкохол и захари-така,че ще падне още.Ако,накрая пак ти е по-сладко/разреди го с газирана вода/,за следващия път ще знаеш колко захар да сложиш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2013, 14:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
kusi4 написа:
/разреди го с газирана вода/!

АНАТЕМА

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2013, 15:03 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
ilu6a написа:
kusi4 написа:
/разреди го с газирана вода/!

АНАТЕМА


Илюша очевидно не си пада по тъй популярния в страните от бивша Югославия летен коктейл "Шприц".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ПЛОДОВИ ВИНА
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2013, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Вчера клапана спря да бълбука. Захаромера показва 2% а алкохол не мога да измеря, но е доста силно. Всичко върви по план, на вкус е доста приятно - обещава да стане добро вино (ако въобще може да се нарече така тази напитка). В темата за високоалкохолните вина (то е цитирано и тук в началото) ilu6a беше показал едно вино от касис бистрено с бентонит, та мисля а аз така. Ама кога? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима