Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Яну 2012, 12:21
Мнения: 7
Здравейте колеги съфорумци .След като източих първото вино реших да направя второ но преди месец установих че второто е сладко демек не е превряло докрай според мен .Значи реших да активирам ферментацията за да доферментира но не знам дали ще има ефект.Използвах активатор и дрожди френски така пише на опаковките някой опитвал ли е да реферментира такова вино като мен .Ще бъда благодарен за идеи и съвети че първото винце е на :zauf2: свършване .А има още мезе .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Топлинка има ли?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Няма да е лошо да опишеш много по-подробно какво и с какво си правил ;) Дотук все едно нищо не казваш. Някак си "реших да активирам ферментацията за да доферментира но не знам дали ще има ефект" е прекалено общо и няма нищо конкретно като информация. Опиши си изходния материал, условия, дрожди, активатори и други подробности. Накратко казано - какво и с какво си правил.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И заври един термометър в сладкото вино и ако покаже под 15 гр, а аз предричам че ще покаже под 10 :) - търси способ да го стоплиш първо, пък после гледай френските дрожди.
Не вдигнеш ли 20 гр. на недоферментиралата мъст - хич недей разчита да рестартираш ферментацията.
Дори и рестартирана, тя пак трябва да се проведе при температура над 15 гр.
Другия вариант е да си сложил прекалено много захар.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Яну 2012, 12:21
Мнения: 7
заврял съм електронен термометър показва 23,4 температурата я има сложих активатор и дрожди само не знам какъв е алкохолния градус на мъстта
не мога да я измеря
но до тук не виждам някаква активност тоест мехурчета запенване и прочие
тубата е до радятора в стаята температурата на това сладко вино не пада под 22.0 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Яну 2012, 12:21
Мнения: 7
а относно изходния материал след като източих първото вино сложих захар и вода за да докарам 23-24 процента захарност на материала и така да правя второто вино това е времето беше топло тогава но после предполагам е застудяло и е прекъснала ферментацията и да поясня тогава не сложих дрожди може би това е грешката макар че дядо ми като го правеше не е ползвал дрожди култивирани де а се е надявал на тия в материала дивите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 22:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:buch: Aбе пиши малко по-грамотно, това знаци , припинателни , точки, главни букви :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма нужда от нови дрожди при втора ферментация на джибри - дрождите са там в джибрите, независимо какви са.
Обаче е възможно да им е дошло много откъл алкохол, понеже ти си мерил 23-24% захарност , но вътре е имало и още алкохол от недоизцеждане.
А за диви дрожди - и 24 чисто им е много.
Провери какво показва захаромерът сега. И докладвай.
Другия вариант да спре е - да е много кисела средата, но то трябва и на вкус да се усеща.
Виж някъде ако може да измериш с пеха-метър.
(А ако искаш собствен пеха-метър - пиши ми на лични)
А и не казваш с какви дрожди и активатор си опитал да го доферментираш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 16:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Това т.нар второ вино за дестилиране ли ще е?
Ако да..то нищо не пречи да стартираш ферментация с културни дрожди в една 10л бутилка с 7л зах.р-р на 22% и като видиш бурни процеси след ден два...да ги влееш в основното количество в което апропо ,може да добавиш тиазот..
http://vinarko.com/magazin?page=shop.pr ... egory_id=3

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Мар 2012, 08:44
Мнения: 6
Местожителство: Варна, Добрич
Здравейте!

Имах същия проблем преди 1 седмица.

На лозето имам една каца с второ вино, седи навън, мислех че ще стане ама хванаха студовете и ферментацията спря. Очаквах като се стопли да се оправи. Преди седмица откривам кацата и ... мирише на кисело, кусвам го - сладко. Явно нещо не е на ред.

Напълних 10л. бутилка и вкъщи на радиатора - дрожди, активатор, витамин В1. Температурата в бутилката стана 25 гр. ферментация 0. Дрождите които плуват от горе малко помалко потъват и нищо.

Оттам на терасата 10 гр. серниста киселина и го оставих до другия ден.

На другия ден същата процедура на радиатора - пак нищо.

Не се предавам- щом има захар трябва да ферментира. Прелях го в тенджера и на котлона, загрявам до кипване и като изстина- сода бикарбонат, май сложих много 30-40 гр.

Пак същата процедура на радиатора... нищо.

Мисля, мисля... и реших да измеря захарността захаромера показа 23% - много. Налях около 0,7 - 0,8 л. вода и пак на радиатора. след 15тина минути отгоре се появиха мехурчета.

Сега си ври нормално в хладна стая около 17гр. Само в горния край на бутилката има черна ивица, сигурно е от многото хлебна сода, незнам дали не е вредно.
Прикачени файлове:
230220131598.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
След кипването и содата - слага ли някакви дрожди ?
Щото с тая пастьоризация вътре не са останали живи.
А казваш че ферментира.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ти това, ако го наричаш вино незнам :? . Разказал си му играта. Дрожди, веднага след това серниста, после кипване + сода бикарбонат. Това нещо освен да го дeстилираш с незнаен резултат. Това отгоре черното по-скоро са твърди частици, които ЦО2 изкарва на повърхността.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Последна промяна hellreiser на 23 Фев 2013, 10:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Мар 2012, 08:44
Мнения: 6
Местожителство: Варна, Добрич
След кипването и содата пак дрожди и активатор - нали при висока температура витамините изчезват.

Не става за вино защото си беше кисело още от началото на пробата, ще отива на казанчето.


Утре ще взема още 10 л. и ще пробвам пак, само със загряване до 80 гр., малко сода и серниста киселина, дрожди и активатор.

Ще пиша за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж сега ...
Сернистата киселина сама по себе си прави това което прави и кипването - избива всичко живо вътре.
Няма смисъл и от двете упражнения.
Содата е тази която ти е отключила ферментацията защото е свалила пехато на средата.
Тъй че - по-лесното направи - само серниста да убиеш оцетните бактерии и след това сода да върнеш пехато в нормални граници, посяваш с дрожди и малко активатор и ферментираш.
Даже можеш каскадно да засяваш - новото количество засяваш с ферментираща мъст от старото. А най-добре - приложи подхода към целия бидон и го закваси с ферментиращите 10л. в бутилката.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Мар 2012, 08:44
Мнения: 6
Местожителство: Варна, Добрич
Благодаря!

Двете операции са излишни, ще пробвам със серниста и сода.

цялото количество е още около 15 - 20 л., ще го оправя в бутилки.

Когато го заложих всичко си беше нормално зах. 19% и започна ферментация.

След това студ, спиране на ферментацията. Заради недоброто уплътнение явно част от водата се е изпарила, така си обяснявам високата захарност сега а и съда е дървен и помалко си "пие". А студа явно е забавил и вкисването.

Дааа, за колко неща трябва да се внимава...
----------
ПП Преди да сложа водота пробвах с малко количество.

Направих две проби:

1. Само от материала - не тръгна.

2. Една ч.ч. вода 1 ч.ч. материал, тогава се появиха заченки на ферментация.


Последна промяна kolef на 23 Фев 2013, 12:21, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима