Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 10:57 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 23:59
Мнения: 13
Ако имаш възможност преди бутилирането
http://vinarko.com/magazin/%D1%84%D0%B8 ... 0%BD%D0%B7
:prost2: :prost2: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 11:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:megagrin: Е ти ме утрепа, за 100 л вино, да дам 540 лева за филтър :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 11:35 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 23:59
Мнения: 13
caribi написа:
:megagrin: Е ти ме утрепа, за 100 л вино, да дам 540 лева за филтър :lachtot:

Щом смяташ,че това ще са ти последните 100 л. вино..... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 12:47 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Как да го предпазя от достъп на кислород-- държа го в 120 л нов бидон за хранителни цели, капака е с много добро уплътнение и отвън се пристяга с металетн обръч и е на воден клапан - Виното се предпазва с редовно/ на 2 месеца поне/ досулфитиране. Така свободния серен се свързва/намаля/ кислорода.

Сулфитирай повечко с влагането на разтвора на бентонит, чакай 20 дни и направо бутилирай. Можеш да сложиш 1-1.5 грама на литър лимонена киселина, за да стане по свежо, но първо си направи проби


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 12:54 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
vinoirakia така ли да разбирам последният ти пост :слагам във виното едновременно бентонит и к.метабисулфит и след 20 дни направо да откаля и бутилирам, всъщност директно да бутилирам ? Ако е така ,какви дози на двата препарата да се вложат ?
PS Преди да вложа препаратите трябва да откаля нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 13:02 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Да - дозите които си посочил по-горе са добри. Не откалявай-бентонита ще бутне всичко долу. Обаче ако утайката мирише лошо наистина ще е по-добре да я махнеш преди да почнеш обработките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 13:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
А как да установя как мирише утайката, тя долу на бидона :nixweiss:
После като вложа бентонита заедно с метабисулфита , трябва да разбъркам добре виното , за да се хомогенизира. Тогава наличната утайка ще се вдигне, и допълнително ще размъти виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 13:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
vinoirakia написа:
Като идеш на доктор и ти препипише хапове , почваш ли да питаш ама що тия, а не други, и не може ли на 2 на 12 часа, а не едно на 6 часа?

Жокер - на това заминаващо си бяло вино трябва да се намали до крайност контакта с кислород.



В интерес на истината виното въобще не е "заминаващо", защото след бутилирането и съхранение в мазе при 12-14 гр , лятото си замина по етапния ред -в кана на масата. Въобще не беше болно. Избистри се идеално, но в бутилките. Понеже се консумира лятото, виното след престояването стана много добро,меко и пивко с достатъчен градус.
към днешна дата има 3 бутилки х 1,5 литра :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev, koinov_65 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима