Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2013, 21:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Отварям Каберне 2009 бутилирано 2011 януари(в промеждутъка от време е престояло в неръждавейка...близо година)цвят,аромат и така нататък ми допадат,нямаше утайка която да го размъти при наливане...РН-3,2 алкохолното съдържание е около 13,5%...
Но бутилката изглежда така:
Прикачени файлове:
kd.em.JPG

ясно се вижда образувалия се налеп по страната на която е лежало шишето
Това не е единствения случай,всички бутилки затворени преди 4-5-6 години изглеждат така...
Та питам се:
Защо в магазина бутилки и реколти бутилирани преди 6-7-8 г нямат този налеп?
Имам вина минали през шихтов филтър...мииииии и те имат подобни налепи?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 11 Мар 2013, 14:36, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Кой ли ще ти отговори....като такова вино на 3-4,5,6 години в бутилки имаме само аз и ти :) На 100% знам отговора,но нека да видим какво ще кажат другите...на бялото имаш ли същите симптоми?Моите червени бяха със същите налепи,дори и по твърди и по едри,но направих съществена грешка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2013, 22:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
На бялото нямам подобни налепи

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 12:32 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
причините могат да са няколко:
- филтъра - но в този случай отпада :)
- дисбаланс на танини и антоциани. При не използване на ферментационен танин падането на багрилна материя продължава във времето. в момента просто не мога да видя добре снимката
- тартаратна утайка - не е проведено стабилизиране на студ - или обработка с препарати недопускащи формиране на кристали
- калциева утайка - типично за млади лозя. има продукти които помагат в тези случаи.
- комбинация от няколко от горните фактори

Като цяло това си е благородна утайка и ако не ти пречи - наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 12:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
имам и филтрирани вина с SDL 193 май беше не помня...
тартаратна утайка не е...през студ е минало виното, няма кристали в бутилката-бяха се образували достатъчно в неръждавейката...
За калциевата утайка нищо не знам- пропускам я като възможност тъй като гроздето не винаги е купувано от един и същи масив...

дисбаланс на танини и антоциани вероятно тук е разковничето...
Не съм ползвал танини ...
Не знам дали е багрилна материя,виното си беше с чудесен и наситен цвят ,но от друга страна този налеп се отстранява доста трудно от бутилката...само по механичен път

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2013, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Логично е твърдението на Ламбри за танините и токсианите...за мен отговора си остава в недостатъчно филтриране на виното.Как го филтрира и колко пъти?Професионалните филтри и тези за домашно производство са различни микрони


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 00:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Значииии днес се отвори една бутилка Ротшилд Сира 2006,Сира 2008 Копола и едно не толкова известно на пазара бг вино но за мен качествено Трифоноф 2008 Каберне Премиум Оук...на винарска изба "Песен"
Та-всичките имаха такива налепи...Уточнявам ,че вината са отлежавали в моята "изба" в легнало положение...Сирата е така потъмнила бутилката ,че просто няма как да я снимам...
Явно ако стоят в легнало положение този момент е по ясно видим...
Темата май няма да има развитие...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Iluba все пак те са професионалисти колкото и да не ни се ще да го признаем :) .Има явно тайни в "занаята" които не се пишат в учебниците.Не съм сигурен че виното на пазара е 100 натурално,а истинското отлежава в дъбови бъчви а там то "диша'.
Във Винекс-Преслав съм виждал миниатюрна филтърпреса свързана с помпа и буре от което взимат проба за пред клиента.Не зная как си го филтрувал и с какви шихти но щом твърдиш че и купешкото има утайка какво те притеснява?
Чувал съм от хора който са влизали в ЛВК-Лясковец че бутилките са топли преди да напуснат линията "казват че парят".Да не би да провеждат пастьоризация преди бутилиране с което стабилизират утаяването.
Аз не правя вино което може да се съхранява и нямам опит с това моето трае до март ако стигне ;) тая година свърши преди коледа та пия едно което не бях изварил на ракия ама като няма риба и рака е риба.
Не съм много полезен за темата но да не "умира" написах това мнение по скоро въпроси и това което съм чул.
За утайките ами има декантер,може би за това сомелиерите го ги използват като внимателно наливат виното.
Сетих се за още нещо като се пълни виното в бутилката все пак има контакт с въздуха да не би и това да влияе?
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 12:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Това не са точно утайки...стоят си здраво по стените на бутилката.
Вероятно подобни отлагания имат връзка освен със съдържанието(да е вино от грозде :D )ами и с температурата....при мен е идея две по-висока от необходимото ,колебае се между 13-16градуса...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Имам на стелаж вина от магазина,италиански,чилийски,американски...вчера ги погледнах,на нито едно няма утайка,те стоят там от 2007 г при темп 20-22гр


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Един мой колега се занимава и с търговия на алкохол. От него знам, че бутилките с вино освен, че трябва да са легнали трябвало и от време на време да се завъртат по оста си. По този начин се избягвали тези "утайки".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Аз пък донякъде се радвам като видя бутилка с подобна "утайка". Вярно, наистина си е като залепнал камък и търговския вид отива на кино, но пък обикновено такива вина има какво да покажат. Жоро може би е много близо до истината за избягване на това явление. Филтъра ще филтрира според това каква филтрираща преграда ще сложиш и дали помпата към филтъра ще може да преодолее разликата в наляганията.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
За темата и аз отворих една бутилка от 2009. Няма такова нещо. Само леко петънце утайка почти към дъното. И цвета е като на виното. А това ми се вижда много бледо. На снимката - вляво от палеца, нали? Нямам идея. Утре ще отворя от 2010.
П.П. Май по-навреме трябва да се пият :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Naskohondata1 написа:
Имам на стелаж вина от магазина,италиански,чилийски,американски...вчера ги погледнах,на нито едно няма утайка,те стоят там от 2007 г при темп 20-22гр

Някои налепи са не така наситени и равномерно разпределени...та се виждат чак като бутилката остане празна и погледнеш през нея...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2013, 22:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Втора бутилка Сира на Ротшилд 2006 няма почти никакъв налеп....пък са седяли една до друга.. :?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима