Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2013, 21:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Имах желание да напиша малко по-дълъг коментар по темата, но последните мнения ме отказаха :explode: Въпросът на Илия беше интересен, и не от типа "сложих 30 кила гнили круши, кво ще изкарам" но явно, че генът си казва своето... Основната разлика между професионалиста и аматьора е, че първия може да демонстрира професионално отношение дори към индивид, когото не може да понася. За съжаление тук такова нещо не виждам... Сериозна философска тема, опираща до мерене на пи*ки, избиване на комплекси и т.н. Типично нашенска черта :kaffee:
Хайде със здраве!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2013, 21:49 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Техниката в ръцете на дивака е парче желязо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2013, 21:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Това за колата ли говориш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2013, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ама то за това е форума- да се сподели даден резултат , да се помогне на питащия, да се приказва приятно с членовете на форума, да има майтап и бъзик :cooler: , абе да има приятелска атмосфера! Все едно приятели са се срещнали и т.н. :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 18:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Дано на профито да му е запалила колата...
Този "проблем" с отлагане на налеп по бутилката всъщност е отбелязан в не един учебник ...примерно "Енология"на Геров...
Та отлагането на тъмен налеп по -бутилката всъщност е част от багрилни в-ва образуват така наречената "риза"
Това покриване на бутилката с багрилни в-ва се дължи на окисляване без приток на въздушен кислород.
Вследствие е на вътрешни реакции като полимеризацията на багрилните в-ва и естерификацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 22:05 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Можело значи...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 22:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ами да ,може да го кажеш на приятелите...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 07:59 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
ilu6a написа:
Ами да ,може да го кажеш на приятелите...


То си е казано, ама чукча не читател , чукча писател...


дисбаланс на танини и антоциани. При не използване на ферментационен танин падането на багрилна материя продължава във времето. в момента просто не мога да видя добре снимката


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2013, 05:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Отворих бутилка сира 2005 ,винарна с 175 години стаж,видях това http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 241139.jpg.а тук е утайката от моето вино приличаща на австралийското вино http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 9D6340.jpg.Личи,че умишлено се търси това...ако и Виноиракия каже нещо...добре,ако не,ще считам,че винарните практикуват метода на домашните винопроизводители...целенасочено


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2013, 17:14 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
На винарите със 175 години стаж изглежда да е багрилна материя,на твоето с ...г. стаж по песъчинките си мисля , че е тартарат.
Добрата новина - добре си съхраняваш твоите и закупени бутилки-легнали. Още по хубава гледка е , че си слагаш и капсул.
Не мисля , че при винарите със 175 г. стаж е умишлено - сирата е 2005, да е бутилирана 2007-8.
За 5 години съхранение в бутилка не е нормално толкова утайка.
Чети задния етикет - там може да описват нещо повече - ако са решили да го бутилират с по-малко обработки е нормално.

че винарните практикуват метода на домашните винопроизводители...целенасочено - това казах горе - някои винари с цел да запазят виното по-автентично го преработват по щадящо и е възможно поява на утайки. Но само за червено вино е добре, че не се вижда в бутилката :megagrin:This wine has undergone minimal filtration to minimise any loss of flavour.
Тук си напиши мнението - http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=406558
http://www.wyndhamestate.com/News/Octob ... -Bin-555-S


Последна промяна vinoirakia на 15 Юни 2013, 21:56, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2013, 19:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Та аз не разбрах...
vinoirakia написа:
На винарите със 175 години стаж изглежда да е багрилна материя,на твоето с ...г. стаж по песъчинките си мисля , че е тартарат.

Багрилна материя ли е или:
vinoirakia написа:
За 5 години съхранение в бутилка не е нормално толкова утайка.
...
Защо да не е нормално?
Сирата на Копола 2006 има също толкова отлагане по легналата страна(куп примери има още...)...вероятно също не е нормално,моя реколта 2008 е същата...там пък какво ли става...
Ще дадеш ли информация за времето и скороста на вътрешните реакции като полимеризацията на багрилните в-ва и естерификацията?
Или пак ще чакаш наготово?
И после:
vinoirakia написа:
Можело значи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2013, 21:48 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Ще дадеш ли информация за времето и скороста на вътрешните реакции като полимеризацията на багрилните в-ва и естерификацията?

Не, нямам представа за времето и скороста на вътрешните реакции като полимеризацията на багрилните в-ва и естерификацията.
Предполагам , че има много фактори от самото вино/ приготвяне,обработки и стабилизацията му/ и начина на съхранение/ транспорт, температура, светлина/
Конкретно за тая бутилка надали някой може да ти каже...

Утайката може да е от много неща-Багрилна материя, тартарати, нестабилизирано белтъчно вино, недобро филтриране и др.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2013, 23:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
утайката била от утаяващи се неща :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 06:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
не е ли тартарат?доста е едра за багрилна материя
Прикачени файлове:
photo ytaika.JPG
предстои ми филтриране и бутилиране...та се чудех,дали да го оставя по натурално или ...като по магазините.Изглежда,предвид гореспоменатата винарна,ще го оставя досущ като тях,евентуално ако някой не ме обори,че не е здравословно за дълго отлежаване 7-8 години+


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2013, 08:47 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Според мен виното, което ще отлежава дълго и е добро като потенциал за развитие, по-добрия вариант е без филтрация, за да може да се развие по-пълноценно. Утайката помага на този процес с развитието и отлежаването на виното, четох доста от винените форуми из нета не случайно се прави батонаж. Филтрацията ограничава развитието на виното на определен етап.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, mariand4 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима