Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2013, 10:40 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
viewtopic.php?f=10&t=1289&hilit=%D0%A3%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И според мен филтрацията осакатява виното, както ректификацията ракията.
Напоследък и реномирани производители въобще не се притесняват от утайка в бутилките. Пълно е с такива примери.
http://castle.light.bg/bg/wines/view/%D ... remium-oak


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 08:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 675300.jpg Много гадна утайка,иначе хубаво и силно вино минало през казана днес...виното нито е бистреено,нито филтрирано,откалявано е няколко пъти и в бутилки.Имам утайки,но за първи път ми се случва така,нещо ме съмнява гроздето,което в началото беше с 28% захарност...не съм ползвал танин,но май ще почна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 09:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
Така наречената "риза"...
Какво ти пречи?Малко дет се вика дисбаланс на танини и антоциани,погледни от добрата страна:
Да отвориш бутилка предварително трябва да си се подготвил,а именно да я изправиш поне ден преди това...свещ,декантиране 30тина минути преди употреба...малко ритуално става :prost2:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 10:49 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
http://www.ekohran.com/imgpool/file1347968918.pdf
http://www.ekohran.com/imgpool/file1326715670.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Този за цвета ме интересува, но дали Фланкер ще вземе от него че да го поразфасова, че 1 кг. малко множко идва като за домашни количества..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Има разфасовки всякакви във винарко. Аз си поръчах малко бих искал да го пробвам тъй като ще затворя от тази година около 40 бутилки 10 от които ще са без допълнителен танин и живот и здраве ще видим какво ще покаже времето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2014, 09:32 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
Прави ми впечатление обаче и друго...Вината с РН около 3,2 правят по-плътна "риза" от тези с РН около 3,4

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2014, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2013, 21:21
Мнения: 31
Здравейте, тъй като е разгара на лятото и температурите навън предполагат консумацията на добре охладено бяло вино, искам да споделя едно мое наблюдение. За последните няколко години забелязвам все по-голямото влияние като вкус най-вече на сернистата киселина в белите вина на БГ производителите.
Пробвах какви ли не бели вина родно производство и при всичките вкусът /а оттам дава илюзия и за мириса/ са силно сулфитирани. Това е факт защото всички ние /включително и търговците/ търсим дълготрайно стабилизирани и абсолютно кристални бели вина.
Миналата година си направих собственно производство вино с Мускат Отонел- ами разликата е оттук до небето! Когато отпиеш от домашното вино имаш чувството, че си изял една шепа с грозде! :roll:
Според мен ако самите производители започнат по-малко да филтрират и сулфитират белите вина ще имаме един наистина приятни за пиене бели вина.
Нека някой от форума ако има идея как може да се намали количеството на сулфитите специално в белите вина да даде мнение.
А....... и да не забравя не е нужно бялото виното да може да издържа 3-4 години, все пак то не е червено!
Ако имате същото наблюдение върху темата, моля да споделите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2014, 17:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
Не споделям горното мнение,никога да сега не съм попадал на вино било то бяло или червено при които да се усети вкус на сулфити.
Да не говорим ,че ако се усеща вкус то мириса ще е доста силен-той върви преди вкуса.
Виж за филтрирането...може доста да се говори и плюсове и минуси..
Примера за Муската за мен лично изобщо не е подходящ-силно се съмнявам в магазинната мрежа да има изцяло от Мускат отонел вино...къде отива Димята и Тамянката с която се засяти половината Черноморие?
Като се огледаме колко Мускат отонел вина има в магазините е пълен абсурд да са само от същия сорт...същото за мен лично важи и за Траминера.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2014, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Имаше преди доста години "Карловски мискет" , беше си истински и го правеха от прословутия "Червен мискет" .То виното си е бяло, ама името на сорта подвежда.Там по долината , а и в сливенско и досега има доста масиви.
Сулфатираха го обаче без мярка, или бачкаторите объркваха мерките.Въобще няма и намек за сяра, но като изпиех две чаши ми се подуваха устните.Но това може би се дължи на някаква алергия, щото приятелите нямаха такива проблеми.И все пак при други вина не ми се е случвало.
А за траминера , много бе готин от Преслав, но и този сорт се позагуби.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: tos и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима