Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2013, 09:44 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте колеги,

невероятна реколта се оказа 2012.
Искам да ви споделя за проблемите, с които се сблъсквам за 3г са все на етап бутилиране.
Благодарение на оборудването, което закупих viewtopic.php?f=10&t=1096
и технологията, която спазвам/смилане с отделяне на чепки-сулфитиране 700мл на 1тон каша-посяване дрожди Zymaflore и ДАФ-12дни след бурната ферментация отточване в бурета-1-во претакане 1м след старта-воден клапан-запечатване на бурето/ мога уверено да кажа, че нещата се случват и след 3г опити, тази наистина се получиха най-добре.
На 10 март бутилирах около 200л мерло+ каберне фран.
Предстои ми около празниците да бутилирам и другия барик още около 200л.
Виното е с висок алкохолен градус / обща захарност на гроздето 25/, много добър цвят/лилав отенък и плътно тяло-много добре балансирано-2-ро зареждане на единия барик и 3-то на другия.
Вече 3-та година при последния процес на бутилиране се получава следното:
-бутилирам директно от канелката и непосредствено след това слагам тапите, докато се напълни следващата бутилка
-не сулфитирам преди бутилирането?!
-подреждам бутилките в пригодената изба на вилата/16-18градуса/ и нещата са добре
-в момента имам реколта 2010-10бут. и 2011-150 бут. и си отлежават
-когато взема бутилки за София и стоят на топло над 23-24 градуса "стайна" температура, виното се загрява и изглежда започват процеси, като пада утайка и се образува CO2 и виното се газира.
Така, че му трябва 15-20 минути след отваряне да престои и да го декантирам.
Сега съм решил да сулфитирам при втория барик, защото и времето стана топло, мисля 100мл серниста киселина на 230л.
Споделете, ако някой е имал подобен проблем и само сулфитирането ли е варианта?
Колко време след сулфитирането/сипването на сернистата киселина в бурето да бутилирам-30мин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2013, 12:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Възможно е проблема да е в остатъчен СО2...а не в липсата на сулфитиране-не ми се вярва да имаш някакъв процес толкова скоро след бутилиране, при такова силно и здраво вино.
При повишаване на температурата да увеличава обема си и да става по забележим.
Насищане с СО2 може да се получи при плътно затворени съдове,в случая-бариците.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2013, 13:55 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
ilu6a CO2 се получава след бутилирането. В бариците виното е чудесно и затова го бутилирам.
При нормална температура 15-18 градуса на вилата се запазва, както си е било в бариците.
Само като докарам 10 бутилки на топло в София се случва този процес с CO2 и малко утайка от тази бялата, като сметана.
И при отваряне на бутилката гърми леко като шампанско.
Ще помисля още малко какво да правя и за празниците трябва да бутилирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2013, 21:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
остави примерно единия съд на воден клапан(с разтвор на серниста) да постои преди бутилирането-просто ако има СО2 за освобождаване да излезе.
Това с образуването на утайка ме озадачава?Ако протичат чак такива странични процеси с образуване на утайка ,че и бяла-не е добре.Сулфитирането в такъв случай е необходимо....Нека някой с повече практика и опит да каже...ще полезно за всички.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2013, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И при мен има същия ефект при бутилираното вино, независимо сулфитирано или не. При повишаване на температурата се усеща нещо като газировка. През летните жеги температурите в помещението достигат 23-24*C. При продължително охлаждане се оправя. Примерно в кана и в хладилника. Чак като шампанско не се е случвало. Тази година ще взимам мерки за темпериране на помещението. Виното май не обича температури над 18-20*C.
Интересно, че в много магазини бутилките си стоят на рафтове при високи температури и даже прави и ефекта го няма. Разлика м/у купешко и домашно?
Може би в случаи като на potenza решението е да се пренася в хладилна чанта и да се съхранява в хладилник с плюсова камера (има такива, които могат да се нагласят примерно на 17-18*C)
Ако не се сулфитира, не е лошо тапите да се изплакнат с разредена серниста.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 17:00 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Извинявай бай Атанасе, ти сулфитира ли преди бутилиране?
И пак при повишаване на температурата ти се газира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здравей potenza, Когато виното е здраво и с много алкохол, не сулфитирам при бутилирането (ама това си е на моя отговорност :) ). И сулфитирано и не сулфитирано, все си става "резняк" от жегите. При мен още в избата, не е достатъчно хладна. А от това , което описваш се оплаква и един авер. Избата му е в Сопот и е много дълбока и хладна 14-15*C. Като си донесе вино в Пловдив, за няколко дни му се газира от жегата. Преди го сипваше за няколко часа в кана, след това започна да държи бутилките в хладилника и се научи да си го пие студено, говорим за мерло и каберне :). По-добре студено, казва, отколкото газирано.
Процесът е обратим, при охлаждане изчезва газировката, но като че ли и вкусът малко се променя към по-лошо, по-добре да не се допуска.
Надявам се корифеите да дадат обяснение за този ефект. :prost2:
П.П. Нали си имаш вече бутилирано, няма ли вариант да оставиш един пълен барик до есента, би трябвало още по-добро да стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Някой няма ли да пусне едно филмче,за какво става въпрос....при мен стана нещо подобно-качих бутилка вино от механата и я отворих в хола,където темп е с 2-3 гр по висока.при отваряне нямаше газировка,но при наливане в чашата,шупна за 5-6 секунди и виното отгоре побеля,като постепенно тази бяла покривка изчезна.Виното е абсолютно здраво,тазгодишно,несулфитирано.на стари вина не съм забелязал подобно нещо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Аз нарочно още го държа в неръждаем съд на воден клапан. Няма абсолютно никакво движение. Но изглежда, че младите вина са наситени с газове, които се отделят при повишаване на температурата. Или стават други процеси, при които се отделят газове. Затова мисля, че ако виното е в буре и в хладна изба, колкото по-късно се бутилира, толкова по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Така е,аз съм държал бяло вино на воден клапан в стъклена дамаджана една година и си беше ок.....случват се процеси,както влияние оказва и промяна в температурата.В домашни условия решението е в изба с постоянна температура или в хладилниците за вина,но пък за голямо количества е скъпоструващо решение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Нови
http://interior.bg/bg/eshop/category/34/
Втора ръка
http://obiavi.grad.bg/o-428730-%D0%A5%D ... 0%BD%D0%BE
http://prodavalnik.com/vinoohladitel-ka ... -i22657045
http://prodavalnik.com/vinoohladitel-ka ... -i22656957
http://www.el-uredi.com/index.php?route ... ry&path=55


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 10:19 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Според мен температурата е много важна за съхранението и стареенето на виното.
Бях чел някъде, че едно време след като са бутилирали виното са го заравяли в земята, заради постоянната температура. :D
Аз се надявах, че ако сулфитирам ще оправя нещата, но сега като чух от вас, че и това не помага продължавам да мисля и да търся решение, защото виното ми е наистина хубаво и няма да допусна да го разваля на финалната права. Но най-логичното ми се струваше сулфитирането. :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колеги, аз не съм спец по вината, макар да имам все още няколко бутилки 2011-та ,които не дават признаци за разваляне.
Искам да дам малко инфо относно газировката и температурите. Защото ме съмнява че от там идва проблема.
Въглеродният двуокис в бутилката е в две състояния - свободен и разтворен. Температурата при която се благоприятства разтварянето му е около 7 гр. (поне за бирата е така). Аз предполагам че при ферментацията и последващото отлежаване на ниски температури виното е разтворило повечко въглероден двуокис, вие го бутилирате при все още ниски температури, но след това се транспортираи отива в място с висока температура - там вече въглеродният двуокис преминава от разтворен в свободен.
Отварянето на бутилката го освобождава и той излиза с ряз.

А ако знаете какво правят сега по дискавъри ...
Загряват бутилки шампанско и мерят на колко метра ще хвръкне тапата. :megagrin:
Първата бутилка се взриви ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 20:01 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
victoryvt написа:
Колеги, аз не съм спец по вината, макар да имам все още няколко бутилки 2011-та ,които не дават признаци за разваляне.
Искам да дам малко инфо относно газировката и температурите. Защото ме съмнява че от там идва проблема.
Въглеродният двуокис в бутилката е в две състояния - свободен и разтворен. Температурата при която се благоприятства разтварянето му е около 7 гр. (поне за бирата е така). Аз предполагам че при ферментацията и последващото отлежаване на ниски температури виното е разтворило повечко въглероден двуокис, вие го бутилирате при все още ниски температури, но след това се транспортираи отива в място с висока температура - там вече въглеродният двуокис преминава от разтворен в свободен.
Отварянето на бутилката го освобождава и той излиза с ряз.

А ако знаете какво правят сега по дискавъри ...
Загряват бутилки шампанско и мерят на колко метра ще хвръкне тапата. :megagrin:
Първата бутилка се взриви ...


:klatsch: :2thumbs: :party:

Трябва началото на март да се претака на въздух, за да се отдели част от този СО2 + сулфитиране. Ще се отдели и от тартарати.
От написаното разбирам , че това вино е направено с много малки прехвърляния/дано не е запарено/ и така СО2 от ферментацията си го пази доста дълго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2013, 06:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
А в учебниците никъде не пише,ако правиш вино месец май,кога последно да претакаш....ще съвпадне със зимните студове за последно и пак ще се бутилира на различни температури...Виноиракия,сбъркана е работата днес...специално месец май,когато правя вино е много рисково,предвид темп. През лятото.Честото претакане също е нож с две остриета.Контрола трябва да бъде-след всяко претакане,малка доза сулфитиране-така прави новият свят,също и аз :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима