Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2013, 18:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ул Локорска 1а кв Орландовци тел 0887348424
всякакви пл. бутилки на бройка....много внимателни хора .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2013, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Ако мога да попитам,защо си го бутилирал до това ниво в бутилката?...или снимката ме лъже


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2013, 20:27 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Снимката е под определен ъгъл и изглеждат все едно не са напълнени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2013, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
В този случай ъгълът не лъже чак толкова. Ясно се вижда, че не са напълнени достатъчно. Така оставяш голяма въздушна камера. Около 2 см под долния ръб на тапата са напълно достатъчни.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2013, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз лично бутилирам горе долу,около и малко повече от френските вина http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 415F97.jpg Ляво френско вино,вдясно мое производство..обаче стана ми интересно след мнението на Flanker,и виждам,че в общи граници всички се придържат в тези 2 и малко сантиметра http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 269D2B.jpg чилийско отляво и италианско.Не се знае в какъв период от време тази въздушна камера може да изиграе лоша шега,но определено не е здравословно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
На 21.04.2013г съм бутилирал 40л каберне. От тогава не съм го пробвал. Вчера жената имаше рожден ден, та отворихме една бутилка. Напълно разочарование. :skeptisch: Виното е леко газирано (но както каза някой по горе, след 10-15 мин. газировката изчезва), цветът му е започнал да клони към лилавото, и най лошото, изчезнал му е (не напълно) плодовия аромат. Виното е сулфитирано преди бутилиране, тапите също. За съжаление, нямам възможност за коркови, затова съм използвал агломерирани (ако има влияние). Предполагам, виновна за това е температурата - в помещението през лятото стигаше до 32 гр. :shock:
Въпросът ми е по скоро реторичен. Може ли да се очаква подобрение или не? Т.е. ако ги преместя на място с по ниски температури (не че имам къде), дали ще помогне?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 08:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Малко извън темата за бутилирането - оставих 60 литра вино да си отлежават без да са бутилирани и някъде от края на март не го бях опитвал. Миналия месец викам да видя какво е станало и горе-долу останах с твоите впечатления. Хубавия плодов аромат беше изчезнал напълно. Промяна в цвета не видях, но хубавия аромат го нямаше и ме хвана малко яд че не си го пихме, а го оставих. Виното е правено със Zymaflore RX60 и се чудя дали тези дрожди не правят аромати които са хубави в началото и после преминават в други вещества ама знам ли ... На сайта на Фланкер пише това:
Насоки за приложение
Дрожди за млади плодови, подправкови вина
За червени вина със силно ароматен, чист, балансиран и закръглен профил
За вина предназначени за ранна консумация
Много голямо продуциране на аромати – пресни стафиди и плодове

И може би си е точно така, само дето не вярвах че ароматите ще изчезнат, а си мислех че ще се развият.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 09:42 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Колега VSD,
ако си оставил виното за 6 месеца без да го погледнеш (сулфитиране, температура....) е нормално виното да си претъпи трансформацията. Запазването на ароматите е възможно, но с малко грижи ;).

Stanila,
имаше едно изследване за влиянието на аскорбиновата киселина върху виното. В това изследване бяха направени и тестове на тапи. Итересното е че най-лоши резултати се получават при силиконовите тапи, след което са агломератите. следват twintop и различни качества на корка... Разбира се винтовата капачка е безкомпромисна - и мой фаворит, но за домашни условия е неприложима :(. За съжаление хората не обръщат голямо внимание, но бъчвата и тапата са две неща които съвсем спокойно могат да прецакат и най-хубавото вино. Разбира се, тапите може да са си били наред, но примерно затапвачката да е прецакала тапата - виж дали има някакви белези по нея. Наличитео на газ във виното обаче е нещо което ме навежда на мисълта че може да има и някакви други процеси които да са повлияли на загубата на аромата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Виното е било на около 16-17 градуса горе-долу постоянна температура. А не съм го гледал нарочно, защото всяко отваряне на капака води до достъп с кислород, то и да го гледам и да не го гледам, едва ли може да се коригира нещо свързано с аромата, най-много да стане по зле от непрекъснато отваряне, бърникане и вкарване на бацили. Сулфитирано е само в началото, но защо мислиш че това е проблема. Също каква е връзката между температурата и аромата. Станила, твоете вино на каква температура си го държал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 18:49 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
"оставих 60 литра вино да си отлежават без да са бутилирани и някъде от края на март не го бях опитвал"-все едно 5 месеца да не се грижиш за колата.Или жената :P

"температурата - в помещението през лятото стигаше до 32 гр"- това не е истина, нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
vinoirakia написа:
"температурата - в помещението през лятото стигаше до 32 гр"- това не е истина, нали?

За съжаление е точно така. :datz: Но със сигурност не е било умишлено. Впрочем, за първи път е толкова топло. До сега да е стигало до 25-26º. Не, че са малко, но друго място нямам.
Чудя се, дали не направих грешка, като бях оставил включен вентилатор, който ползвам през зимата, за да не смърди на джибри на етажа. По принцип изкарва въздух навън през един отдушник, като единствено тегли от процепите в вратата, защото всичко останало съм изолирал. Може би, ако беше спрян, нямаше да има такова движение на топъл въздух. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тествай го като престои в хладилника дали няма да се пооправи. А за догодина, живот и здраве, стягай се в кръста и си вземи охладител за вино, щом нямаш хладно мазе (не живееш в България, нали) :thumbs1:
http://www.appliancist.com/wine-refrige ... a-moda.jpg
http://interior.bg/bg/eshop/productinfo/34/8927/
На този цената не му гледай :lol: само темп. диапазон. Ето и втора ръка http://obiavi.data.bg/single/446406/%D0 ... BE-samsung


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
stanilabg написа:
vinoirakia написа:
"температурата - в помещението през лятото стигаше до 32 гр"- това не е истина, нали?

За съжаление е точно така. :datz: Но със сигурност не е било умишлено. Впрочем, за първи път е толкова топло. До сега да е стигало до 25-26º. Не, че са малко, но друго място нямам.
Чудя се, дали не направих грешка, като бях оставил включен вентилатор, който ползвам през зимата, за да не смърди на джибри на етажа. По принцип изкарва въздух навън през един отдушник, като единствено тегли от процепите в вратата, защото всичко останало съм изолирал. Може би, ако беше спрян, нямаше да има такова движение на топъл въздух. :nixweiss:

Не му се коси толкова..винаги може да мине през казана..друг е въпроса,ако хвърлиш 1000$ за 100кг и го прецакаш :) използването на охладителите за вино(според мен)е оправдано,когато се стремиш към дълъг период отлежаване....от днес до утре не виждам смисъла..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 08:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
vinoirakia написа:
"оставих 60 литра вино да си отлежават без да са бутилирани и някъде от края на март не го бях опитвал"-все едно 5 месеца да не се грижиш за колата.Или жената :P

То хубаво се критикува, няма лошо в това, ама дайте и другата част от критиката, напишете каква е формата под която трябва да се грижа. Какво е трябвало да правя през това време и кое според вас е довело до загубата на аромата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 08:15 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
VSD, серния трябва да се държи между 30 и 35. това предполага веднъж месечно (разбира се в зависимост от температурата) да се досулфитира с малки дози. така решаваш проблема със загубата на аромата и най-вече с микробиологията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима