Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
За съжаление няма как да го измерим в домашни условия. На 100 литра по колко гарама КМБС трябва да се сложи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
бай Танас написа:
А за догодина, живот и здраве, стягай се в кръста и си вземи охладител за вино, щом нямаш хладно мазе (не живееш в България, нали) :thumbs1:

Бай Танасе, няма да повярваш, ама точно за това си говорихме преди два дни с един много добър познат (не мога да кажа приятел), който има фирма за охладителна техника. Предлага ми на половин цена (за съжаление го няма в сайта) климатик (не знам дали така се води) за винарски изби - цена 1300€ :o . Дори ми го дава на изплащане, без лихви. На жената като й казах се хвана за главата. :motz: То вика, по-добре да си го купувам от магазина (виното). Това първо.
Второ. В същото помещение държа и бидона, в който си правя виното. От една страна добре - ще мога да си правя мацерация (климатика поддържа от 4 до 16º), но от друга, ще подложа и бутилираното вино на различни температури, пък дори и да са по подходящи от споменатите 32º.
Трето. Помещението е 1,5 х 3 м. Климатика е подобен на тези, които са само с вътрешно тяло т.е., доста обемист. С две думи, няма къде да го сложа. Може би добро решение е вратата с вграден климатик. Ама цената..... :o Пък и ще бие на очи (новата врата), което ще е ясен знак за крадци и т.н.

Може би всичко това звучи като оправдание, но наистина не мога да си го позволя (дори и да живея извън БГ).

Naskohondata1 написа:
Не му се коси толкова..винаги може да мине през казана.

Наско, чак толкова лошо не е. :) Просто се подразних от това, че човек прави всичко възможно да направи хубаво вино, и после заради детинска грешка, цялата работа се прецаква. :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 12:05 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
stanila, не се коси - нали затова е форума: да се споделя и да се избягват грешките.... никой не се е родил научен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 23:02 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
vsd написа:
vinoirakia написа:
"оставих 60 литра вино да си отлежават без да са бутилирани и някъде от края на март не го бях опитвал"-все едно 5 месеца да не се грижиш за колата.Или жената :P

То хубаво се критикува, няма лошо в това, ама дайте и другата част от критиката, напишете каква е формата под която трябва да се грижа. Какво е трябвало да правя през това време и кое според вас е довело до загубата на аромата.

Стил...

Според мен малко повече си се притеснил...резките плодови аромати не можеш да търсиш в 1 годишно вино...за газировката е ясно как да се избегне проблема..но аромата не се е загубил,той просто се е променил...а с времето ще стане и по-отчетлив-освен ако не възникнат някакви странични проблеми..
Аз също съм имал едни такива почесвания по врата-Какво стана сяяя,беше толкова ароматно, а сега ???
След 2 години това същото "вече безлично "вино има аромати ,които са далеч по балансирани и не така агресивни както в началото ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:51 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Да ви кажа извода от юнското бутилиране.
В Дружба стъкларските заводи нямаха от евтините бели литрови бутилки и си купих тъмни 0.75 за вино.
Сега разликата е огромна, без утайка и никаква газировка в тъмните бутилки.
Може и причината да е в по-дългото отлежаване на единия барик/юни сравнено с първия/март, а може и начина на пълнене да е изиграл положителна роля. :roll:
Но и двете бурета бяха откалявани последно декември 2012.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: riMiZark и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима