Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 00:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
kostakurta написа:
Това води до висок градус , ама не толково до "добро" вино.


Опитай една Нимбус Сира Премиум 2009 ....тя е с 14%...пък ...
То модата върви на приливи и отливи...една години се котират вина с по-висок алк градус друга с по-нисък...Америка и тя много диктува течения...с нисък градус..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 04:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Америка и тя много диктува течения...с нисък градус..


Това го правят целенасочено,за да им вървят евтините вина....качествените вина с над 14% алкохолно съдържание...цените почват от 50$ нагоре :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Здравейте на всички!

След като миналата година направих чудесно вино, основно с четене по интернет и най-вече тук, но и с много любов и късмет - сега естественото развитие бе да повторя и затвърдя наученото.

Миналата година доста обикалях из района между Костенец и Пазарджик докато си намеря читаво грозде, и даже се бях отказал но случайно по пътя към магистралата минах през Памидово и пак случайно попаднах на човек чийто комшия ми продаде последните си 100 гк. мерло и каберне. Историята е дълга и може би поучителна но не е сега момента :)

Избрах това пред ходенето по борси около София хем заради многото негативни коментари около тях, пък и за да видя и как стоят нещата.

Тази година се чудя дали пак да обикалям и да разчитам на късмет или да проверя първо какво мога да си купя по-наблизо, и евентуално да си спестя една разходка пък дори и да смеля гроздето още на място.

Гледам редовно темата и наближават повичните дни но не можах да си набележе къде около София мога да проверя за грозде, затова искам да попитам кой от къде мисли да взема, и да реша дали можем да се комбинираме или просто да отида и аз.

За сега си мисля че търся основно Мерло, може и малко Каберне, но пък може и нещо друго да ми хрумне.
Количествата са 250 или 350 килограма, още не е решено финално.

Някой има ли добри предложения или координати - къде да проверя? Мисля в Събота да е деня за пазаруване, мисля и да си намеря ремарке и директно да се закарам с бидоните, с надеждата че може да намеря и човек с мелачка.

Благодаря предварително, и спорна година на всички мераклии! :)

--Митака


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 12:10 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Аз утре мисля да отскоча до с.Брестовица за Мерло - цена 0.60 лв., твърдят че е със захарност 26.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Явно това си е района, и там имам идеи къде да обикалям но просто се чудех дали не е излишно да дам едни 80-100 лева за път и да губя време, ако наблизо из София има също от къде да се купи, пък и макар на 70-80 стотинки и/или с 10-15-20% да ме метнат :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 13:30 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Мерло на 80 ст. има на изхода на Люлин към филиповци, но продавачите хич не ми вдъхват доверие. Обяви за Мерло на 60 ст. има много в интернет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2013, 20:19
Мнения: 3
Местожителство: Варна
Здравейте. Някой има ли информация за захарността на мерлото, предлагано по борсите във Варна? Минала година се подведох по приказките за рекордна захарност и купих мерло по това време, та ми се наложи да добавям захар.
Ако евентуално можете да ме насочите къде около Варна мога да купя мерло, избягвайки борсите, ще бъде още по-добре.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
laren написа:
Здравейте. Някой има ли информация за захарността на мерлото, предлагано по борсите във Варна? Минала година се подведох по приказките за рекордна захарност и купих мерло по това време, та ми се наложи да добавям захар.
Ако евентуално можете да ме насочите къде около Варна мога да купя мерло, избягвайки борсите, ще бъде още по-добре.
Благодаря предварително.


Вчера купих 100кг мерло и 100кг каберне от търговците пред зеленчукова Борса - захарност на двете заедно 26%, мерлото беше страхотно - здрави плътни чепки по 0,80лв (на повечето места го продаваха по 0,75лв), каберне имаше само на две места по 0,75лв!
Гроздето е смачкано, сулфитирано и захранено с дрожди! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Люлин - мерло и каберне 80 ст. За количество над 200 кг цената е 75 ст. Захарност 25-26. На разклона за Банкя е 75 ст. Любопитно ми е колко ни цакат в кантара?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Аз вчера взех от едни младежи по пътя за мездра след Илиянци, малко преди околовръстното. Имаше на няколко места, едното което най-много ми хареса свърши под носа ми и отидох на следващото. Цена 80 ст - и мерло и каберне.

Поръчах 180 кила (100 мерло/80 каберне), в движение ме питаха дали още една щайга да сложат и в крайна сметка платих 155 лева. Разпределих го в различни бидони по малко че да го пренеса по-лесно. Като го занесох и го събрах в единия 100-литров и един 60-литров бидон, с по една педя до капака ми изглежда като максимум 140 литра. Чудя се защо така, като гледах че машината с която го мелиха на място махаше само чепки и бяха почти сухи, не вярвам от тях да е дало много разлика.

Друго което ми прави впечатление е че има доста повече гъста маса и по-малко сок от миналата година когато си бях взел гроздето от един дядо в Памидово, пак същите сортове но го мелих с дрелка вкъщи. Със сигурност има разлика и съм го разбил по-добре но се чудя до колко е нормално да е съотнощението сок/гъсто ?

И последно - със захаромера на смелено, сулфатизирано и престояло една нощ ми показа 22 градуса, а вчера мерих и с рефрактометър и беше доста по-добре. Ортака който взе заедно с мен го премери още вчера като го сипа в бидоните и каза че е 25. Чудя се дали след преседяването нещо се е разредило или.. друго грозде съм уцелил в бързината.

И те така те, сега бъркам дрождите и ще го изстрелвам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2013, 20:19
Мнения: 3
Местожителство: Варна
Днес купих грозде пред борсата във Варна. Марело и каберне горе-долу 60/40. Цена на мерлото 80ст., а кабернето по 75ст. Средната захарност след смилането 23 :cry: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
laren написа:
Днес купих грозде пред борсата във Варна. Марело и каберне горе-долу 60/40. Цена на мерлото 80ст., а кабернето по 75ст. Средната захарност след смилането 23 :cry: .


Добре де . . . и аз от там го взех - средно 26%, с какво го мериш?
Хвърляй го тоз уред и си вземи някой дето мери повече! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
София,Кооперативния пазар в Люлин(зад пощата),мерло и каберне(80ст.) по равно след смилане и омешване-брикс 24,96.Взех проби от Широка мелнишка и Мелник 55,но май е рано за тях,защото са доста слаби(под 20).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
Колеги,

Тази година явно ме излъгаха по-малко в килограмите и съдът ми се препълни.
Източих около 20 литра сок в една туба - мога ли да го върна обратно при основния материал в края на бурната ферментация ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Здравейте,вчера купих от зеленчуковата борса във Варна 140кг. мерло и 100кг. каберне.Подкрепям колегата laren,захарност 23% :x ,кабернето иска още да зрее.Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима