Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Два пъти я обикалях тая борса във Варна през последните 2 седмици съвсем случайно и от чиста куртоазия поопитвах това което се продава - повечето продавачи нямат хабер какво продават, често стоката им от ден на ден е различна така че няма какво да се учувате. Аз лично не харесах нито едно мерло или каберне, единствено на едно място ми направи прекрасно впечатление един младеж с Мускат о`тонел и Тамянка - прекрасно узрели, здрави зърна, плътни чепки и той си гарантираше че са 21-22 промила, което го вярвам. За останалото... На едно място попитах какво е кабернето - фран или совиньон - продавача ми каза - не знам, вънка е мерлото, вътре е кабернето, ама само това знам , че вътре е каберне, какво ме питаш не мога да те разбера...
И после като се сетих че един мой освен че си продава гроздето го и разнася ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Днес ходихме на борсата в Дружба да видим как са цените. Каберне, мерло и мавруд почти нямаше над 60 ст. 1-2 само ни казаха 65 ст, всички дурги го даваха по 60. Шефката беше по-скъпа, бялото също (около 80 за бялото). Направи ми впечатление че мавруда, мелото и кабернето бяха абсолютно 1 към 1 на вид, не знам дали трябва да е така, но ако ми кажат че ми продават мерло вместо каберне, не виждам как ще видя разликата. Всички викат че захарността е 25, но на вкус определено не е супер сладко. На вид горздето изглежда изстрадало и е доста дребно. От грозде нищо не разбирам, ама като цяло някак си не ми вдъхват доверие нещата. Май ще ходя към Пазарджик да търся. Цената е ниска, ама за качеството не знам.
Някой ако е ходил тези дни и разбира, моля да сподели мнение.
До кога можем да разчитаме да си купим хубаво грозде. От чакане да не пропуснем момента?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 09:48 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
До средата на октомври, че и по нататък.
Пазарджик имат грозде...тази година от там дойде моето и съм доволен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 09:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
мискет червен 20% бял 18% каберне 25% продавах но 0,50 0,55 ст . трудно върви на 60 . това е по ямболския край


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
..през ден съм на борсата на дружба последните дни обаче дори и не проверявам цената защото качеството е под всякаква критика. Миналата седмица цената мерло/каберне беше 0.80ст. гроздето едро колкото касис, както колегата по горе е казал видимо никаква разлика между мавруд, мерло и каберне. Като знам миналата година какво грозде взех просто... надявам се мойте хора да не се изложат и тази година. Готов съм пак да го платя на 1 лв. стига да е същото качество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 08:29 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
та за Варна, зеленчуковата борса ...

Снощи аверче ме помоли да прескочим, да поогледаме, да попремерим захарност. Той вече се бе насочил към продавач - изрусената дама на ъгъла.
Поогледахме, поприказвахме (мерлото и беше около 26, кабернето беше недоузряло около 23, памид 20), стигна се до пазарлък, приказки за кантари ...
Та дамата чистосърдечно си каза, че ако искаме реално тегло - 10 ст. отгоре. А мерлото и кабернето бяха на 75ст. Иначе кантара и работел на 1.1, всички били така. Тя други години била в София, знаете ли там за какво става въпрос - 1.4-1.5.
Не се стигна до сделка.
На останалите места имаше основно недоузряло мерло от Бяла, на едно място що-годе добро каберне - 24 Brix / 75ст (на фона на останалото, не че е прекрасно).
Докараха някакъв дребен мавруд (не беше евмолпия) - единия бус беше 22, другия 24.

Та всичко това го пиша за да се внимава много с кантарите.
Определено не всички лъжат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Тия дни по варнеско вали дъжд. Днес преди обяд се прибирах от Бургас и гледам в масивите около Бяла в дъжда се бере грозде. Чувал съм, че при дъжд захарността на гроздето спада. Какво ще ни докарат от там на пазара във Варна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 14:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
Каквото докараха и преди дъжда - недоузряло мерло 21-22 Brix.

Аз взех малко мерло от семейство леко мургави продавачи (не мога да кажа роми или с турски произход), намиращи се на територията на сервиза. За зеленчуковата борса иде реч. Направихме си лафа, претеглих се на кантара - от стария тип, беше точен. Гроздето е дребичко, в някои от касетките имаше доста листа, 26 Brix, pH 3,2 тук-там малко стафидирало, без изгнили и мухлясали зърна. Имаха и каберне с подобни показатели. Това бе вчера, събота, цена 70ст/кг.

ПС. Във връзка с поста ми в една труга тема - 135 кг грозде - 5,72 кг чепки, листа и др. отпадъци (4,2%)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 15:48 
Offline

Регистриран на: 29 Сеп 2013, 15:36
Мнения: 1
Здравейте, колеги
Ние обрахме белите сортове отдавна (Мускат и Шардоне) и приключихме с Мерлото и Сирата. Това регион Хасково.
Остана само Пeти Вердо което преди 5 дни беше 24.2 захари, 3.2Ph i 6.5 киселини.
Явно при нас гроздето стана доста по-рано тази година.
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
krasy7 написа:
Аз взех малко мерло от семейство леко мургави продавачи (не мога да кажа роми или с турски произход), намиращи се на територията на сервиза. За зеленчуковата борса иде реч. Направихме си лафа, претеглих се на кантара - от стария тип, беше точен. Гроздето е дребичко, в някои от касетките имаше доста листа, 26 Brix, pH 3,2 тук-там малко стафидирало, без изгнили и мухлясали зърна. Имаха и каберне с подобни показатели. Това бе вчера, събота, цена 70ст/кг.


Също вчера взех от борсата и аз не знам какво!? :D Имаше два надписа на едно и също грозде-Каберне Фран и Мерло-0,70 и 0,75лв.Касетките бяха омешани,отгоре имаше хубави зелени чепки стегнати с плътни зърна,под тях другите чепки по-рехави самата чепка не беше зелена ,а като изгоряла.
Както и да е, нямаше изгнило.Захаромера показа около 25/26.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
В крайна сметка, си купих от Казичене мерло, каберне и ркцители по 65 ст. Човека беше много точен и поне не изглежда прекупвач като тези от борсата. Гроздето е доста по-едро от това на борсата в Дружба. Мерлото и кабернето е с плътност 1,12 при 19 и 18 градуса. Тия дни ще премеря захаромера да видя дали е точен горе долу, че така захарността излиза над 27.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
за седмица и малко откакто се развали времето имате ли представа, хората, които се занимавате с лозарство, колко ще падне захарността и колко ще се влоши качеството на гроздето?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 12:02 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
До колкото съм запознат захарността пада когато вали дъжд, затова трябва да се изчакат 3-4 сухи и ако може 1-2 от тях да са и слънчеви и захарността се възстановява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
3-4 сухи дни но и да е слънчево поне, айде да не е горещо. Освен това този съвет е валиден за стандартен валеж до 40-50 литра на кв.метър, а на много места падна над 120 литра, след което продължава да е облачно. Големият проблем в тоя случай е напукването на зърната, при по-ципести сортове които не са узрели максимално сигурно няма да е проблем, но за тези които са били в технологична зрялост преди дъждовете е проблем....
Ако е за успокояване - рандемана поне ще бъде по-висок, защото гроздето ще е по-чорбесто...
Има и по-опитни с различни сортове - те да кажат. Моите наблюдения върху Димят показват че тези условия няма да са му голям проблем, но за популярните червени сортове поне в съседните лозя виждам проблеми...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Много неприятно времето се оправя и в понеделник живот и здраве отивам дано да успея да си подбера грозде. Исках да изчакам хубаво да узрее .... тя каква стана.. иначе чорбестото грозде не ме успокоява не искам рандеман искам плътност и висок алкохол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима