Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Не се притеснявай. Току що един приятел ми се обади че е взел от същия район(Пазарджишко) мерло на 27,5 , и се чуди какво да прави , за да му смъкне захарноста- вода ли да слага, или някакъв недозрял " отел", който има на стартозаветна асма от дядо си.Много му е ясно ако ръгне отела при мерлото каква какафония ще стане, ама и с вода не си е работа.Аз ,какво да му кажа - рекох му абе да не си объркал нещо с меренето, че много ми се вижда.Само дето не ми тегли една...Каза, че три пъти го е мерил( има точен захаромер с термометър) и че за пръв път вижда такава голяма захарност.Така,че ти си лесен, ама аз какво да го посъветвам не знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ей това е супер новина ще спя малко по спокойноо два дни дано всичко да като на твоя приятел.

Между другото захарността му едва ли е толкова ама и дори да е толкова за разреждането ми се струва сложна работа, макарче в нашия винпром правят от 100 литра гроздов сок 1000 литра вино ако искаш да поразпитам :megagrin: и особено това с водата........ със сигурност ще е по добре да смеси два вида грозде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Колега, може да му се доверя напълно. Не е вчерашен.Пил съм му и виното, и ракията.Ако видиш какъв казан има , 250 литра с капак "попска шапка", ама шапката е по висока от казана, ум ще ти зайде.Даже е изографисано името на майстора и годината на производство- 1934.Казваш да смеси с друг вид грозде- то това е най логично , ама няма от къде и кога. Това което има е"отел". Абе щом ми се обажда за "жокер" явно го е закъсал.Иначе в ракиджилъка и винарството горе долу сме на едо ниво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Не подлагам нищо на съмнение освен масовите захаромери. Било едиколко си колко си и после като го занеса в лабораторията 24 ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Колега, нямам амбиции да се правя на даскал. Тука вече отдавна има един.Но да знаеш, че това е единствения "уред", който е признат при приемането на гроздето(относно захарност).Всякакви други методи може и да са по бързи, или по лесни, но меродавно е това.Това го знам от една баба , бивша лаборантка, ама може и да греша.Между другото там са имали и рефрактомер- верно тежал е 25 кила, но е бил по точен от тия джобните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Абе важното е, че му е хуабво гроздето на човека, а тия захаромери за по 30 лв нищо не става от тях три захаромера мерят една мъст по различен начин и накрая лабораторията ги удря в земята и трите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Важното е гроздето да е читаво.Народа е казал "добър кон и под скъсан чул се познава". Има много по добри за около 40 лева.Ама ако няма добро грозде, няма какво да мериш с тях. Айде да понаглеждам казанЯ, че потече.Има и едни за по шест лева заедно с мерителен цилиндър и поставка.За парите си мерят чудесно.Дълги са 20 сантиметра.Всичко е от стъкло.То захарноста е лесна за мерене. Мисли за общата киселинност. И там не е сложно, но не виждам напредък в тази посока на форума.Тази година е ясно че захарност дал Господ, но това е за сметка на киселините.А това е "мерудията" на виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
kostakurta написа:
Има и едни за по шест лева заедно с мерителен цилиндър и поставка.За парите си мерят чудесно.Дълги са 20 сантиметра.

И аз имам такъв голям захаромер,също и малък,дават разлика 2 деления (малкия показва повече).Казаха ми ,че тези дългите са по-точни,защото имали повече деления.А захарност се мери при температура на ширата 20гр.Много не го спазват това,но ако и там покаже напр. 2 деления отгоре...ето ти от 23 зах. станала 27 :D Пък и да е 27 какво се плашите,дрожди,които разграждат до 16% алк. и ще стане чудно,здраво винце (високо алкохолните вина са по-издържливи на болести...цветясване и т.н.)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Сега, за някой 40 лева са много, за някой не са нищо.В интерес на истината тези които са признати от метрологичния контрол, струват минимум 120 кинта. Ама ние не сме данъчни служители.И най евтиния прибор може да се сравни с еталонен , и за 6 лева да ви върши работа.Как става това може да обясни колегата "atz".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 10:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
всеки одобрен уред може да бъде метрологично осигурен и калибриран ето тук:
http://www.bim.government.bg/index.xsp? ... 940023CB8C

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
всеки одобрен уред може да бъде метрологично осигурен и калибриран ето тук:
http://www.bim.government.bg/index.xsp? ... 940023CB8C

Само да добавя че във всеки град има подразделение;
http://www.bim.government.bg/index.xsp? ... p=pleven#m

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 10:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
така е ...но не за всякакъв вид уреди,апаратура...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 02:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
В четвъртък когато си купувах гроздето за ракия, във Варна на борсата поне на две места се продаваше асеновградски мавруд. Колко мавруд се отглежда в България, че достигна и до пазара във Варна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима