Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
От Сандански надолу - Дамяница, Левуново явно са започнали да берат Мерлото, колегата който ме снабдява мен каза, че по 80ст. го продават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 22:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Оо ще паднат всички поне на 70ст най-малко...Да не говорим, че за мерлото е прекалено ранона този етап захарност повече от 20-22% е чист късмет.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
На наше село е пълно с отелче. Днес прескочих и реших да взема и рефрактометърчето. Към момента показва 21% брикс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Адаш, да си жив и здрав, дето ми вкара мухата :respekt:. Ако някой ми беше казал, нямаше да повярвам че е възможно бяло грозде да достигне такава сладост. А какъв аромат :o Добра година, добра реколта, да благодарим на Дионисий :gott:. Та, Тамянката 27°Bx (плътност 1110 при малко над 26°C) И това за общия харман :cooler:
И най-важното, нещата вече са под контрол. Самотокът е коригиран до 24% захар и вече се бистри със СК и бентонит. Останалият материал за ракията е допълнен със захарен сироп (захарта е тествана) градиран и сулфитиран. След минути ще бъде заквасен. Стартерът е предварително подготвен и вече ври яко. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 22:38 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Намалил си захарноста на 24%?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да, ilu6a, за съжаление. Жената не може да го пие с много алкохол. Миналата година мерлото беше с такава захарност и го разрежда. Помоли ме да е малко по-слабичко. Май не трябваше да я слушам :wallbash: Тежка дилема - яко вино или доволна жена? Мисля, че и на 24% ще стане добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 23:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
За съпругите всичко и винаги.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Аз също подкрепям разреждането. Миналата година кабернето ми беше 27%+, писах във форума, но ми казаха - сакън Господ ще те накаже и аз го оставих така. Сега съжалявам. Резултатът е, че като пия две чаши и отивам да си легна :D . А да не говорим, че в твоя случай става дума за бяло вино.
Ако е живот и здраве утре ще ходя за Карловски мискет - цена 60 ст.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 13:18 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Да знаете за Варна хубаво бяло грозде? Защото имам димят 50-100 кила (още не е узряло) но до никъде няма да стигне. Мускат, мискет, тамянка, димят или друго бяло грозде.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
lub40 написа:
Аз също подкрепям разреждането. Миналата година кабернето ми беше 27%+, писах във форума, но ми казаха - сакън Господ ще те накаже и аз го оставих така. Сега съжалявам. Резултатът е, че като пия две чаши и отивам да си легна :D . А да не говорим, че в твоя случай става дума за бяло вино.
Ако е живот и здраве утре ще ходя за Карловски мискет - цена 60 ст.

Колега къде го тоз мискет толкова рано, около Пловдив ли е някъде?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2013, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
За мискета - да в Пловдивския край, Средногорието към Брезник. Днес го взех, закарах, обработих и вече имам полвин тон мъст разпределено в съдове да се настойва. Борба с понижаването на температурата на мъстта. :D
Гроздето е хубаво, здраво, няма загнивания, на вкус е сладко и ароматно. Набързо му премерих плътността, но ако не греша /утре пак ще проверя като отида/ е ок.20,4 bx. Може би за този сорт не е характерно висока захарност - не съм специалист и не мога да кажа. Чудя се дали да не го подсиля малко.
Само дето нещо не се разбрахе с Фланкер и не можах да си доставя ензими, та тази година ще минем без ензими, пък да видим какво ще стане. :o
В района шардонето още миналата седмица преключи.
Хайде не се ослушвайте, време е за действие :megagrin: :megagrin: :megagrin:

Изображение
Един препълнен ферментационен съд с ок.350 кг. гроздова каша, реколта 2013г.

https://lh4.googleusercontent.com/-sXfnOIFZON4/UiecEqlwI5I/AAAAAAAAAMA/h-g67Wqckkw/w960-h541-no/1238086_676977162315177_514318491_n.jpg
Помощници мият след свещенодействието наречено ронкане...

Успех на всички с новата реколта, аз вече чакам червените сортове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 00:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Практичен съд. Къде се продават? Не е ли много препълнен, да не хукне шапката, особено ако няма да е потопена? Гледам една пролука под вратата, да не го натиснат винарките. Да, мискета май не вдига много захар. Според мен не е лошо да го подсилиш до 22-23. И без ензими ще стане перфектно пивко винце :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 06:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
ilu6a написа:
Оо ще паднат всички поне на 70ст най-малко...Да не говорим, че за мерлото е прекалено ранона този етап захарност повече от 20-22% е чист късмет.


И аз мисля, че ще паднат. За захарността не съм съгласен, долу е много топло и става доста по-рано, миналата година съм го купувал на 28.08!! 26 захарност. Цените там са били винаги по-високи от борсата в Дружба, от където честно казано не ми се пазарува защото яко мамят. Тази година си купих мерло от моя колега от Сандански 25-26 захарност на 0,80ст.
Успех на всички с производството! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 10:40 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Съдовете са удобни и ползвам 2 години .


Последна промяна mineff на 05 Сеп 2013, 14:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мерси, mineff! Аз действам с неръждаеми и с подвижен перфориран капак за потопена шапка. Но са скъпи. И малко дълбочки идват за изгребване на джибрата. Направи ми впечатление, че тези са по-плитки и много удобни за бурна ферментация. За цената си са супер. И като свършиш работа лесно почистваш и си ги редиш един в друг. Само се чудя как става потопената шапка, нали са конични и диаметърът ще е различен според количеството. Дали по Европа още ползват открита шапка :?
п.п. Червените май са по-подходящи за потопена шапка.
Успех на всички :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима