Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
От моя скромен опит мога да кажа, че ако бъркаш всеки ден, няма проблем с шапката, стига да си сулфитирал правилно и да ти е здраво гроздето. Така или иначе на мъстта й трябва кислород. Всичко това е валидно, ако точиш самотока след 5-6 дни и ако имаш нормална температура на околната среда - 21-22 С. Поне аз не съм имал до сега проблем с вкисването. За този съд - 300 л. не се предлагат капаци, има само за 500 л, но аз съм си направил от брезент - все пак винарките не са ми първи приятелки :megagrin: .
Може би е най-доброто решение за бурна ферментация, но задължително трябва да се вземе комплект с крана и дренажна решетка - много добри са, голям цолаж и никакво запушване. Окакто ги имам се родих - това не е реклама, както виждаш даже се въздържах да пиша във форума кой е вносителя, защото не знам дали е позволено от правилата на сайта, само на лс :2thumbs: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 14:45 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Много са удобни 1000 литра има височина 90 см .
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ето, че става и с потопена. Ама защо махна линка? Форумът е пълен с полезни линкове, те винарските магазини се знаят, слагам го наново http://vinar.bg/index.php?page=main&id= ... &sparid=11 И за ракия са чудни, нали сега е сезона.
lub40, Така е, при ежедневно обслужване няма проблеми и с открита шапка. Струва ми се, че потопената носи ползи. Пак можеш да си претакаш за внасяне на кислород, но можеш и да не претакаш, когато прецениш, че ферментацията е достатъчно бурна. Идва един момент, в който е по-добре дрождите повече да работят, по-малко да се размножават :). А с откритата, щеш, не щеш бъркаш, обливаш да не прегрява и да не пресъхва. По-добра екстракция има при потопената, запазване на аромати и т.н.
Трудно е да се определи края на бурната ферментация по време (5 дни, 6 дни). Старите винари дебнат цвета и някои други фактори. Нещата се променят с часове. Аз напоследък пробвам с плътността. Добри резулти ми се получават при плътност около 1.001 . 1.002 при 22-23°C. (Май с рефрактометър ще е по-добре) Целта е да остане малко захарчица и за тихата ферментация. Все още не съм сигурен колко е най-добре. Една година изпуснах захарността до 0 и останах без тиха ферментация. И температурата е много важна. По време на тихата ферментация температурата започва да пада. Ако има нужда, подгрявам, за да не си помислят дрождите, че е дошло време за сън :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 23:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Щом захарността е била 0 значи е протекла и тихата ферментация...друг е въпроса за ЯМКФ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ама как за 6-7 дни :nixweiss: М/у другото, тогава и един технолог каза, че има случаи, когато тихата ферментация протича заедно с бурната :o


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 13:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Бай Танасе, за потопяемата шапка съм съгласен, елиминираш рискове, които може да доведат до проблеми. Хареса ми идеята на колегата, добре го е направил.
По въпроса с тихата ферментация, ако говорим за червените вина /това в съда е мъст за бяло вино и затова е до горе - вече го отточих/ аз за себе си съм си решил вече да не оставям да падне плътността до 1.000, защото миналата година не остана нищо за ЯМКФ и язък за парите за бактериите /бая са скъпички/. И аз подкрепям бай Танас да се източи виното преди плътността да стигне нулата. Така хем ще има "видима" тиха ферментация, хем ще може да говорим за ЯМКФ, ако засееш или ти се получи :nixweiss: .
Не занам дали ви се е случвало, но аз съм имал случаи плътномера да показва 1.000, а в същото време да усещам сладка жилка във виното. През зимата не можах да активирам ново "събуждане" на тихата ферментация, но на другата пролет засях с дрожди за трудна ферментация и като заработи това ти вино, един месец бълбука, все едно сега го слагаш за първи път. Нищо не разбрах, какво се е случило - съмнявах се в плътномера, но си е верен.
Та такива ми ти работи, червения мискет вече е засят успешно. Само дето то държах 24 часа за марециария и малко стана леко розова мъстта, но ще се борим по-нататък с нея. Хем бях чел, че като се прави бяло грозде от чрвено вино трябва веднага да се източва, исках по плътно тяло. Ще видим дали ще има бяло вино или розе накрая :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
А, сега разбрах, взимам си думите назад (да не хукне шапката) Помислих, че искаш да правиш червено вино. Хубаво розе ще стане :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 19:51 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
бай Танас написа:
Ама как за 6-7 дни :nixweiss: М/у другото, тогава и един технолог каза, че има случаи, когато тихата ферментация протича заедно с бурната :o



Няма бурна , няма тиха ферментация. Това е много грешно тълкуване. Въпреки , че в учебниците така пишат

Има :
1. Алкохолна ферментация
2. Малолактична ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 19:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Горното кой го казва?
В учебниците пише:
Бурна
Тиха
ЯМКФ

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 20:06 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
ilu6a написа:
Горното кой го казва?
В учебниците пише:
Бурна
Тиха
ЯМКФ


Аз.
И не само аз

Ако ми обесниш разликата между бурна и тиха - ще ти помогна виното да ти стане на оцет тази година :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
То, вярно че човек се учи докато е жив, но не според мен, според проф. Маринов, като изключим лаг-фазата:
"Периодът на бурната ферментация се характеризира с най-голяма скорост на процеса, съпроводен с отделяне на обилно количество СОг и топлина и с интензивно ценообразуване на повърхността на ферментиращия материал. Този период съответствува на фазата на експоненционално нарастване на количеството дрожди и се характеризира с постоянна и максимална за конкретните условия скорост на нарастване на размножаването..."
"Периодът на тихата ферментация съответства на фазата на отрицателното ускорение на размножаването, когато концентрацията на активните дрождени клетки в средата намалява вследствие на отмирането им. В края на фазата дрождените клетки преустановяват размножаването поради пълното разграждане на захарите в средата, а мъртвите клетки лизират под действие на собствените ензими...."
п.п. Цитата е дословен, заедно с печатните грешки, например Ценообразуване :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 20:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
vinoirakia написа:
ilu6a написа:
Горното кой го казва?
В учебниците пише:
Бурна
Тиха
ЯМКФ


Аз.
И не само аз

Ако ми обесниш разликата между бурна и тиха - ще ти помогна виното да ти стане на оцет тази година :shock:

Нямам нужда конкретно от твоята помощ за каквото и да било,още по-малко за вино.
Като начало си помогни сам с правописа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 144
Местожителство: Горно Кирково
Ето я и моята реколта 2013(кайлъшки рубин,мавруд,сторгозия,рубин и сира)ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
Тия фотоси пораждат една благородна завист :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 23:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
От последни разговори с борсаджии става ясно ,че за гроздето по борсите в София ще има сериозни пречки при предлагането му.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима