Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
ika написа:
не знам защо моят ли е малко другите ли лъжат


Аз залагам на второто :D Интересна мода се очертава с това надлъгване за захарността. Както са тръгнали, скоро гроздовата мъст ще се реже с нож ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Утре отивам да си взема мерлото от Брестовица, казват, че е с 23,5% захарност, което звучи съвесем нормално. Дори леко се притеснявам, че едни масово берат мерло и кабарне в този край, а други ще започват гроздобера чак след 20-ти септември. Но аз имам ангажименти и ще рискувам сега, дано е достигнало нужната зрялост на плода. Цена 60 ст. - явно е твърда, защото питах на няколко места в района.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 15:07 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
за мен мерло по това време не се бера ,поне октомври да влезе ама то всичко така става последните години избързва се ,моето каберне обикновено го бера 5/10 октомври при 25/27 захарност


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Цитат:
ika
за мен мерло по това време не се бера ,поне октомври да влезе ама то всичко така става последните години избързва се ,моето каберне обикновено го бера 5/10 октомври при 25/27 захарност

За съжаление и аз така ги виждам нещата, дано Господ ми даде сполука да стане хубаво вино, пък то угодия няма :) :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
ika написа:
за мен мерло по това време не се бера ,поне октомври да влезе ама то всичко така става последните години избързва се ,моето каберне обикновено го бера 5/10 октомври при 25/27 захарност

Ееее, мерлото и кабернето при нас зреят по рано.
На 06.09. ходих до Хърсово и взех по 100 кг Мерло и Каберне Фран. Бяха със захарност 26% за мерлото и 24% за кабернето. Заредих ги, сложих дрожди, ферментацията тръгна и ще видя кога ще отточвам.
Ще го правя като на десния бряг на Жиронда...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
А, видяхте ли - 06.09! Чак се притесних, та се наложи да си сверявам ареометъра :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
То си е за притеснение. Нерде Хърсово, нерде където и да е - говорим за климат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
kostakurta написа:
То си е за притеснение. Нерде Хърсово, нерде където и да е - говорим за климат.

Така е. По принцип гроздето по южните склонове на Пирин узрява доста рано. Като се има предвид и че Каберне фран узрява две седмици преди другите му събратя това 06.09 си е направо точната дата... Малко се бях притеснил за мерлото, но то беше дори с по голяма захарност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
kostakurta написа:
То си е за притеснение. Нерде Хърсово, нерде където и да е - говорим за климат.

Не, не говорим за климат, а за по-ранно узряване на гроздето последните 2 години навсякъде. Иначе има райони с по-високи средногодишни температури и по-голям брой ясни дни през периода юни-септември, по-малко количество валежи за същия период и т.н., отколкото в Хърсово. Мързи ме да ги изброявам. И кое, собствено, е за притеснение?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ilu6a написа:
Чета захарности...и то няма думи...
Какъв е този памид,каква е тази наслада -то десертен сорт...максимум 20%...то мерло над 27%,а няма 15 септември ,Мискет на 24..
С две думи Памид на 26%(ако беше нямаше да се прави трапезно вино от него) просто няма...освен ако не е на стафиди,а той не и т.н и т.н....
При мен памида ще е 60ст ,захарноста предполагам ще е 20-21% на 14 септември.


Ми аз с очите съм видял показанието на джаджата пък ти ащо щеш вярвай. Не знам обаче дали може да се манипулира показанието де.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
А бе тази година нещо ''Фидел Кастро'' ни е дошъл на свиждане :lol: :lachtot:
Никополския мавруд е с захарност 25-26%, в средата на септември,това никога не е било... :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
В сряда обрах Памида , регион Варна, неполивно лозе. Изключителен добив, който отдавам на комбинация от фактори - смених резитбата, обработките тая година бяха на място - няма заплевяване, своевременно пръскане. От 500-600 кв.м лозе смачкания материал е 700 литра, т.е. по коефициентите трябва да е около 900 кг първоначалния добив, отделно към 100 кг за ядене сме отделили. Не съм виждал толкова много грозде. От корен памид или мискет отделях по 2 кофи(е от мискета по кофа-кофа и половина). Такива чепки на памида не бях виждал - повечето бяха по около 250-300 гр. , някои стигаха и повече. Дръжките бяха или вдървесинени или бяха почнали да изсъхват, семките една част са зелени една част са черни вече, пръчките бяха също поизсъхнали и потъмнели, част от листата също съхнат вече. На вкус приятно сладко, без киселини , червения мискет беше целия розов, мускат отонела беше приятно кехлибарен , а памида черен и въпреки това средната захарност е 17,5-18 (като коригираме с коеф. 0,3 за температура по таблица). Миналата година ми даде около 20 гр. обрано по същото време. Въпреки сушата лятото не беше толкова горещо като миналата година а и изключителния добив може би попречи на растението да доведе до добра зрелост плода.
Сега съм го подкарал - захар, сулфитиране, охлаждане, ензим, дрожди със стартер - засега поне едни приятни аромати се носят с една пухкава тъмнорозова пяна вече, а дано стане добро розе...
Разказа ми се играта и сигурно друг път няма да го кажа - дано другата година да е по-малко гроздето. Мислех да торя таз година, сега ме хвърли в размисъл защо да го правя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Вчера совиньон блан, 22%захарност, 0.70лв/кг, 50м след околовръстното посока за с.Марково(Пловдивско) . Гроздето е много запазено и чепките са доста едри.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Относно мерлото от Брестовица. Вече е в съдове за ферментиране. Захарност над 25 %. Гроздето е много хубаво, чепките са покафенели, няма още стафитизирано, аромат и сок чудесни. Въпреки съмненията ми относно прехвалените проценти захарност толкова рано през септември, се оказа, че не са измислици. Взех и малко каберене, което още може да се почака да се бере - не бе така узряло като мерлото. Аз заредих всичко, даже не ми стигат съдове, но да се изпусне такава хубава година, си е престъпление :megagrin:
Успех не всички във винарските начинания!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Здравейте колеги, много се радвам, че дойде време и като влезнах и зачетох във форума още повече се развълнувах.
Чета, че се очакват по-ниски цени тази година което е още по-хубаво.
А за реколтата спрямо миналата година по - добре или по-зле се очаква и няколко дни вали, което малко ме притеснява. Дали може да окаже лошо влияние?

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, Lukata, marinero_bg, Orel и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима