Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Тези дни бая в района на Мелник и околностите Мерлото е по 80 стотинки


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 22:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Днес приключих с памида,действително по-висок добив от миналата година но пък ципата му не беше така здрава...от реални 2,5 декара обрани 2300кг
В района на Асеновград захарност 20-21% и 55ст за килограм.
Мавруда в същото място беше на 24 % и не го брах-такова на мога да продавам,остана си в масива...Според мен избързахме с 7-10 дена...ама като са се юрнали всички да берат ,ако не си обереш мястото някой друг ще го стори...а и купувачи после не минават...сбъркана малко история...ама карай. :prost:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 07:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Във вторник пак го дават да вали след това ще има още някой друг ден валежи такива дъждове могат ли да окажат влияние на реколтата?

ПП
На мавруда какво му е на 24%?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
За Пловдивско, респ. Асеновградско ;) може и да се размине. И да превали, няма да е много. После - ту ясно, ту променлива облачност, почти без валежи чак до 24.09. http://pogoda.yandex.ru/plovdiv/details
За мавруда и на мен ми стана интересно. Дават, че го бива от 17 до 23%. http://ppk-korten.com/site/products Ама нали са 2 клона, или повече :nixweiss:. На ilu6a сигурно е от по-дребния със синьо-черно зърно, дето едно време чааак след сланата, даже като падне снега са го брали. ilu6a може да е решил да възроди традицията. Може и да е разгадал тайната рецепта на Чорбаджака за Станимашката малага, дето се прави от мавруд с над 28% захарност!
Иначе, нали знаете легендата за Мавруд юнак :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 18:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
За мавруд 24% захарност е ниска...освен това въобще не го зачитам като сорт,за това като го продавам поне трябва да не ме е срам-тоест да е около 26%...там е такова място ,че подобни стойности са нормални и хората го знаят!Клиентите не са безброй ,че да си позволя да разочаровам тези с които работя.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Странно, Вила Винифера имаха цяла колекция от мавруд, която много се хареса на всички - от бяло, розе, червено 2009 и 1999 и ледено. Повече на ЛС :)
п.п. Ей сега ще погледна какво е останало от резервите и ще снимам


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 17:10 
Offline

Регистриран на: 08 Ное 2011, 08:37
Мнения: 2
Местожителство: София
Информация от днес от Кооперативният пазар в Люлин. Димят по 0.80лв със захарност 21%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 12:38 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 22:46
Мнения: 8
Информация от вчера:мерло-27 карата в масивите около Братя Кунчеви старозагорско и то след разреждане с памид-21 карата .Понеже шаромера беше без скала за корекция показа 25 и аз се излъгах и го заложих така. :datz: После като премерих с читав ми се приплака-27.0 :cry: Май ще пия вино догодина :? Ако някой има идея как да си оправя простотията -моля да помага :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
С дрожди за трудна ферментация, ако не е късно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 22:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
metaldoktor написа:
:мерло-27 карата Ако някой има идея как да си оправя простотията -моля да помага :gott:

Хората търсят такава захарност , а вие и викате простотия...
Ако е почнала спонтанна ферментация на по-късен етап,когата се затормози процеса, може да се ползват дрожди за трудна ферментация Actiflore BO213..примерно де

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 23:14 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 22:46
Мнения: 8
Преди години беше 26 карата и не превря.Трябваше година да чакам за да пия вълшебно вино,наистина,но голямо чакане беше.Затова казвам -простотия.Простотията аз я свърших не ми е виновно гроздето.Понеже някъде пише ,че се разрежда в вода,а другаде категорично се забранява водата затова и помолих за съвет.Дрожди не съм слагал до сега и нямам опит в това.Може би трябва да отворя нова тема.Благодаря за съвета.По-горе прочетох,че не зачиташ мавруда за сорт.Да попитам защо?Ако не е нахално.Пък и да е ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 00:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Накартко, ако не си се занимавал с дрожди, тогава виж сайта на Винарко.ком.
Това с разреждането с вода, че е "грях" го остави настрана и спокойно си му сипи вода, за да го стандартизираш до 24 брикс например и после си действай по която технология си избереш. Нищо няма да му стане на виното ти, освен че ще е много по-пивко. Аз така мисля и не смятам да се съобразявам с който и да е.
Дрождите и то "питомни" са задължителни възможно по-скоро. Над 26 брикс по приниц слабо рабонян;


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 09:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
lub40 написа:
. Над 26 брикс по приниц слабо рабонян;

Във мрежата има свободен достъп до дрожди,които работят много добре и при стойности до 30% на захарността:
Пример 1-Fermactive FCD
Пример 2-ВИТИЛЕВЮР В щам Pasteur 877
Пример 3-Actiflore BO213
Пример 4-ВИТИЛЕВЮР DV 10....
има още 2-3 вида по магазините(електронните)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Цитат:
Във мрежата има свободен достъп до дрожди,които работят много добре и при стойности до 30% на захарността:

Съгласен съм с теб.
Имам предвид, че ако наистина гроздовата мъст на колегата е "26 карата", това означава при правилно протичане на процеса след ферментация да очаква вино с алкохолно съдържание над 15% алкохол.
Ако щеше да прави ракия тогава "колкото повече, толкова повече", но при виното лично аз не съм привърженик на вина с толкова висок алкохолен градус. Освен ако колегата се е прицелил да прави мадейра или шери :D . Класическите френски фина от Bordeaux са в рамките между 12.5% - 13.5%.
Разбира се сигурно има и други мнения по въпроса. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Освен захарно съдържание, трябва да има и баланс на киселини.Много захар- малко киселини. Това води до висок градус , ама не толково до "добро" вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима