Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 08:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
Запознах се с темите за вино във форума.
Имам въпрос - може ли да се направи (бяло) вино без да се използват "химий"?
Технологията и сортовете грозде ме интересува.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Стига с това нарицателно "химия", какво имаш предвид като казваш без химия? Без дрожди ли, без серен диоксид под някаква форма, без грозде ли (защото и то е химия от най сложен порядък). Не си се запознал достатъчно с темите . Има прекрасна тема за бяло вино закачена като важна, прочети я няколко пъти и ще ти се избистрят нещата.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
hellreiser написа:
Стига с това нарицателно "химия", какво имаш предвид като казваш без химия? Без дрожди ли, без серен диоксид под някаква форма, без грозде ли (защото и то е химия от най сложен порядък). Не си се запознал достатъчно с темите . Има прекрасна тема за бяло вино закачена като важна, прочети я няколко пъти и ще ти се избистрят нещата.

Става въпрос за вино както е правено преди 60-70 години.
Грозде, вода, захар.....
Моля без обиди и клалификации. На когото не му харесва въпроса ДА НЕ ПИШЕ ТУК.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Ако не искаш да ползваш химии, тогава и захар не трябва да слагаш, защото и тя си е "химия" точно колкото и останалите неща. Ако искаш да направиш вино без да слагаш нищо в него, защо просто не спазиш процеса в темата за бялото вино, само че без да слагаш бентонит, SO2, танини, захар, вода, дрожди, и т.н. Смачкай гроздето, отдели сока и чакай да ферментира. Честно казано, ако изобщо се получи нещо различно от киселяк ще е въпрос на доста голям късмет.
Всяка една "химия" се слага поради някаква причина, не е просто за да се тровим с излишни вещества и да правим виното не-натурално. Разгледай за какво се слагат химиите, виж всяка как действа и какво прави и сам прецени кое да не ползваш.
Наистина е хубаво да уточниш какво разбираш под химия, защото само може би гроздето не е химия и то само ако ти си си го гледал, а серни продукти например, се ползват от доста повече от 1500 години, а бентонита е глина и се ползва от повече от 100 години.
Също уточни като кое вино искаш да направиш, като виното на село преди 60 години или виното на винпром или вино на развита страна като Франция например.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Pyce написа:
hellreiser написа:
Стига с това нарицателно "химия", какво имаш предвид като казваш без химия? Без дрожди ли, без серен диоксид под някаква форма, без грозде ли (защото и то е химия от най сложен порядък). Не си се запознал достатъчно с темите . Има прекрасна тема за бяло вино закачена като важна, прочети я няколко пъти и ще ти се избистрят нещата.

Става въпрос за вино както е правено преди 60-70 години.
Грозде, вода, захар.....
Моля без обиди и клалификации. На когото не му харесва въпроса ДА НЕ ПИШЕ ТУК.


Ти май не искаш да правиш вино щом си залитнал по захарния сироп.

п.п. Да не се обидиш сега. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Нещо не си разбрал същността на отговора ми. Също така не виждам да съм те обиждал или квалифицирал по някакъв начин. :? Форума е на доста по-високо ниво и тук отдавна са избистрени нещата относно т.нар "химии". Благодарение на тях можем да контолираме в известна степен процеса на ферментация, който обуславя доброто качество на крайния продукт. Като не ти харесват мачкай грозде и чакай да ферментира. Във форума се дискутират понятия като: температура; рН, щамове дрожди, плътност и др. И пак казвам има страхотна тема за бяло вино и е на видно място, пък ако искаш не слагай нищо от посочените консумативи. И не си мисли че виното от преди отпреди 60-70 е нещо забележително.
Айде със здраве!

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
Вино като от село (което съм нямал), но някои домашни вина са били супер....
Захар само за достигане на необходимата захарност (ако е необходимо), а не за "количество"....
Рецепта за добро бяло вино без добавки....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ето ти една рецепта за добро бяло вино без добавки. :sauf:

viewtopic.php?f=10&t=1707


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2013, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Цитат:
Става въпрос за вино както е правено преди 60-70 години.
Грозде, вода, захар.....


Преди 70 години малко хора са виждали захар, камо ли да правят вино с нея. Баща ми е на 84 години и в тяхното семейство сладкото е било само мармалад от сини сливи (руп) и петмез от захарна метла.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Ако искаш вино без "химии", струва ми се, че трябва да посветиш голяма част от свободното и несвободното си време в контролиране на ферментацията и другите процеси. Дори и тогава, ми се струва, че има хиляда неизвестни, които могат да те изненадат.
В гроздето има киселини, които се продават и като добавки. Кое е химията - гроздето, или същите киселини, само че извлечени в чист вид?
Дрождите са микроорганизми, които виреят по гроздето, а същите такива се продават и имобилизирани, но селектирани щамове, гарантиращи в един доста голям процент успешно извеждане на ферментацията.

Най-голям дял върху гроздето имат апикулатните дрожди (Hanseniaspora Uvarum / Klockera apiculata) , но те стартират бавно ферментацията и извеждат до към 5-6 ОБ% алкохол. Щом са най-голям дял, то има голям шанс именно те да започнат ферментацията и да не я изведат до края. Също така метаболизма им отделя вещества, които инхибират развитието на желаните дрожди - Saccharomyces Cerevisiae, които биха провели хубава ферментация.
Какво търсиш ти - спонтанна, неизведена до край ферментация или хубава ферментация, която да ти даде 13.5% алкохол?
Та като се сетя, че за да предотвратиш спонтанна ферментация от H.spora , ти трябва да сулфитираш със SO2, което пак си е химия...


Изясни си какво искаш да направиш и тогава търси съвети, това е моето мнение.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 06:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
Благодаря на хората, които са писали тук. Темата може да се трие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kajo и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима