Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 18:38 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
:wallbash:Здравейте колеги!За първи път реших да правя бяло вино,но доста съм сгафил,моля за съвет.В неделя отточих мъста от джибрето,което султифирах с КМБС,след 2 часа посях култ.дрожди и активатор/ по указанията на маг.Винарко/. но виноматериала налях в бидон с капак,а не под воден клапан.Късно ли е да го сложа на воден клапан,туй като утре ще ходя до вилата , където е материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ако капакът затваря плътно, няма страшно, натрупаният CO2 ще предпазва виното. Ама дано да не е напълно херметично, да може все пак да си излиза отделеният газ.
И трябва да решиш дали ще го декантираш в края на бурната ферментация. Признаците са спадане на пяната и намаляване на плътността до към 1,000. През уикенда примерно. За тихата ферментация колкото може по-малко свободен обем и вече задължително на воден клапан. По клапана ще се ориентираш кога е приключила ферментацията, за да сулфитираш след като почине няколко дни.
Имах един случай - нямах възможност да декантирам. Ферментацията си протече отначало докрай на воден клапан. Мислех, че ще загрубее и ще отиде за ракия. Но след повечко грижи - сулфитиране, няколко откалявания, бистрене, си стана много добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 09:52 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Много ти благодаря за надеждата,имам желание ,но "а дано,ама на дали".Ще положа усилия сега,а за следващия път ще знам.Приятен ден на всички !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима