Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 20:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
ронках, мелих, сулфитирах, ензим слагах, чаках го 15 часа, после посях дрожди със стартер. Ферментацията тръгна наистина бързо и за 4, 5 ден вече почти е 0 захарност, но някаде посредата нещо се обърка и джибрите като ги опитам доста нагарчат и дори киселеят. Все едно опитвате леко неузрял грейпфрут. Единият вариант е да съм прекалил с активаторът които го слагах на око и гледам, че беше просрочил срока на годност с няколко месеца. Другият е, че реших да добавя още 2, 3 кг захар към 500 литра джибри понеже не ги бях сметнал в началото добре. Когато добавях захарта имаше захарност 10-13 все още и си беше добре.
Също така на 3 от бидоните слагах поцинкована ламарина за шапка която след 15-20 часа махнах когато се оказа, че киселината разяжда цинка.. но на тези бидони които не слагах пак е горчиво и не е добро на вкус. Толкова труд положих а накрая лошо.. Моля ви помагайте :explode: :explode: Дрождите са рх60.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 08:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
В казана - и на ракия.Иначе цинка няма как да го премахнеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Как определяш вкуса "нагарча", щото то всяко младо вино е така - стипчиво, горчиво, даже и киселее.
Има още много етапи докато стане вино за киене с познатия ти винен вкус.
Оттакай го от джибрите, оставяй го на топло , след седмица откаляваш, после пак на топло и пак откаляваш и чак тогава ще говорим за вкус.
После на студено.
И като падне винения камък пак ще има промяна към по-добър вкус.
И все пак опитай се да опишеш колко нестандартен ти се вижда тоя вкус. По-скоро е важно дали мирише на оцет, щото там вече е лошо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
здравейте

ами нагарча имам предвид точно, че си горчи и няма хубав вкус като а полуготово вино. Виктори може и да си прав, че чак после може да говорим за вино, но не ми е за първи път да правя вино и досега така не се беше случвало. Цинка в бидоните не мисля, че е проблем защото навреме забелязах ламарината а и бидоните в които нямаше е същото положението.
Сега се сетих, че по време на бурната ферментация, която вече отмина кажи речи, бидоните бяха отворени! Дали пък не съм го разболял заради въздуха :? Иначе всички съдове са си чисти и измити, имаше малко загнило което отстраних.

Днес ще го точа и дано да се пооправи проблема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 00:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
НИЩО не си разболял.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 18:05 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
горчивината по принцип се появява при презрелите грозда (най-вече при настойване или висока температура). Другата възможна причина за това е наличието на чепки... ползвал ли си ензим?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима