pek написа:
Колега за да е хубава ферментацията следи всеки ден плътността, тя трябва да спада с 10-15 единици. Тоест утре да е 1095-1097 и така. Възможно е първите дни да пада с по 20-25 единици, това да не те стряска. В последствие последните дни са тегави и пада с 5-7 единици. Най-хубаво е да си мериш захарите, и като останат 1-2% да откалиш и да прехвърлиш в друг бидон с воден клапан за тихата ферментация. А ако държиш да е по плътност отделянето от джибрата, цели се към 1035. Тоест очаквай от седмица до 10 дена бурна ферментация и след това около 2-3 седмици тиха ферментация. След това откаляваш пак и сулфитираш. Като гледам как падат температурите ако няма изненади октомври или ноември виното ти може да се избистри от студа много преди 8-ми декември. Което значи, че ще пиеш вино, а може и да почерпиш дори, колега!

Аз от 10-15години откакто умря дядо,след като преключи ферментацията,само дърпам чепа от канелката,пълня и пия,докато спре да пуска-вътре са си чепките от гроздето.Но тази година понеже се получи висок захарен градус та затова се притеснявам да не би да не стане виното за Коледа,Нова година.Ако е 22-23*захарен градус аз знам че ще пия както съм пил поне 25-30години.Обясни ми какво искаш да кажеш с думите,,Откаляваш,, и ,,Сулфитираш,,