Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
Здравейте,

Предлагам ви една малка анкета с кратки пояснения:

"За и Против влагането на дъбов чипс по време на бурната ферментация на червено вино".

Благодаря за конструктивните мнения :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
По време на бурната ферментация няма как да дегустираме ефекта от чипса. По-скоро против, или ако ще се експериментира, да е в малки дози.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 10:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Метод прилаган доста често на етап бурна ферментация(куп клипчета от Напа Валей...Катаржина също) -не става въпрос за експерименти ,а за правилна дозировка и знаене какво се търси от внасяното количество...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
Предполагам, че екстракцията зависи от вида на чипса, температурата на ферментацията, натрупването на алкохол и т.н. и дали е възможно в дом. условия да се нацели точната доза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 15:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
За мен лично всичко това са неща ,които в една или друга степен са приложими в дом.условия.
Важно е да има записи на действията ,повтаряемост...абе сериозна теоретична подготовка и ясна концепция на това ,което искаш да постигнеш и с корекции през годините да го доближаваш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
За да не ви преразказвам и да се правя на много знаещ /какъвто не е случаят/ ще постна един линк
http://www.bvtechnologies.com/index_htm_files/Oakalternatives.pdf.
На места става малко "твърде" нАучно, но пък има много полезни неща.
Аз лично съм пробвал с чипс още в процеса на бурната ферментация, но сипах според дозировката на опаковката направо в бидона и нещата станаха "малко" едно към гьотере. Трябва да се сложи в торбичка, която да може да се отстрани при нужда. Сега си мисля, че по-добре би било да се добавя в последващ етап, тъй като ефекта от чипса се определя органолептично, а при бурната ферментация това е много трудно поради постоянно променящата се на вкус шира.
Въпреки всичко вече използвам бъчви от дъб и го намирам за много по-комплексен подход, но и много по-скъп и може би неоправдан за домашните ни вина, които в голямата си част се изпиват до най-много 2-3 години и наблягаме на плодовите аромати.
А да не говорим, че и темата с бъчвите е оооообширна като братската съветска страна :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 19:49 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
ilu6a написа:
За мен лично всичко това са неща ,които в една или друга степен са приложими в дом.условия.
Важно е да има записи на действията ,повтаряемост...абе сериозна теоретична подготовка и ясна концепция на това ,което искаш да постигнеш и с корекции през годините да го доближаваш.


Абсолюто вярно!!!
За мен слагането на дървесина по време на ферментацията има смисъл само когато гроздето е проблемно. В такъв момент, повече или по-малко, тези дефекти се маскират в зависимост от дозата, производителя, степента на изпичане и видовете вложен чипс... Правилната работа с дървесина може да даде много добри резултати но грешките са доста неприятни за небцето...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, GunGod, marinero_bg, mitkom, necco, vesko11 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима